Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Osebujni Belgijci u Zagrebu šire pravu pivsku revoluciju

Osebujni Belgijci u Zagrebu šire pravu pivsku revoluciju
2

Belgijce Yvesa Taqueta i Axela Deshayesa Hrvatska je oduševila pa su odlučili ostati. Visibaba pivom šire belgijsku kulturu izrade craft piva od belgijskog slada

VIDEO

Belgijac Yves Taquet prvi put je došao u Hrvatsku prije deset godina na otok Krk kao volonter na arheološkim iskapanjima. Ondje je i upoznao Ivu iz Zagreba, svoju sadašnju suprugu. Radili su pet godina u Dublinu, a kad je Iva dobila posao u Zagrebu prije dvije godine, doselio se s njom u Hrvatsku kako bi pokrenuo svoj posao. ­ 

- Nisam znao hrvatski jezik i teško sam ga učio, a ponuda za posao za strance nije baš bilo pa sam počeo sa svojim projektom - kaže Yves Taquet, koji je pet godina radio u marketingu i komunikacijskom irskom odjelu Googlea. 

Belgijac je još prije nekoliko godina s bratom počeo kod kuće u Bruxellesu proizvoditi pivo, pa ga je odlučio nastaviti raditi i u Zagrebu jer je punica na svojoj zemlji imala prirodni izvor vode. Oduševilo ga je što će raditi pivo s čistom vodom. Iako je sve krenulo iz zabave sa samo nekoliko desetaka litara piva, njegovi prijatelji počeli su mu naručivati sve više i više, a on je cijele dane morao kuhati. Zanimanje kafića, vlasnika festivala i ljubitelja piva bilo je sve veće. 

Slučajno je upoznao Belgijca Axela Deshayesa, također obožavatelja piva, pa su njih dvojica krenuli u potragu za pivovarom kako bi proizveli veće količine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

-­ Yvesa sam tek upoznao u Zagrebu - smije se Axel Deshayes koji je u Hrvatsku došao još prije deset godina, i to zbog teme svojeg diplomskog rada. Svidjeli su mu se, ističe, ljudi i način života u Hrvatskoj te je odlučio ostati. Radio je na raznim glazbenim festivalima i marketing za jedan francuski brend, no drugih poslovnih ponuda također nije bilo, iako govori pet jezika.

- ­Kao Belgijci navikli smo piti razna piva, no u Hrvatskoj se tek sad rađa scena craft piva i zanatskih pivovara s kreativnim idejama iz kojih nastaju kvalitetna piva i novi pivski stilovi. Drago nam je što će Hrvati napokon imati priliku isprobati razne vrste piva - kaže Axel koji je umalo odustao od života u Hrvatskoj razmišljajući se odseliti u Beograd. 

I baš kad je prošle godine na Božić otputovao u Beograd nadajući se da će pronaći pivovaru, a njegov kolega razmišljao da se vrati u Dublin, u Sopotu je pronašao malu craft pivovaru. Za dva tjedna otišli su u pivovaru i počeli proizvoditi Visibaba pivo od belgijskog slada, slovenskog i američkog hmelja, izvorske vode te korice limuna s Visa i gorke naranče iz Opuzena. Želja im je bila kombinirati najkvalitetnije sastojke s Balkana i iz cijelog svijeta. S prodajom su krenuli u kolovozu na ljetnim glazbenim festivalima pa su za sada orijentirani na hrvatsko tržište. 

No kako su se na festivalima mnogi stranci oduševili njihovom pivom, planiraju širiti tržište. Za sada imaju tri vrste piva - India Pale Ale pod nazivom "Janis Hoplin", Belgian witbier "John Lemon" i Porter pivo "Bob Barley", koje prodaju u zagrebačkim kafićima u centru Zagreba, poput Cica bara, specijaliziranim pivskim trgovinama Magic beer room i Svijet piva te Poreču, Splitu, Medulinu i Visu. 

Također nude i personalizirana piva za glazbene festivale i druga događanja.

­- Želimo ljudima ponuditi kvalitetno pivo kako bi otkrili različite okuse i vrste dobrog

piva, kao što je već tradicija s vinom. Drago nam je da se ovdje događa revolucija jer su se u zadnja tri mjeseca na tržištu pojavila tri proizvođača craft piva. Naravno, drago nam je da se belgijska pivska tradicija širi i u Hrvatskoj jer je nama Belgijcima pivo zaista važno - objašnjavaju nam mladi poduzetnici koji u svojem kotlu već kuhaju novu vrstu piva. 

Yves sa zagonetnim smiješkom najavljuje kako će njihovo sljedeće pivo biti začinjeno organskim chilli papričicama koje uzgaja na puničinoj farmi u Zagrebu.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake subote ekskluzivno uz 24sata!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru