Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Od Celja do Rogle i Krvavca - sve čari odmora u Sloveniji

Od Celja do Rogle i Krvavca - sve čari odmora u Sloveniji
17

Gastro užici i hedonizam u termama nisu jedino što Slovenija nudi, a sportske aktivnosti lako je presjeći posjetom mističnom samostanu ili Eskimskom selu

VIDEO

Iako je zima i nije sve zeleno, ima u meni neka radoznalost očiju koje kao da izlaze na pašu čim se udalje od Zagreba, gdje god stižem podižem osmatračnicu. Prva destinacija je Celje, treći najveći grad u Sloveniji, udaljen oko sat i pol vožnje autom. U malenom gradu grofova Celjskih sve je udaljeno na nekoliko koraka i osjećam veliko srce našeg vodiča koji nas pričom i korakom vodi kroz romantične ulice u staroj gradskoj jezgri. 

U njegovu glasu se osjeća ponos zbog malenih i simpatičnih obiteljskih obrta, uspješnih gospodarstva, gradske plaže koja je ugodni društveni prostor za sve generacije, rimskih čestica okruženih muzejima, zavodljivog, tajnovitog i strašnog dvorca na brežuljku iznad grada, živog pulsa grada i mirisa kave na svakom kutku. No najviše je ponosan na celjske žene koje su, više od Rimljana, odredile celjsku prošlost, i usmjerile sadašnjost i budućnost. 

Uz pomoć Elizabete Frankopan, žene celjskog grofa Fridrika II, Celjani su proširili svoj utjecaj na Hrvatsku, a Celjanka Sofija Hess je za Alfreda Nobela bila jednaka otkriću dinamita, njihova je veza trajala 18 godina. Na glavnom trgu Celjani su svojoj Almi Karlin podigli simpatičan spomenik. Ona je to kao velika književnica, novinarka, pjesnikinja, kolekcionarka i poliglotkinja, koja je zavirila u sve kutove svijeta, zasigurno i zaslužila. Ipak, iako cijenim kulturu oka kad pred zjenicama vidim i skromnost i raskoš, posebno me dirnula priča o po četvrti put izabranom gradonačelniku Bojanu Šrotu, koji je daleko od toga da bude "šrot". 

On je u dogovoru s lokalnom vlasti prostore koji su u centru grada zjapili prazni otkupio te ih dao umjetnicima na korištenje za samo jedan euro na godinu. U "kvartu umjetnika", koji je zapravo jedna veća ulica, u prostore su ušli slikari, muzičari, pjesnici, književnici, kipari i drugi performeri. Ljude tu ne treba popisivati jer osjeća se vibracija duha najfinijih i najčvršćih organizama - ljudi umjetnika. Općina traži samo jednu stvar - da nakon godine dana umjetnici donesu pjesmu, sliku ili kip kako bi se oni nekom drugom gradu ili nekom drugom gradonačelniku mogli pokloniti kao znak pažnje.

Znam voljeti zemlju i ne volim je precjenjivati, no polako shvaćam da mogu voljeti bilo koju zemlju koja ne bi bila preskupa - blagu, ogoljenu i romantičnu. 

Putovanje Celjem kao i u svakom drugom vremenskom stroju, na kraju ipak završava u malo suvremenijem tonu, odnosno u vrlo osebujnom trgovačkom lancu City Center, jer kupovanje je danas stil života. Taj centar ima 84 lokala u koje su ušli svi svjetski poznati brandovi, ali tamo se organiziraju i modne revije, gastro sajmovi, predstave za djecu u simpatičnoj "Džungli" i druga događanja. Što je najvažnije CityCenter Celje brojnim dobrotvornim akcijama podupire grad i njegove građane. 

Svako jelo traži vina za malo groznice u krvi, pa smo se nakon ručka uputili prema vinogradima i kleti, na brežuljke iznad Slovenskih Konjica, prema okusima Zlatog griča. Kao što je netko u 15. stoljeću negdje napisao, predivno imanje Škalce u svojim podrumima ima više vina nego cijela pokrajina zajedno, a kad smo tamo i došli njihovi domaćini su nas u to i uvjerili. Na imanju od 80 hektara proizvede se gotovo pola milijuna litara vrhunskih, ponajprije bijelih vina, svake godine iako je kapacitet još i veći. Vlasnici ovog čuda su podrum napravili u samom brežuljku, a radno mjesto enologa koji vješto barata svim tim modernim tehnologijama nalikuje na svemirski brod. Čovjek se osjeća poput patuljka ispred tih golemih bačava. U gostioni Grič nismo zapamtili sve što je teklo našim nepcima, no bijeli i crveni Konjičan te Modra frankinja su otvorili mjesta uvijek nekim novim kozmogonijama, a svako od vina je bilo božanskog okusa. Usred nepreglednih hektara srdačni vlasnici su izgradili čak i golf terene, a starinski objekti po okolnim brežuljcima su pretvoreni u moderne sobe i apartmane. 

 Čovjek se osjeća poput patuljka ispred tih golemih bačava vina

Nakon okrijepe došlo je vrijeme da napokon osvojimo i planinu, jer ipak je zima, te da se prepustimo svim adrenalinskim užicima na Rogli. Na 1517 metara sunce postaje u oštrom sukobu s crtom planine, a snijeg možemo posložiti po bojama dana. Atmosfera je magična i ne čudi što je Rogla još 1996. priznata i kao klimatsko lječilište te što se svake godine na njoj pripremaju i opuštaju mnogi svjetski poznati sportaši i reprezentacije svijeta. Na Rogli skijaški užici ne prestaju od kasne jeseni pa sve do ranog proljeća jer sve brižno uređene staze su opremljene i strojevima za bacanje umjetnog snijega. Fun Park Rogla složen je posebno za boardanje i free style skijanje. 

Opremljen je s 15 "Slopestyle" elemenata, sa skakaonicama i dva "Big Aira" na kojima svi mogu uživati u svojim vratolomija. Tu je i zimsko adrenalinsko sanjkalište Zlodjevo (u prijevodu 'kao od samog vraga') koje na stazi dugačkoj 1360 metara nudi uzbuđenja tijekom svih godišnjih doba i za sve generacije. Zbog sve veće popularnosti trčanja na skijama, na Rogli postoje i trkački poligoni namijenjeni brojnim školarcima i rekreativcima, a oni koji na putovanju žele iskusiti romantiku, ne smiju propustiti noćno skijanje na skijalištima Košuti i Jasi, pod jednim drugačijim osvjetljenjem. Nakon zimskih radosti bilo bi grijeh u jednom od restorana propustiti "Pohorski lonac", odnosno iznimno gustu juhu s tri vrste mesa koja će uspjeti ugrijati i najzimogroznije.

Osjećamo da se podređenost zabavi treba i nastaviti te poput pravih rimskih hedonista krećemo u podnožje planine, u ljekovite Terme Zreće, miran i ugodan wellness&spa resort u kojem se tijelo odmara, a duša liječi. Svoju ljekovitost Terme Zreće duguju zdravoj gorskoj klimi, akrotermalnoj vodi, terapijama s oblogama od blata i drugim rehabilitacijskim terapijama. U Termama Zreče velika se pažnja poklanja očuvanju zdravlja, preventivnim zdravstvenim pregledima, ali i liječenju svih vrsta bolesti i povreda, pa stoga ne čudi što stalni gosti pripadaju svim profesijama i generacijama. 

Već i sam žamor ljekovite termalne vode smiruje i oživljava, a u osam bazena s temperaturom vode od 27 do 35 Celzija lako je skupiti snagu i obnoviti kondiciju. Odlično opremljeno Sauna selo ulazak je u raj i novu dimenziju opuštanja. Tu je pet finskih sauna (s kristalnom terapijom i terapijom u boji), dvije parne saune (s mirisima biljaka s Pohorja), dvije infracrvene saune, a tijelo će "napasti" i vrtlozi zraka, pilinzi s gorskim biljkama, oblozi s medom...U idila wellness&spa centru osjeća se sinergija muzike, mirisa, masaži, kupki, atmosfere i topline. Užicima kao da nema kraja i ovdje je lako doći k sebi. Cijeli resort se sastoji od vrhunskih hotela Atrij i Vital te Vile Zreče. 

Vizija asketa koji smije jesti samo životinje s dvije noge, no pokušava napraviti svinju s tri noge, zorno otkriva neko drugačije vrijeme, umove i živote

Za kraj je nedostajalo još samo malo mistike, a nju je svakako u ovu avanturu unio samostan Žičke Kartuzije u dolini sv. Janeza i tajnovit francuski red kartuzijanca, odnosno monaha koji su u 12. stoljeću i izgradili samostan. Razgledavanje samostana po noći uz igrokaz svjetla s bakljama te priče o monasima koji nisu razgovarali (osim subotom i nedjeljom), nego su se u šutnji bavili samo umnim radom, meditacijom, molitvom, čitanjem i pisanjem, otkriva nemire duha, s dubokom strasnom i zagonetnom psihom poput sfinge. Vizija asketa koji smije jesti samo životinje s dvije noge, no pokušava napraviti svinju s tri noge, zorno otkriva neko drugačije vrijeme, umove i živote.

Odmah izvan zidina samostana nalazi se Gastuž, najstariji gostiona u Sloveniji sagrađena 1467. godine. u kojoj ćemo sigurno pronaći okrjepu i sklonište. Njen vlasnik Benjamin nudi nas odličnim vinima i vrhunskom hranom. U staroj gostionici tradicionalna hrana je najbolja i najukusnija, a vino najtečnije i svakako je vrijedi posjetiti. 

Sljedećeg dana potrebno je osvojiti još jednu planinu, a izbor je pao na Krvavec, samo 25 km udaljen od Ljubljane. Na visinu od 1450 do 1971 metara moguće se uspeti u gondolama žičare u kojima se nudi večera, originalni recept za sva osjetila. Krvavec nudi vrhunske uvjete za skijanje, ali i druge aktivnosti. Sto skijaških staza na prirodnom i umjetnom snijegu poligon je uzbuđenja za početnike, rekreativce i profesionalce. Posebna atrakcija je i Eskimsko selo koje se sastoji od Iglu hotela s 35 ležajeva, Iglu restorana, Iglu bara  i Iglu wellnessa s pravom finskom saunom. Iako sezona skijanja na Krvavcu traje više od 100 dana, planina je popularna i ljeti. Ljetni park Krvavec obuhvaća sportsko penjanje, biciklističke staze, gorske romobile, staze za sportsko penjanje, trampolin, poligon za streličarstvo, sportski poligon, frizbi golf te spust tubama. Osim toga restorani na Krvavcu nude vrhunsku gastronomiju i zabavu. 

Celje, Rogla, Terme Zreče, Krvavec, vinogradi i kleti, samostani, mistični dvorci i legende, ljekovite terme, wellness&spa centri, ljepote prirode, srdačni ljudi, tradicionalna jela i pitka vina dokazuju kako je Slovenija postala omiljena turistička destinacija te da tijekom zimskih mjeseci nudi mjesta i sadržaje koji su idealni za rekreaciju, odmor, sport, uživanje te "punjenje baterija". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam