Lifestyle

Komentari 1

Od opeklina se godišnje liječi 3000 djece u Hrvatskoj, a 300 završi na bolničkom liječenju

Od opeklina se godišnje liječi 3000 djece u Hrvatskoj, a 300 završi na bolničkom liječenju

Vreli napitci mogu prouzročiti opekline trećeg stupnja s trajnim ožiljcima posebno kod djece do pete godine života i to najčešće u kuhinjskom prostoru, ističu naši liječnici u novoj akciji 'Oprez, vruće'

Stručnjaci u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama u djece 7. prosinca upozoravaju kako su te ozljede u djece još uvijek značajan javno-zdravstveni problem.

Opekline nastaju na različite načine: od naizgled bezazlenih situacija u roditeljskom domu do stradanja strujom visokog napona, ističe Zoran Barčot, voditelj hitnog objedinjenog bolničkog prijema Klinike za dječje bolesti Zagreb i liječnik na odjelu za traumatologiju, opekline i plastično-rekonstrukcijsku kirurgiju Zavoda za traumatizam.

POGLEDAJTE VIDEO: Priča Dine Salatovića o nesreći i opeklinama

- U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i mladih liječi od opeklinskih ozljeda i njihovih posljedica. Dječaci su dvostruko više zastupljeni od djevojčica. Oko 300 djece se hospitalizira, najveći dio djece s težim opeklinama u referentom centru za traumatizam Ministarstva zdravstva pri Klinici za dječje bolesti. U prosjeku četiri djeteta godišnje smrtno stradaju od posljedica zadobivenih opeklina, a 11 ih ima tešku tjelesnu ozljedu. Mala su djeca posebno podložna opeklinskim ozljedama - navodi Barčot.

Liječenje djece s teškim opeklinama povezano je često s većim brojem operacijskih zahvata i dugotrajnim boravkom u bolnici, što uvijek kao posljedicu ostavlja i funkcionalne i estetske posljedice te narušeno mentalno zdravlje djeteta i cijele obitelji.

Ovogodišnji moto akcije je "Oprez, vruće", kojim se želi ukazati na široki spektar opasnosti koje mogu prouzročiti opeklinske ozljede, a prvenstveno uključuju djecu i mlade do 18 godina života.

Vreli napitci mogu prouzročiti opekline trećeg stupnja s trajnim ožiljcima posebno kod djece do pete godine života i to najčešće u kuhinjskom prostoru. Dugotrajno oštećenje osjetljive dječje kože nastaje već kod temperature tekućine od 52°C.

Barčot ističe kako je zahvaljujući radu multidisciplinarnog tima liječnika u Klaićevoj, koji primjenjuju nove kirurške tehnike, dostupnosti novih materijala i opreme za liječenje te vrhunskoj intenzivnoj skrbi, kroz dugi niz godina ovaj dio naše pedijatrijske medicine u samom europskom vrhu.

Zbog pandemije koronavirusa Međunarodni dan svjesnosti o opeklinama u djece bit će obilježen u ponedjeljak prije podne ispred bolnice, gdje će kod trijažnog punkta Klinike u Klaićevoj ulici svakom roditelju i djetetu koje dođe na pregled biti uručen edukacijski materijal.

Najčitaniji članci