Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Otkrivena 'najružnija orhideja na svijetu' na Madagaskaru

Otkrivena 'najružnija orhideja na svijetu'  na Madagaskaru

Kada vam na pamet padne orhideja, u glavi uglavnom svi imaju viziju lijepe, nježne i elegantne biljke, no novootkrivena vrsta mogla bi vam promijenit mišljenje o njima

VIDEO

Orhideje se obično ne nazivaju ružnima, ali baš tako su Kraljevski botanički vrtovi u Kewu u Londonu opisali novu vrstu živahnog i nježnog cvijeta otkrivenog u šumama Madagaskara. 'Gastrodia agnicellus' nazvana i 'najružnija orhideja na svijetu' jedna je od ovogodišnjih novoopisanih biljaka i gljivica, objavili su istraživači iz Kraljevskog botaničkog vrta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:39

Orhideja, smještena na Madagaskaru, nema lišće, a izrasta iz vunaste gomoljaste stabljike i veći dio svog života provodi pod zemljom izlazeći samo kako bi cvjetala ili donosila plod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

'Cvjetovi ove orhideje od 11 milimetara su mali, smeđi i prilično ružni', navodi se u opisu top 10 otkrića ove godine koju je sastavio Kew. Iako se smatraju ugroženom vrstom, te biljke su relativno zaštićene jer se nalaze u nacionalnom parku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by RTL Nieuws (@rtlnieuws)

- Ljepota je u oku promatrača. Nije baš atraktivna, moram reći, mesnatog je izgleda, iznutra crvena, a izvana smeđa - kaže za CNN Johan Hermans, istraživač orhideja.

- Prvi smo je put vidjeli u sjemenkama. Nekoliko godina kasnije vratili smo se i pretražili to isto područje, pokušavajući pronaći smeđi cvijet na smeđim listovima, a na kraju smo ga i pronašli. Bilo je nekako skriveno u podnožju stabla i morali ste ukloniti lišće da biste pronašli gdje je biljka - rekao je Johan.

Istraživači su mislili da biljka neobičnog izgleda može mirisati na trulo meso, kao što je uobičajeno kod nekih orhideja koje oprašuju muhe, ali umjesto toga, orhideja ih je iznenadila ugodnim, citrusnim mirisom ruže.

- Ova orhideja ima nevjerojatan životni ciklus - ima zemaljski vunasti gomolj, bez lišća, a cvijet lagano izvire - dodao je Johan.

RBG i partneri su 2020. godine pronašli i službeno imenovali oko 156 biljaka i gljiva širom svijeta, uključujući ljuskavi lisnati grm iz južne Namibije, srodnika borovnice pronađene na Novoj Gvineji i novu sortu hibiskusa u Australiji. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru