Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Užitak u poslu na Samoi postao noćna mora

Instruktor ronjenja i suvlasnik Centra za ronjenje na Samoi, Rob Small, zbog pandemije korona virusa ne može u Veliku Britaniju, pa od 7. veljače nije vidio obitelj i još ne vidi kraj tome

VIDEO

Instruktor ronjenja, Britanac Rob Small (41), već je nekoliko mjeseci zarobljen na malom otočiću Upolu koji pripada otočnoj državi Samoa, nakon što je samoanska vlada 26. ožujka zabranila međunarodna putovanja s otoka i na otok zbog pandemije korona virusa.

Rob kaže kako je mali raj u koji je stigao još 7. veljače - nakon što je još 2016. godine sa svojim poslovnim partnerom otvorio Centar za ronjenje i vodene sportove pod nazivom Pure Ocean - do danas prerastao u pravu noćnu moru, jer je mjesecima 9000 milja ili oko 14.500 kilometara daleko od životne partnerice Becky i njihovog četverogodišnjeg sinčića Olivera, bez posla i bez toga da se nazire kraj njegove agonije. Od toga dana ih nije zagrlio. 

POGLEDAJTE VIDEO: Nakon odluka svojih država o obaveznim testovima, turisti prošli pakao na granicama

Pokretanje videa...

Video vijesti 01:10

Iako Samoa do sada nije zabilježila niti jedan slučaj COVID-19 i dalje je na snazi izvanredno stanje, pa su zabranjeni izlasci iz države i ulasci u nju. Rob pretpostavlja da bi se to moglo nastaviti do Božića, odnosno da se do tada neće moći vratiti u Veliku Britaniju.  

Upolu je inače drugo najveće zemljopisno područje Samoanskih otoka, s površinom od 434 četvorna kilometra i pravi je prirodni raj, no Robu je sad već malo i dojadio, ako je suditi po izjavi za Daily Mail.

- Volim citirati rečenicu iz filma 'Žal' o tome što je raj: To nije mjesto na koje možeš otići, tako se osjećaš u nekom trenutku svog života kada si dio nečega' To je jako blizu istine. Budući da sam zaglavio ovdje usred Južnog Tihog oceana sad već pet mjeseci bez ičega i bez ideje o tome kad bi to moglo završiti, shvatio sam što je raj zapravo i mogu se poistovjetiti s tim citatom - kaže. 

- Raj je tamo gdje je obitelj, gdje su bliski prijatelji oko vas. To je osjećaj sreće koji možete osjetiti samo kad ste u njihovom društvu, pri čemu se ne računaju kontakti Skypeom ili Zoomom. I ako ste s njima, lokacija je potpuno nebitna - pojašnjava Rob koji je od 2016. godine često boravio na otocima u Samoi, upravljajući ronilačkim centrom, tako da poznaje državu i sve mogućnosti koje ona može pružiti.

On i partner Bruno Kinross još 2016. dobili su ugovor sa hotelima Sheraton za otvaranje ronilačkog centra, pa je često u Samoi. 

- Obično radim dva mjeseca na Samoi i dva mjeseca u Londonu, pa sam tako oko šest mjeseci godišnje odvojen od svoje obitelji. I ranije me opterećivalo to što tako gubim dio vremena sa svojim mališanom, a sad mi je baš teško - kaže instruktor  ronjenja.

Problem je i u tome što je turizam na otocima potpuno zamro nakon lock downa, pa su zatvorena mnoga odmarališta i tvrtke povezane sa turizmom ne rade. Tako je i ronilački centar zapravo zatvoren od travnja i pitanje je kada će biti otvoren. 

Kada inače putuje kući u Veliku Britaniju, taj put obično traje 38 do 50 sati, ovisno o tome je li ulovio let do Sydneya ili Aucklanda, te kakva je veza sa Singapurom, odakle leti za London. Čak i ako bi se sada uspio vratiti u Veliku Britaniju, Rob je zabrinut zbog toga što se tada neće moći vratiti na Upolu te brine što će se u tom slučaju dogoditi s njegovim poslom i životom koji ima tamo. 

Uz sve probleme koje ima, nedavno je bio i žrtva provale, u kojoj je ostao bez elektronike i sve odjeće. Ostala su mu dva para kratkih hlača i nekoliko majica. Uzeli su mu i prsten koji je imao veliku sentimentalnu vrijednost, jer ga je imao na svim putovanjima i zaronima od svoje 15. godine. Zabrinut je da bi se provalnici mogli vratiti i pokupiti sve što je ostalo ako sada napusti svoj dom u Samoi.

Vrijeme koje je imao do sada iskoristio je za istraživanje otoka automobilom i motociklom, a nerijetko samo sjedi u pristaništu i uživa u pogledu na netaknut plavi ocean pred sobom. Svaki dan u 18.30, što je oko  6.30 u Velikoj Britaniji, putem Skypea se čuje s Becky i Oliverom, a tijekom tjedna povremeno nazove druge članove obitelji i prijatelje. 

- Drugačije je nego kad razgovaramo licem u lice, to se ne da ni opisati. Zato bih danas svima savjetovao da njeguju odnose s bližnjima čak i po cijenu toga da prekinu igrati igrice na računalu, da isključe televizor ili mobitel. Vrijeme koje imate za druženje sada je izuzetno vrijedno i ne smijemo ga propuštati. Vjerujte, ne želite biti u situaciji da se možete čuti samo putem Skypea i da ne znate kad ćete ih opet moći zagrliti - kaže Rob, kojega je obitelj ranije nekoliko puta posjetila na otoku.  

- Ako se svako jutro budiš pored svog djeteta i voljene osobe, u raju si, vjeruj! Moja najveća želja, osim da situacija s COVID-19 napokon završi, je sasvim jednostavna: Želim što prije zagrliti svog malog dječaka i vidjeti svoju obitelj - zaključuje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith