Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
78 komentara

Ovakva vrsta prekida ljubavne veze najviše boli i razočarava

Istraživanje američkih stručnjaka pokazalo je da ljude puno više pogodi kada ih netko odbije zbog nekog drugog, nego suprotno - kada nitko drugi nije uključen u tu priču

Fotolia
Foto: Fotolia

Nije neko otkriće da prekid ljubavne veze može biti zaista težak, no istraživači sa Sveučilišta Cornell u SAD-u tvrde da je jedna vrsta prekida izuzetno bolna, a oporavak dugotrajan. Radi se o tome kada partner prekine vezu jer je upoznao nekog drugog. Nazvali su to "komparativnim odbacivanjem", donosno činom kojim partner odabire nekog drugog nad onime koga ostavlja.

U ostavljenom partneru tada se budi osjećaj puno gori nego da ga je samo ovako ostavio. Sličan osjećaj, ali ne toliko intenzivan, javlja se u ljudima kada se jave na neko radno mjesto, vjeruju da su odlični kandidati, a onda shvate da je tvrtka zaposlila nekog drugog.

Foto: Dreamstime

Istraživači su napravili eksperiment u kojem je sudjelovalo 600 ljudi, a vrtio se oko dvije vrste odbijanja. U prvom krugu po jedan muškarac je bio u društvu dvije žene koje su potajno slijedile upute istraživača.

Jednoj ženi su dali zadatak koji mora riješiti i rekli joj da izabere partnera koji bi joj mogao pomoći da to uspješno završi. Žena je odabrala drugu ženu ili odlučila zadatak riješiti sama. Ispostavilo se da ljude puno više pogodi kada ih netko odbije zbog nekog drugog, nego suprotno - kada nitko drugi nije uključen u tu priču.

- Moguće je da se to događa zato što takva vrsta odbijanja, zbog nekog drugog, dovodi do jačeg osjećaja isključenosti i smanjenog osjećaja pripadnosti - objasnili su, a prenosi portal msn.com.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message