Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Ove male šarene gusjenice za nekoliko tjedana postaju leptiri

Ove male šarene gusjenice za nekoliko tjedana postaju leptiri

Iako je prvo što upada u oči u izgledu gusjenica Papilio troilus njihovo veliko crno oko, one zapravo nemaju oči. Priroda ih je tako stvorila da bi mogli preplašiti grabežljivce koji ih jedu

Na prvi pogled ove male gusjenice svijetle, gotovo su fluorescentno zelene i narančaste boje s velikim crnim očima koje kao da su nacrtane. Nalikuju malim zmijama, ili punoglavcima, no to je njihova prirodna maska koja im pomaže da lakše dođu do hrane.

POGLEDAJTE VIDEO: Savršena mimikrija jednog leptira

Pokretanje videa ...

To su Papilio troilus, odnosno vrsta crnog leptira, koji doista nemaju oči, ali razina do koje ih je priroda 'iscrtala', s nizom detalja, pa i zjenicama, zapravo su maska koja im u životinjskom svijetu pomaže da lažnim pogledom uplaše grabežljivce koji bi ih mogli pojesti. Zanimljivo je i da iza glave imaju par malih rogova, odnosno ticala koja u slučaju opasnosti mogu izvući, koja tada otpuštaju kemijski repelent.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovo su Papilio troilus - gusjenice crnog leptira 

Ova simpatična stvorenja mogu se pronaći u šumama, močvarama, na obalama potoka, pa i u vrtovima, obično na drveću diljem SAD-a. Danju se skrivaju u lišću, a navečer se odvaže grickati to lišće.

S vremenom se pretvaraju u velike lijepe leptire crnog tijela, koji na rubovima krila nose mrlje svijetlo zelene i plave boje i nizove svijetlih točkica. Krila ženke imaju samo plavičasti odsjaj, dok je za mužjake karakteristično prelijevanje zelene i plave. 

 Obično se zadržavaju u blizini šumovitih područja i blizu tla. Godišnje imaju dva do tri legla. U stadiju jajašca provest će između 4 i 10 dana, ovisno o temperaturi i biljci na kojoj su položena. Potom se pretvaraju u smiješne male gusjenice, i u toj fazi provode 3 do 4 tjedna, pa 10 do 20 dana ostaju učahureni, sve dok se u roku od tjedan do dva ne pretvore u fascinantne leptire.