Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

'Maddie bismo mogli pronaći po rijetkom znaku u njenom oku'

'Maddie bismo mogli pronaći po rijetkom znaku u njenom oku'

Već se 12 godina traga za Madeleine McCann koja je nestala u Portugalu 2007. Policija kaže da bi se curicu moglo pronaći po oznaci u oku koja je zapravo rijedak poremećaj šarenice

VIDEO

Djevojčica Madeleine McCann nestala je prije 12 godina. Dok su njezini roditelji bezbrižno večerali u restoranu, ona je, prema njihovim riječima, zajedno s bratom i sestrom spavala u apartmanu koji se nalazio preko puta. Policiji su rekli kako su svakih pola sata išli s provjeriti jesu li djeca u redu. Vrata su ostavljali otključanima. Da male Maddie nema majka je uočila te večeri oko 22 sata. Od tada joj se gubi svaki trag. U ovih 12 godina svijet obilaze njezine fotografije. A ono po čemu je malena prepoznatljiva je mistični znak u njezinu desnom oku. Upravo su na taj znak upućivali policijski službenici i poticali ljude da na njega obrate pažnju dok pomažu u potrazi.

Taj 'trag' naziva se koloboma i to je zapravo jaz u strukturi oka, te se obično 'slijeva' prema dnu oka. Može utjecati na jedno ili oba oka i ne znači da postoji rupa u očima, već samo da se one nisu u pravilno razvijale tijekom trudnoće. Ovo se stanje javlja tijekom četvrtog ili petog tjedna nakon začeća.

Koloboma može utjecati na šarenicu, leću i mrežnicu oka. Teško je reći koliko ona utječe na dječji vid dok dijete ne bude malo starije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najčešći oblik koloboma je onaj koji utječe na šarenicu - često daje oblik zjenice koji nalikuje na ključanicu. Djeca s ovim oblikom često imaju prilično dobar vid iako možda ne vole jaku svjetlost. A upravo taj oblik 'skriven' je u Madeleinom desnom oku.

Malo prije nestanka: Pojavila se posljednja snimka male Maddie
Malo prije nestanka:  Pojavila se posljednja snimka male Maddie

Koloboma je iznimno rijedak defekt oka koji se javlja jednoj od 10 tisuća rođenih beba. Dok bi Maddienu oznaku moglo imati samo sedam od milijun ljudi.

- Kada bismo pretražili fotografije djevojčica od tri do 15 godina starosti s ovom oznakom na očima, pronašli bismo svega nekoliko stotina takvih u Ujedinjenom Kraljevstvu i na desetke tisuća širom svijeta. Što bi bio jednostavan broj za skeniranje - rekao je Mick Neville, umirovljeni glavni inspektor.

Slijepoj djevojčici (3) od sala iz trbuha napravili zamjensko oko
Slijepoj djevojčici (3) od sala iz trbuha napravili zamjensko oko

Defekt oka se ponekad nasljeđuje, ali u većini slučajeva ne postoji genetska veza. Ipak, ako vaše dijete ima kolobom, onda biste i vi trebali testirati oči u slučaju da imate nedijagnosticirane probleme. O drugim uzrocima koloboma se ne zna mnogo.

Ovo se stanje ne može izliječiti, ali se prati šestomjesečnim ili godišnjim pregledima oka. Neka djeca zbog toga moraju nositi naočale, a odrasli mogu dobiti kozmetičke kontaktne leće kako bi zjenica izgledala okruglo. Ponekad se preporučuju i sunčane naočale zbog osjetljivosti na štetne sunčeve zrake, piše The Sun.

STALNO PAMETUJU I DRUGIMA IDU NA ŽIVCE: Ovi horoskopski znakovi pod hitno trebaju nešto primijeniti

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...