Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Očinska figura: Preko odnosa s tatom dijete uči o autoritetu

Očinska figura: Preko odnosa s tatom dijete uči o autoritetu
1

Za zdrav odnos prema autoritetu važna je faza ‘neću’ između druge i četvrte godine života. Roditelji ne smiju isključivo nametati svoju volju...

VIDEO

Problemi s autoritetom počinju već u vrtićkoj dobi, a ne riješe li se do adolescencije, mogu nas kasnije u životu dočekati i u odnosima s profesorima na fakultetu, nadređenima na poslu i slično. 

Nepoštovanje, vrijeđanje, odbijanje poslušnosti, provociranje i ignoriranje najčešća su dječja ponašanja na koja se žale odrasli. Tomislav Kuljiš iz Centra Prirodno roditeljstvo napominje kako je prvi autoritet preko kojeg dijete razvija odnos sa svim budućim autoritetima najčešće tata. 

- Da bi dijete bilo sposobno uvažavati autoritet bez straha, ključno je da u tom odnosu  osjeća njegovu prirodnu moć, da ima povjerenja, da osjeti da je prihvaćeno i da imaju osoban  odnos - pojašnjava Kuljiš.

Za razvoj takvog zdravog odnosa prema autoritetu, ističe, važna je faza “neću”, u kojoj dijete u dobi između dvije i četiri godine odbacuje sve što mu se nameće i buni se, kako bi na kraju došlo do onoga što samo hoće. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kad dijete počne kontrirati, roditelj treba s njim pregovarati te mu pokazati da ga čuje i poštuje, čak i ako su mu ideje besmislene. To može biti natezanje, ali ga tjera da počne doživljavati i sive nijanse, a ne samo crno i bijelo. Tako se izgrađuje i osjećaj sebe i osobne moći jer je dobilo priznanje od autoriteta - kaže Kuljiš.

S druge strane, objašnjava, umjetna moć autoriteta dobiva se kroz nametanje volje, kažnjavanje i prijetnje, buđenje straha kod djeteta, emocionalne manipulacije... U takvom odnosu dijete zaključuje da ga autoritet ne voli i da će ga povrijediti pa se kao logična posljedica pojavljuje otpor ili uvažavanje iz straha. 

- Djeca koja nisu dobila dovoljno iskustva pregovaranja i slamana im je volja, postaju ljudi s problemom zauzimanja za sebe i strahom od autoriteta. ‘Dobro odgojena djeca’ koju je autoritet slomio, postaju poslušnici motivirani željom da budu uzorni. U školi nemaju problema, ali kad odrastu, često pucaju po šavovima - priča Kuljiš i dodaje kako su s druge strane jača djeca koja uslijed neadekvatnog odnosa s autoritetom postaju buntovnici bez razloga. 

- Poriv im je da preuzmu vlast, a čeznu da ih autoritet prizna i kaže da je OK biti svoj i jak - kaže Kuljiš. Imaju i probleme s učenjem jer osjećaju da je nametnuto. Ako i ne govore “neću”, sabotiraju - zaboravljaju, uvijek rade pogreške... I što je veći pritisak izvana, dijete se više opire. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru