Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Općina Sračinec mještanima plaća pregled dojki i prostate

Općina Sračinec u Varaždinskoj županiji jedina u Hrvatskoj svojim mještanima organizira besplatne preglede ranog otkrivanja raka dojke i prostate, a za njih iz proračuna na godinu izdvaja oko 100.000 kuna

Foto: 123RF
0 komentara

Pregledi se provode više od deset godina - u početku su to bili pregledi dojke, a prije tri godine uveli su i preventivne preglede raka prostate. Imamo saznanja da je smrtnost od raka prostate posljednjih godina druga u Varaždinskoj županiji - rekao je načelnik Božidar Novoselec.

Prisjetio se početaka, kada se na preglede na godinu odazivalo 50-ak žena, a sada ih odazove oko 300.

- Žene redovito obavljaju preglede, dok je muškaraca trenutačno više od 150. To znači da se kod naših mještana probudila svijest o zdravlju i smatram da je to projekt koji zaslužuje pažnju i na nacionalnom nivou jer - ako spasimo i jedan život , uradili smo mnogo - rekao je Novoselec.

Dodao je kako općina za to namjerava povećati novac te da plaća i neke posebne preglede ženama čiji su rezultati pretrage, nažalost, pozitivni na bolest.

'PONAŠA SE KAO ŠEFICA' Uhvaćen u bezobzirnoj vožnji: Radije idem u zatvor nego ženi

Predsjednica Mjesnog odbora Općine Sračinca Karmela Majcen, medicinska sestra i prvostupnik sestrinstva, koja je na čelu akcije, rekla je kako je riječ o hvalevrijednoj aktivnosti jer omogućuje da se bolest otkrije u ranom stadiju, što je u velikoj mjeri jamstvo za izlječenje.

- Prošle godine, kao i ove, uz ultrazvuk dojke, omogućili smo ženama kojima je otkrivena kvržica da obave i citopunkciju dojke, tako da smo prošle godine zabilježili tri slučaja, a jedan od njih je bio maligni, no liječen je pa je žena sada dobro - rekla je Majcen, koja je zadovoljna i odzivom muškaraca na preventivni pregled prostate.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message