Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Obrnite riječi i riješite svađu: Ton i krive rečenice rade štetu

Obrnite riječi i riješite svađu: Ton i krive rečenice rade štetu
1

Dakle, umjesto: 'Trebao bi i ti katkad otići po dijete u vrtić', možete reći: 'Voljela/o bih kad bi katkad ti otišao/la po dijete u vrtić da ne odlazim uvijek ranije s posla jer bih mogla imati problema'

VIDEO

Riječima u svakodnevnoj komunikaciji rijetko pripisujemo više značenja od onoga koje se njima izriče. Ali mnogi su stručnjaci ipak zavirili iza neposrednog značenja riječi i ustanovili da neke mogu biti toksične i da nam “u većim količinama” doista mogu nauditi, baš poput nekih drugih štetnih tvari. I pritom nije riječ o uvredama, kako bi se moglo pomisliti na prvi dojam, nego o naizgled “običnim” riječima koje svakodnevno izričemo bez previše razmišljanja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:35

Način, dakle, na koji razgovarate sa svojim partnerom ili prijateljima mogao biti početak propasti tog odnosa. Zbog tog je razloga doktor psihologije Jeffrey Bernstein, iskusan terapeut i predavač na sveučilištima u New Yorku i Pennsylvaniji, izbacio iz svog rječnika riječi “trebalo bi” i posvetio tome cijelu knjigu “Why can’t you read my mind” (Zašto mi ne možeš čitati misli).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najveći je problem s tim riječima što uspostavljaju kontrolni, odnosno prosudbeni odnos pa uklopljene u negativne misli, kaže psiholog, potiču negativnu energiju koja s vremenom može narušiti i vrlo čvrste odnose, a posebno je opasna za ljubavne veze. Onaj koji često izriče te riječi naime postavlja se u poziciju onoga koji “zna bolje” i prosuđuje, te pokušava nametnuti svoje zahtjeve. I nisu te riječi “problematične” samo same po sebi nego i uklopljene u rečenice koje često izričete partneru, čime mu zapravo stalno poručujete da nešto čini pogrešno, ali i ako ih koristite i u mislima.

16 odličnih ideja za zabavnu i romantičnu zimu s partnerom
16 odličnih ideja za zabavnu i romantičnu zimu s partnerom

Tada su te misli toksične misli i čak neizrečene djeluju loše na vašu vezu. Još ako se tome pridruži loša ili nedovoljna komunikacija među partnerima, gotovo sigurno imate problem. Umjesto da rečenice upućene partneru započinjete s onim što “bi trebalo”, bolje ih je složiti tako da su manje usmjerene kao strelice na drugoga, a više izriču neku vašu potrebu ili molbu.

Dakle, umjesto: “Trebao bi i ti katkad otići po dijete u vrtić”, možete reći: “Voljela/o bih kad bi katkad ti otišao/la po dijete u vrtić da ne odlazim uvijek ranije s posla jer bih mogla imati problema”. Ili umjesto: “Ti bi trebao/la znati kako se ja osjećam”, čime zapravo poručujete partneru da bi vam trebao čitati misli, pokušajte s rečenicom: “Voljela bih kad bi me, molim te, sada samo poslušao”.

Prva je rečenica prijekor i predbacivanje partneru, a druga je izricanje problema u potrazi za pomoći, što je mnogo bolji način razgovaranja i, definitivno, manje toksičan za vezu, a i tako doista možete započeti razgovor o problemima dok ćete toksičnim rečenicama ubiti volju za razgovorom.

Ove 2 osobine se najviše traže kod partnera za dugu vezu...
Ove 2 osobine se najviše traže kod partnera za dugu vezu...

Psiholog s više od dva desetljeća iskustva u radu s djecom, parovima i obiteljima ne može se prestati čuditi kako su toksične misli česte među bliskim ljudima i kako često nastaju ne u podsvijesti nego u svijesti. Kao da je lakše vrtjeti iste krugove misli kakve smo možda nekoć slušali u roditeljskoj kući, nego prekinuti slijed time da osim povremeno u svom domu, katkad napravite i veliko pospremanje svojih misli. Iznenadili biste se nad hrpama onoga što biste i sami morali prepoznati kao riječi koje vam neće donijeti ništa dobro.

Kad je predbacivanje i nametanje ciljeva partneru koje bi on “trebao” ostvariti stvorilo lijep ugođaj u vašem domu? Sigurno nikad, a život je, složit ćete se, prekratak za takve trenutke. Izbrišite ih.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

12:46
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje