Otkriven gen koji pomaže tijelu u ranim fazama raka dojke | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Otkriven gen koji pomaže tijelu u ranim fazama raka dojke

Otkriven gen koji pomaže tijelu u ranim fazama raka dojke
1

Gen šifrira receptor molekule koje se zovu RAR-beta, a one oslodađaju kaskade bioloških učinaka ukoliko dođu u dodir s retinoičnom kiselinom, tvrde istraživači

VIDEO

Hranjive tvari u mrkvi i slatkom krumpiru su vitalno oružje protiv raka dojke u ranim fazama bolesti, otkrilo je istraživanje Fox Chase Cancer Center-a u Philadelphiji, piše Daily Mail. Istraživači smatraju da se obećavajuće liječenje raka temelji na retinoičnoj kiselini ili drugim kemikalijama sa sličnim biološkim učincima koje se nalaze u mrkvi. Ključnu ulogu igra gen koji aktivira kiselinu, a retinoična kiselina, derivat vitamina A, preokreće rane promjene u stanicama koje dovode do raka dojke. Gen šifrira receptor molekule koje se zovu RAR-beta, a one oslobađaju kaskade bioloških učinaka ukoliko dođu u dodir s retinoičnom kiselinom. Međutim, to je nedjelotvorno u kasnijim fazama razvoja raka.

- Otkrili smo da je RAR-beta gen aktivan u dvije najranije faze raka, ali je ušutkan u posljednje dvije faze. Ove promjene u aktivaciji gena su uzrokovane vrstom kemijskih modifikacija koje se zovu metilacija, a one uključuju dodatak metil skupine DNA - rekla je voditeljica istraživanja Sandra Fernandez.

Retinoična kiselina također pomlađuje kožu, a slabija verzija se koristi u kremama protiv bora na licu. Kemikalija također utječe na rast, proliferaciju i preživljavanje stanica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera
LAKŠE DO ZADOVOLJSTVA

Prema dijelovima lica i prstiju odredite veličinu vagine ili penisa potencijalnog partnera

Drevna mudrost priznaje da nije baš sve u dužini i debljini, već postoje tehnike i položaji u seksualnom činu zahvaljujući kojima uz puno vježbanja i prilagodbe jedno drugom možemo nadoknaditi nedostatke