Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
75 komentara

Ostavite pravi dojam: Što sve raditi, a što ne na prvom spoju

Nikako ne bih forsirao pitanje plaćanja jer sam odgajan da budem svjestan koliko je nepravedna razlika među spolovima. No ipak obično pričekam račun i platim, kaže urednik fitness rubrike portala Men's Health

Fotolia
Foto: Fotolia
75 komentara

Prvi spoj je često izazov, a treba odlučiti i gdje nekog povesti, što raditi, što reći, a što ne i, nekima najteže, što odjenuti. Danas su spojevi komplicirani za muškarce kao i za žene, za mlađe i za starije, pa čak i za one koji zarađuju za život tako što pišu o vezama i seksu za život. Zato su za časopis 'Men's Health' o 'pravilima' prvog spoja progovorili urednici Brett Williams, urednik fitness rubrike portala Men's Health, i Rosa Heyman, zamjenica urednice Cosmopolitana.

NITKO NIJE SAVRŠEN Četiri najčešća znaka da vam Instagram ometa život i vezu

Odgovorili su što na prvom spoju prvo primijete na osobi, kako se spremaju za prvi izlazak s nekim, što bi svatko trebao napraviti, a što nitko nikada te što misle o poljupcu nakon prvog izlaska.  

1. Prvi dojam

Rosa: Možda ću ispasti plitka, ali 'na prvu' primijetim kako netko izgleda i kako se nosi, ali i što ima na sebi te smije li se. 

Foto: Dreamstime

Brett: Ne mislim da je to plitko, pa samo se izgled i vidi odmah. No tu je i onaj trenutak kad dolaziš na mjesto sastanka i točno vidiš koliko ozbiljno ta druga osoba shvaća taj spoj. 

2. Pripreme

Brett: Uvijek ću se potruditi da izgleda kako sam uložio vrijeme i trud u svoj izgled, no ne želim baš ostaviti dojam da sam se 'previše trudio'. Obično odjenem nešto malo bolje od onog što bih odjenuo za posao, ali ovisi i o tome gdje idemo na spoj. Najvažnije je da sam čist i da dobro mirišem. Muškarci zapravo mogu biti sretni što je to 'vrh ljestvice' što se dotjerivanja tiče. Inače nisam neki obožavatelj parfema i ne trebam se stoput namirisati - dovoljno je dvaput i to jednom na unutarnju stranu košulje, i jednom izvana. Nitko ne želi da osoba nasuprot razmišlja kako intenzivno mirišete, a opet svi želimo mirisati dobro. 

Rosa: Ja se volim opustiti s čašom vina prije izlaska. Nakon toga perem zube, pa nanosim make-up.

Foto: Dreamstime
 

Brett: Mislim da je najbolja priprema za spoj podsjetiti se da se nalazite s nekim koga ćete tek upoznati i da bi vam trebalo biti zabavno. 

Rosa: Dobro raspoloženje je ključno. 

3. 'Obavezno' i 'nikako' na prvom spoju

Rosa: Ljudima koje ne poznajem uvijek postavim mnogo pitanja o njima i mrzim kad ne uzvrate interes. Nije stvar u tome da želim pričati o sebi, već samo želim da ga zanima. A da se ne osjećam kao na razgovoru kod ravnatelja škole dok me ispituje.
 
Brett: Jedna od stvari koje ne biste trebali je biti ser... prema osoblju restorana ili kafića, ljudima koji vas poslužuju. 

Rosa: Ja ne volim kad netko dugo priča na mobitel. 

seks PAD TESTOSTERONA Muški klimakterij počinje već u 30-ima: Prvi na udaru je libido

Rosa: Glupo je i kad ljudi počnu izražavati snažno mišljenje o nečemu i shvate da se vi uopće ne slažete. To ubije atmosferu... 

Brett: Laganje. Nemojte se složiti s nečim samo jer mislite da ćete se zato nekome više svidjeti. Jedno je nametati svoje mišljenje, a sasvim nešto drugo slagati se s nečim što ne zapravo mislite . 

Foto: Dreamstime

Rosa: No kad je o iskrenosti riječ, možete i izbjeći neke teme, a da pritom ne slažete. 

Brett: Nemojte spominjati bivše. 

Rosa: Da imam dijete, to bih rekla, postoje stvari koje bi ovaj drugi trebao odmah znati. I mislim da biste trebali biti iskreni u vezi toga kako vam je bilo. 

Rosa: A stvari koje biste trebali - mislim da je dobro otići bilo gdje gdje možete raditi nešto osim sjediti i gledati u osobu preko puta vas. Bilo kakva fizička aktivnost će vam pomoći da nekoga upoznate bolje nego ćete ga upoznati iz onoga što govori. A i bolje ćete se zabaviti. 

Brett: Meni je draže negdje sjesti, samo da glazba nije preglasna da možemo pričati. Bitno je i da nikome nije predaleko te da mjesto ima široku ponudu pića. 

4. Tko bi trebao platiti

Foto: Dreamstime

Rosa: Mislim da bi se barem trebao ponuditi da plati onaj koji je pozvao van, bez obzira na to je li muško ili žensko. No na prvom bi spoju možda svi trebali podijeliti račun, da svatko plati pola. 

Brett: Nikako ne bih forsirao pitanje plaćanja jer sam odgajan da budem svjestan koliko je nepravedna razlika među spolovima. Obično pričekam račun i platim, pogotovo ako druga strana ne reagira.. No neke su žene dovoljno samosvjesne da će pitati da prepolovite račun, a uglavnom mi se to na spojevima događalo pa bi platili po pola. 

Rosa: Pogotovo na prvom spoju. Ne bih htjela da se osjećam kao da mu išta dugujem, pogotovo ako mi se nije svidio. 

5. Kada se javiti nakon spoja

Rosa: Ako mi se netko svidio dovoljno da s njim izađem, onda ću mu vjerojatno dati i broj. A nakon spoja, ako mi se osoba svidjela, očekivat ću poruku već sutra ujutro.  

Brett: Ovisi. Bilo je spojeva nakon kojih sam se htio javiti istu večer pa bih napisao da sam se 'baš dobro proveo' ili bih je pitao 'je li sigurno stigla kući'. No mislim da takve poruke nisu dobar uvod u ozbiljniju komunikaciju i da je često bolje pričekati do sutra poslije podne pa se javiti kad se dojam malo slegne. Ipak, sve opet ovisi o tome koliko ste se dobro proveli. 

Foto: Pexels

Rosa: Mislim da je glupo previše čekati ako vam je bilo dobro. Najgore je kad vam se svidi nečije društvo, a on/ona se naredna tri dana ne javlja. 

Brett: Slažem se, pravilo od 'tri dana' bi se trebalo zaboraviti, pa živimo u vremenu kad svi imamo mobitele.

Rosa: Ispad čudno ako se ne javljate, kao da negirate da ste tri sata života ipak proveli zajedno. 

KNJIGA DANA Tajna bliskosti u ljubavnoj vezi: Dragi, molim te upali svjetlo...

6. Prvi poljubac

Rosa: Ako mi se netko svidio na prvom spoju, želim ga poljubiti odmah tu istu večer. A hoću li ići dalje od toga, to je tema za neki drugi članak...

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Brett: Nemam ništa protiv poljupca na prvom spoju, ne mislim da je prerano ili čudno. No ne smeta mi ni ako nekome je. 

Rosa: Volim se ljubiti!

Brett: Treba raditi što god vam dođe; sve je u redu ako su obje strane suglasne i ako se zabavljate. No isto tako mislim da poljubac nije pokazatelj je li spoj bio dobar ili ne, ne mora svaki prvi spoj završiti pokazivanjem nježnosti što ne znači nužno da je bio loš. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message