Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Otkriće 2500 godina starih ostataka ratnice 'Amazonke' u Armeniji šokiralo je istraživače

Otkriće 2500 godina starih ostataka ratnice 'Amazonke' u Armeniji šokiralo je istraživače

Ovi arheološki ostaci rasvjetljavaju teoriju o amazonskim ženama te se postavlja pitanje jesu li drevni Grci inspiraciju za mitologiju pronašli na području današnje Armenije

VIDEO

Stručnjaci Nacionalne akademije za znanost u Armeniji pronašli su ostatke prije nekoliko godina, a rezultati analize dokazuju kulturu ratnika tamošnjeg prostora, ali i drvenu grčku mitologiju koja spominje žene ratnice. Otkriće 2500 godina starih ostataka ratnice 'Amazonke' u Armeniji iznenadilo je istraživače.

Kostur je pronađen u nekropoli Bover, u provinciji Lori, sjeverna Armenija. Pripadala je narodu Uratu, koji su živjeli između 9. i 6. stoljeća prije Krista. Onima koji su se našli na njihovom putu nije bilo lako jer prema ozljedama na kostima žene, branili su svoj teritorij do smrti. 

Horoskop drevnih Hrvata: Čuva li vas bog vatre ili bog groma...
Horoskop drevnih Hrvata: Čuva li vas bog vatre ili bog groma...

Procjenjuje se da je bila visoka oko 165 centimetara i da je u vrijeme smrti bila u dvadesetima. Sahranjena je zajedno s keramičkim posudama i nakitom koje datira iz ranog armenskog razdoblja (između 8. i 6. stoljeća prije Krista). Uratu je navedeno kao kraljevstvo iz željeznog doba, a narod se tada bavio lovom i trgovinom, a imaju i bogatu ratničku povijest. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tim Nacionalne akademije, predvođen dr. Anahitom Khudaverdyanom, objavio je svoje izvješće u časopisu International Journal of Osteoarchaeology.

- Ovo je grana arheologije posvećena ljudskim ostacima. Na ostacima žene identificiran je veliki niz traumatičnih ozljeda koje govore o njezinim aktivnostima, zanimanju i ratnoj praksi - napominje dr. Khudaverdyan. 

Izvještaj spominje grozne detalje oštećenih kostiju kao što su zarobljene metalne strelice u bedrenoj kosti. Ta rana je nastala prije smrti, no izgleda da su joj neke kasnije rane presudile. 

- Kosti lijevog kuka i desna bedrena kost su zarezani, a lijeva potkoljenica ima dubok ubod. Njezina smrt bila je brutalna. Smatra se da je ubodena mačem, dok joj je presudila sjekira dok je ležala na bojištu - rekonstruirali su istraživači.

Iz 5000 godina stare 'žvakače gume' otkrili drevni DNK žene
Iz 5000 godina stare 'žvakače gume' otkrili drevni DNK žene

Ostali dokazi upućuju da je bila ratnica. Procijenili su da su mišići pektorali i deltoidi bili izrazito razvijeni što ukazuje da je bila strijelac. Glutealni mišići su joj bili razvijeni pa se pretpostavlja da se bavila i jahanjem. 

Postoji samo još jedan primjer ratnice na tom području, iako se pretpostavlja da su žene ratovale zajedno s muškarcima naroda Uratu. 

Ovi arheološki ostaci rasvjetljavaju teoriju o amazonskim ženama te se postavlja pitanje jesu li drevni Grci inspiraciju za mitologiju pronašli na području današnje Armenije. Izvori iz antičke grčke ukazuju na postojanje žena ratnica na Kavkazu, između Crnog i Kaspijskog mora. 

Amazonke su legendarne žene s posebnim vještinama i velike ratnice. Ona je najprepoznatljivija u filmskim kreacijama Wonder Woman, čija je pozadina nadahnuta mitologijom. Iako se radi o idealizaciji, očigledno je da lik žene ratnice ima bogatu povijest.

Otkriven drevni rimski brod u blizini zapadne obale Grčke...
Otkriven drevni rimski brod u blizini zapadne obale Grčke...

Neprijatelji naroda Uratu, Skiti također su imali žene ratnice. Dvije strane borile su se za teritorij, a u oba su slučaja žene su igrale veliku ulogu. National Geographic piše da su Amazonke Grci smjestili sjeverno i istočno od Sredozemlja na prostranim stepama Euroazije. Arheolozi su iskopali tisuće grobova ljudi koje su Grci zvali Skiti. Ispada da su se žene borile, lovile, jahale konje te koristile lukove i strijele, baš kao i muškarci. 

Nakit koji je pokopan sa 'Amazonkom iz Armenije' ukazuje da je bila žena s 'visokim statusom'. 

Ovo najnovije otkriće predstavlja najuvjerljiviji slučaj Amazonke u stvarnom životu, ili barem snažnu inspiraciju za ovaj klasični mit, prenosi thevintagenews.com.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje