Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Osvijestite se: Upoznavanje sebe pravi je početak uspjeha

Osvijestite se: Upoznavanje sebe pravi je početak uspjeha
1

Svijest o samom sebi može biti pokretač, ali i razarač svake dobre ekipe. Najvažnije je izbjegavati pasivnu agresiju, defenzivno ponašanje i izbjegavanje na poslu

VIDEO

Samosvijest je važna svakome, osobito šefovima i vođama, a neuspjeh suočavanja sa stvarnošću može uništiti i vas i tvrtku. Defenzivni ljudi izbjegavaju sastanke jedan na jedan, a objektivna i konstruktivna kritika čini ih nemirnima, pa čak i ljutitima. Služe se tehnikom “napad je najbolja obrana”, pa je s njima vrlo neugodno raditi. Zato je važno biti svjestan sebe, svojih navika i postupaka, ističu psiholozi. 

No mnogi se odbijaju suočiti sa stvarnošću, a svoje probleme ne skrivaju od drugih nego i od sebe. Takvo ponašanje upropaštava ne samo poslovni nego i privatni život. Osjećaji upućuju na trenutačnu situaciju, a ljutnja i agresivnost najčešće su znak da se netko osjeća uplašeno ili ugroženo. Pokušavajući se obraniti, napada i maltretira druge kako ne bi pokazao svoje prave osjećaje i ranjivosti. Nažalost, takav pristup kvari međuljudske odnose, a i onemogućuje normalno funkcioniranje tvrtke.

Promjena ponašanja

Kada se nečije ponašanje toliko promijeni da kolege počnu primjećivati, to je siguran znak da nešto čega možda nije svjestan utječe na njegovo raspoloženje. Ako mu netko na to skrene pozornost, a on postane defenzivan, to je još sigurniji znak da nešto nije u redu.

Dobar izgovor zlata vrijedi?

Sve vrste izgovora zapravo su način izbjegavanja negativne pozornosti. Okrivljavanje drugih česta je tehnika izbjegavanja koja upućuje na odbijanje preuzimanja odgovornosti. To se, nažalost, sve češće viđa u brojnim tvrtkama.

Grandioznost bez pokrića

Kad netko iznosi grandiozne planove i iskazuje pretjerano samopouzdanje u svoje ideje, iako za to nema objektivne osnove, iza toga često stoji prikrivanje nesigurnosti. 

Sitničavci i kontrol-frikovi

Od opsjednutosti kontrolom pate šefovi koji moraju nadgledati svaku sitnicu u radu podređenih. To znači da ne mogu sagledati širu sliku i odvojiti bitno od nebitnog. Zbog toga mogu upropastiti karijeru.

Pasivna agresija

Pasivni agresivci pristaju na sve prijedloge, a potom učine posve suprotno. To znači da se ne usuđuju suočiti s drugima i radije izbjegavaju sukobe. Tako se stvaraju neugodne situacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 23. svibnja: Bik ne smije prekinuti ljubavnu vezu prije razgovora
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 23. svibnja: Bik ne smije prekinuti ljubavnu vezu prije razgovora

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 23. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Glava vas rastura? Puno vode i ovo povrće vas mogu spasiti
PROMJENA VREMENA I TLAK

Glava vas rastura? Puno vode i ovo povrće vas mogu spasiti

I dehidracija može uzrokovati glavobolju, pa je važno voditi računa da pijemo od dvije do tri litre vode na dan, i prije nego što osjetimo žeđ. Preporučuju se i blagi čajevi, a izbjegavati treba gazirana pića
Znakovi Zodijaka koje privlače tama i najmračnije dubine psihe
TAJANSTVENI SU

Znakovi Zodijaka koje privlače tama i najmračnije dubine psihe

Određene karaktere privlače neke mračnije priče, dio je to njihovih osobnosti koje su sklone otkrivanju priča koje imaju neki misteriozni i zlokobni karakter