Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Od oronule stare kuće napravio je dom iz snova: Stajalo me više nego sam mogao pretpostaviti

Od oronule stare kuće napravio je dom iz snova: Stajalo me više nego sam mogao pretpostaviti
6

Kupio je staru napuštenu kuću i proveo 11 mjeseci pretvarajući je u dom. Prvi put je to radio i sad ima nekoliko savjeta za druge koji žele učiniti isto - očekujte da će trajati dulje i koštati više nego što mislite

VIDEO

George Dunnett (28) iz Škotske je kupio napuštenu kamenu kućicu u svom selu i pretvorio je u svoj prvi dom, tijekom 11 mjeseci. Procjenjuje da je potrošio otprilike preko milijun kuna na renoviranje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Bus 01:03

Kaže da se obnova pokazala mnogo skupljom nego što je očekivao. Odrastao je u malom škotskom selu Kinnesswood, koje se nalazi oko sat vremena sjeverno od Edinburgha. Godinama je prolazio pored napuštene dvokatnice koja se nalazila niz ulicu od doma njegovih roditelja.

Ideje za ukrasne police s kojima ćete riješiti vaš problem sitnica
Ideje za ukrasne police s kojima ćete riješiti vaš problem sitnica

U selu je bilo dosta lijepih kuća, ali ova je bila jedna od rijetkih koje su ostavljene da se ruše. Kućica je bila stara i istrošena, a zidovi puni pukotina.

- Bila je pomalo oronula pa sam uvijek mislio kako je šteta što je ostavljena u ovakvom stanju - rekao je Dunnett. Unatoč tome, mogao je vidjeti njezin potencijal i odlučio je kupiti ju i pretvoriti je u svoj prvi dom, ali to je bio težak zadatak.

Kućica od 37 četvornih metara nije bila izolirana i nije imala vodu. Nije čak ni imala pravi pod. Dunnett je kupio nekretninu za otprilike 500 tisuća kuna u listopadu 2020.

- Pod je zapravo bio samo zemlja i blato. Nije bilo betonskog poda - rekao je.

Prozori su također bili loši. Na krovu je bilo potrebno dosta posla. Bila je to uglavnom samo ljuska zgrade.

- Dijelovi temelja također su morali biti pojačani radi sigurnosti zbog starosti zgrade. Bilo je puno radova koji su morali biti obavljeni prije nego sam došao u fazu odabira svojih zavjesa - kaže.

Debeli sloj prašine i paučine prekrivao je unutrašnjost. U zgradi nitko nije živio više od 50 godina, prethodni vlasnici su je koristili kao skladišni prostor.

- Postoji obitelj u selu koja posjeduje mnogo imanja, a ovo je bilo jedno od tih imanja - dodaje.

Na temelju onoga što je čuo od drugih u susjedstvu, vjeruje da zgrada datira iz 1700-ih, kada je korištena kao mjesto za uvezivanje i distribuciju vjerskih knjiga.

- Ljudi su pričali da je to nekad bilo spojeno s crkvom koja je srušena i da je to bio samo vrt susjeda - istaknuo je.

Kako urediti tinejdžersku sobu? Baldahin i lampice oduševit će cure, a neka i oni budu uključeni
Kako urediti tinejdžersku sobu? Baldahin i lampice oduševit će cure, a neka i oni budu uključeni

Nakon što je očistio, procijenio je stanje kuće uz pomoć vanjskih izvođača. Obje razine imaju otvoreni tlocrt, bez unutarnjih zidova koji bi dijelili prostor na sobe.

U kući nije bilo gotovo ničega osim starog kamina i slabašnog drvenog stubišta, rekao je Dunnett.

Stručnjaci su odredili da se dijelovi zidova moraju ojačati, a stari kamin iz sigurnosnih razloga obložiti daskama. Novi vlasnik je radio s graditeljima kako bi maksimalno iskoristio mali prostor i dizajnirao dom na način na koji želi.

- Plan je bio odvojiti dvije sobe na donjem katu, koje bi postale spavaća soba i kupaonica - kaže. 

Dnevni boravak, kuhinja i blagovaona bili bi na drugom katu.

Nakon polaganja cementa kako bi se napravio pravi pod, graditelji su podigli strop i dodali izolaciju. Jedina mana, prema njegovim riječima, bila je ta što nije mogao ostaviti izvorne zidove od opeke otkrivene unutar kuće.

Radovi na popravku krova bili su također mnogo opsežniji nego što je očekivao. Graditelji su otkrili da krov nije čvrst i da ima problema s vodonepropusnošću.

- Zbog toga sam morao platiti prilično neočekivano puno, za skele i popravke koji su uslijedili - ističe.

Kamenje kojim je bila obložena vanjska strana kuće bilo je okrnjeno pa je morao pozvati i klesara da ih popravi.

- On je morao doći i ponovno staviti svu cementnu ispunu oko kamenja kako bi ga učinio sigurnim i vodootpornim - istaknuo je.

Ugrađeni su novi prozori na pročelju kuće, a na krovu je postavljen krovni prozor.

- Prozori su unijeli toliko prirodne svjetlosti i učinili da izgleda kao kuća, a ne samo prazna zgrada na ulici - rekao je.

Nakon što su položeni hrastovi podovi, Dunnett i njegova mama obojili su zidove.

- Kuću sam obojio bijelom bojom kako bi ostala svijetla i vesela, ali sam dodao nekoliko naglašenih zidova u spavaćoj sobi i kupaonici koristeći plavo-sivu boju - dodaje. Renovirana kuća ima jednu spavaću sobu i jednu kupaonicu na donjoj etaži te dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju na drugoj etaži.

Posljednje, ali ne i najmanje važno, dao je postaviti ograde na stubištu u kući. Rekao je da je to trenutak kojem se najviše veselio.

- Mrzio sam ići ljestvama da bih došao gore kao i vidjeti ovu veliku rupu u podu koja je gledala na beton. Bilo me strah da ću propasti kroz nju i sletjeti na glavu - napominje.

Dunnettov tata postavio je šetnicu ispred kuće.

Obnova je trajala nešto manje od godinu dana. Započela je u siječnju 2021. Glavnina projekta završena je do kolovoza, a završni radovi - ograda stubišta - postavljeni su u studenom.

Novi vlasnik se u kuću preselio krajem studenog.

- Ovo je prvi put da sam se iselio iz roditeljske kuće. Koristeći novac koji sam godinama uštedio radeći, i svojim YouTube kanalima, sam sam platio kuću i sav posao i opremanje, minus iznos kredita - rekao je.

Dunnett procjenjuje da je potrošio oko milijun i 400 tisuća kuna na cijeli projekt, uključujući i kupnju kućice. Kao prvi vlasnik koji renovira staru kuću, ima nekoliko savjeta za druge koji žele učiniti isto.

- Očekujte da će trajati dulje i koštati više nego što mislite. Bio sam prilično naivan oko toga koliko će trajati - upozorava. 

U početku su mu rekli da će renovacija trajati dva mjeseca i da će koštati tri puta manje. Ali, shvatio je ubrzo da će trajati najmanje dvostruko dulje i koštati dvostruko više.

Budući da se kuća nalazi u prometnoj ulici, mnogo je njih u selu navratilo da razgovaraju s novopečenim vlasnikom o njegovom domu.

- Svi su rekli isto, da su oduvijek mislili da je šteta što je zgrada ostavljena neiskorištena i da je lijepo vidjeti da netko lokalni i mlad čini nešto lijepo s njom - rekao je Dunnett.

Već je bacio oko na još jednu kuću u blizini koju se nada kupiti sa svojim bratom. Ovog puta želi ju sam obnoviti. Rekao je da mu je žao što već nije imao vještine da sam radi na obnovi. Ali sada kada je vidio kako su stručnjaci radili na njegovoj kući, želi se okušati u novom projektu.

- Obližnja koliba nije tako ozbiljan projekt, to je samo zgrada na kojoj treba malo poraditi unutra - kaže Dunnett, ističući da će pokušati obaviti neke radove i sam.

13 ideja kako dnevni boravak pretvoriti u zeleni raj pun bilja
13 ideja kako dnevni boravak pretvoriti u zeleni raj pun bilja
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje