Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Ostavili grad: Vratili smo se na selo i uz OPG ostvarili snove

Ostavili grad: Vratili smo se na selo i uz OPG ostvarili snove
1

'U ovom okruženju stalno se osjećate kao da ste na godišnjem odmoru jer možete uživati u buđenju prirode, šetnjama uz šumske potoke i posvetiti se tradicionalnoj poljoprivredi'

VIDEO

Nakon dugogodišnjeg života u gradu, s blagodatima društvenog života i uslužnih djelatnosti, za povratak na selo bila je potrebna velika hrabrost, ali i jasna vizija. 

Ipak, sve  nedoumice nestaju kad osjetite da ste udahnuli čisti zrak te kad pogledate kroz prozor na zelenilo koje vas okružuje, kaže Ljubica Pavrlišak Marinculić, veterinarska tehničarka i vlasnica OPG-a Ljubičin vrt, koja je s obitelji život u užurbanom Zagrebu zamijenila za buđenje uz cvrkut ptica, pjev pijetla, zelenilo, prostranstvo te mirniji i manje stresan život u Jakovlju, selu nedaleko od Zagreba. Zbog te odluke, kaže, nimalo ne žali, osobito jer ju je snažno podržala i njezina obitelj, suprug, inače veterinar, i kći.  

- Mi u obitelji izuzetno volimo životinje, a suživot s njima o kojem smo maštali mogli smo ostvariti samo u seoskom okruženju. Tako danas skrbimo o manjem stadu koza i jatu kokoši, pataka i purana. Ovdje na selu smo osigurali i topli dom za osam pasa i tri mačke - priča Ljubica.

I dok su živjeli u gradu, dodaje, znala je pobjeći i prekopati vrt te posaditi povrće kako bi svojoj obitelji osigurala zdravu hranu, što ju je podsjetilo na djetinjstvo, kad je roditeljima pomagala u vrtu i oko životinja. Kako je često uspijevala proizvesti više od onoga što je bilo potrebno za obitelj, od toga su imali korist i njezini prijatelji te se tako i rodila ideja o preradi i pripremi delicija od povrća i voća na potpuno prirodan način za tržište, priča naša sugovornica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ljubičin vrt za nju je, dodaje, bilo puno više od ostvarenja velike želje da se vrati prirodi, jer time je ostvarila i želju da prekine s neizvjesnošću rada kod privatnog poslodavca te počne raditi za sebe.

- Bili smo svjesni da postoje brojne prednosti života u gradu, no ono što nudi selo je mnogo važnije. U ovom okruženju stalno se osjećate kao da ste na godišnjem odmoru jer možete uživati u buđenju prirode, šetnjama uz šumske potoke, igri s ljubimcima i – što je nama najvažnije – posvetiti se tradicionalnoj poljoprivredi koja se temelji na održivu razvoju, bez ikakve upotrebe sredstava protiv bolesti, štetočina ili za dobivanje većih prinosa - priča vlasnica OPG-a.

Kako nisu daleko, svakodnevno su i u Zagrebu – suprug i kći odlaze na posao, a ona u prodajni prostor, gdje i prerađuje voće i povrće te ga nudi ljubiteljima zdrave hrane. 

- Uglavnom koristimo digitalni marketing jer nam pruža sva rješenja. Trajnu komunikaciju s kupcima ostvarujemo preko platformi društvenih mreža, što se pokazalo najisplativijim. Tu smo svi angažirani, pa pored promocije proizvoda ima mjesta i za pokoji savjet, kao i dijeljenje zanimljivosti koje objavljuju naši prijatelji. Redovito objavljivanje interesantnog sadržaja posebno pridaje pozornost našim aktivnostima. Pripremamo i atraktivno web sučelje s blogom, na kojem ćemo objavljivati zanimljive trenutke života na selu, ali i savjete za proizvodnju i preradu - priča Ljubica. 

Tu će biti i recepti te savjeti o upotrebi začinskih i aromatičnih biljaka. Sve teškoće se zaborave kad se stigne do cilja.

- Kao i prilikom registracije tvrtke, tako i registracija obiteljskog gospodarstva zahtijeva dobru pripremu i poznavanje pravila, no uz profesionalnu pomoć nadležnih institucija i nije težak zadatak. Dostupnost informacija na internetu olakšava put kao ostvarenju cilja.  

Lakše se dolazi do kupaca

Svoje proizvode sad prodajemo u sklopu malih tradicionalnih poljoprivrednih sajmova, na kojima se nudi ekološki i biodinamički proizvedena hrana. Nudimo ih i u našem prostoru u Zagrebu. I malim poljoprivrednim proizvođačima marketing je izuzetno važan, no u odnosu na prošlost, danas je do kupca mnogo lakše doći, dodaje. U ponudi je veliki izbor svježeg povrća i voća, ali i prerađevina, poput džemova, umaka, namaza, te na različite načine ukiseljeno povrće.

'Nijedan posao nije nam stran'

Ljubica Pavrlišak Mariculinić ističe kako u svim poslovima ima neizmjernu potporu svoje obitelji, supruga Alberta i kćeri koja je zaposlena, no u svakom slobodnom trenutku pomaže.

Planovi za doregistraciju

Trenutno je OPG registriran za proizvodnju i preradu vlastitog voća i povrća, no planiramo i doregistraciju sličnih poljoprivrednih djelatnosti, ističe naša sugovornica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara