Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Oprez! Uvijek treba dotaknuti automobil prije točenja benzina

Pokret koji čovjek napravi kad izlazi iz auta može stvoriti statički elektricitet. A, ako čovjek ide natočiti gorivo, taj isti statički elektricitet na njemu može dovesti do iskre koja će započeti požar

Foto: Ilustracija
15 komentara

Tijekom zime, zadnje o čemu čovjek razmišlja prilikom točenja goriva u auto je mogućnost eksplozije ili požara. Ali, u to vrijeme su najčešći požari na benzinskim pumpama.

Pokret koji čovjek napravi prilikom izlaska iz automobila može stvoriti statički elektricitet. A, ako poslije izlaska iz auta čovjek ide natočiti gorivo, taj isti statički elektricitet na njemu može dovesti do iskre koja može zapaliti gorivo i auto.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Dobivate statičko pražnjenje iz vašeg tijela u tu metalnu mlaznicu, a kada se to dogodi, postoji mogućnost da dođe do iskre - kaže Scott Boorse, direktor tehničkih programa i poslova Instituta za naftnu opremu (PEI).

- Ta iskra je dovoljna da zapali bilo koju paru koja se nalazi oko vrha mlaznice - objašnjava za Reader's Digest.

BIVŠI LOPOV SAVJETUJE Pazi sad! 12 trikova s kojima ćete si zaštititi auto od krađe

Institut za naftnu opremu je od sredine 1990-ih dobio izvješća o oko 200 incidenata na benzinskim pumpama uzrokovanih statičkim elektricitetom. No Boorse kaže da vjerojatno ima mnogo više slučajeva koji nisu prijavljeni. Dok su sitnije iskre česte, pravi požari uzrokovani istima su rjeđi.

- Kako možete izbjeći požar na pumpi? Srećom, postoji jednostavno rješenje. Kada izađete iz vozila, pobrinite se da dodirnete metalni dio vozila prije nego dođete do rezervoara. To će s vas skinuti sav električni naboj koji ste možda stvorili. 

U PAR MINUTA PRETVORILA SE U LJEPOTICU: 'Izgledaš potpuno neprepoznatljivo, kako je ovo moguće?'

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message