Obavijesti

Lifestyle

Komentari 103

Odbio je uzeti nagradu od šest milijuna kuna - i šokirao svijet

Odbio je uzeti nagradu od šest milijuna kuna - i šokirao svijet
1

Rekao je da ga novac ne zanima i da ne želi da ga gledaju kao životinju u zoološkom vrtu. Ovaj ruski matematičar živi skromno, a važnije mu je brati gljive u šumi nego preuzimati nagrade

VIDEO

Koliko je ruski matematičar Grigori Perelman (51) izuzetan čovjek, kakvih je malo na ovom planetu, dokazuje i činjenica da nije želio uzeti nagradu od milijun dolara (oko 6,2 milijuna kuna) 2010. godine za pronalazak rješenja Poincareovog milenijskog problema, što mnogima nije uspjelo u posljednjih stotinu godina.

To je teorija koja se bavi oblicima u četiri ili više dimenzija, a jedan je od sedam problema za čije rješenje Matematički institut Clay iz Massachusettsa u SAD-u nudi ovakav vrtoglavi iznos. Odbio je i prestižnu Fieldsovu medalju 2006. kada je i pronašao rješenje tog problema, a koja u svijetu matematičara ime težinu Nobelove nagrade.

Tada je predsjednik Međunarodne matematičke unije Sir John Ball odletio u Rusiju ne bi li ga nagovorio da preuzme nagradu. Uvjeravao ga je dva dana, ali uzalud.

Odbijanje preuzimanja nagrade ovaj genijalac je objasnio riječima "kako ga novac ne zanima, a niti slava te da ne želi da ga gledaju kao životinju u zoološkom vrtu". Rekao je kako on nije nikakav junak već najobičniji čovjek koji živi u skromno uređenoj sobi, u kojoj nema puno više od kreveta, ormara, stola i stolca. Također, objasnio je da ne postoje nerješivi matematički problemi, već samo oni koje je teže riješiti. 

Nije se pojavio niti na dodjeli nagrada u Parizu 2010. kada je trebao preuzeti milijun dolara. Rekao je da ne može baš taj dan, jer ide u šumu brati gljive. Naravno, postao je izuzetno zanimljiv novinarima koji su ga toliko salijetali da je znao ne izlaziti iz stana samo da ih izbjegne.

Pogledajte snimku na kojoj bježi od novinara:

Koliko je opsjednut matematikom pokazuje i detalj da je pokušao izračunati brzinu kojom je Isus hodao po vodi, a da ne potone. Inače, ovaj osebujan čovjek živi s mamom u istoj zgradi u Sankt Peterburgu, svatko u svom stanu i često je kod nje. Uživa u jednostavnom životu i obožava prirodu.

Odijeva se vrlo skromno, a susjedi ga ne vide često. Pričaju da živi u siromaštvu, od majčine mirovine. Otac je napustio obitelj i otišao živjeti u Izrael, a tamo se zaputila i njegova sestra nakon završetka studija.

Da je genije bilo je jasno od kada se rodio. Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi 1982. godine osvojio je zlatnu medalju. Doktorirao je, a potom radio na ruskom Matematičkom institutu akademije znanosti. Zatim je preselio u SAD gdje je predavao na nekoliko američkih sveučilišta. Međutim, 1994. godine dao je otkaz i vratio se u Rusiju. 

Prije tri godine ruski mediji su pisali da radi u području nanotehnologije u Švedskoj, ali ubrzo nakon toga je ponovno viđen u rodnom gradu. Nakon nekog vremena pristao je na snimanje dokumentarca, a neki kadrovi su snimljeni u stanu njegove majke.

Pogledajte kako to izgleda: 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru