Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ove namirnice ne skladištite zajedno jer će se prije pokvariti

Ove namirnice ne skladištite zajedno jer će se prije pokvariti

Patlidžani se mogu brže pokvariti ako ih držite blizu dinje. Prezreo avokado držite dalje od banana, ali ako želite da brže sazre, stavite ga u papirnatu vrećicu i spremite uz banane

VIDEO

Iako se neko voće i povrće može super slagati, posebice u jelima i salatama, kada ih zajedno skladištite, oni su zapravo grozna kombinacija. Neke namirnice ispuštaju etilen, plin koji potiče dozrijevanje. Postoje proizvodi i namirnice koje su osjetljivi na taj plin i mogu se brže pokvariti ako su mu izloženi. Zato bi neke namirnice trebale izbjegavati jedna drugu, osim ako ne želite da brže sazru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Namirnice zagađene pesticidima 01:11

1. Jabuke i mrkve

Jabuke proizvode puno etilena, zbog čega morate biti oprezni kada ih skladištite s drugom hranom. Nemojte stavljati jabuke uz mrkvu inače će mrkva nakon samo 2 tjedna dobiti gorak okus.

2. Krastavci i rajčice

Krastavci su vrlo osjetljivi na etilen. Bolje ih je ne skladištiti s rajčicama, iako su savršeni par u salati. Krastavci će početi žutiti ranije nego što bi trebali. Bolje ih je čuvati u hladnjaku, dalje od rajčica.

3. Luk i krumpir

Luk brzo upija vlagu, a krumpir daje previše vlage, pa ove dvije namirnice ne biste trebali držati zajedno.  Ako ih skladištite zajedno krumpir će početi puštati korijenje, a luk zelene izdanke. 

Jednostavni trikovi za pripremu hrane: Uz minimalan trud vaša će prehrana biti puno zdravija
Jednostavni trikovi za pripremu hrane: Uz minimalan trud vaša će prehrana biti puno zdravija

4. Banane i avokado

Ako je vaš avokado prezreo, držite ga dalje od banana. Međutim, ako želite da brže sazre, onda nezreli avokado možete staviti u papirnatu vrećicu i spremiti uz banane.

5. Breskve i banane

Zrele breskve nemojte držati u blizini banana jer će sav etilen koji banane ispuštaju uzrokovati brže sazrijevanje breskve nego inače. Što je banana zrelija, više plina će se osloboditi.

6. Patlidžani i dinje

Patlidžani se mogu brže pokvariti ako ih držite blizu dinje. 

7. Grožđe i mango

Grožđe ne podnosi drugo voće ili povrće u blizini. Mango ispušta previše plina etilena i proces sazrijevanja i truljenja događa se brže. Osim toga, povrće jakog mirisa samo je užasan suputnik grožđu jer ono lako upija mirise.

8. Borovnice i jagode

Ako ih skladištite zajedno, jagode bi mogle prezreti i pokvariti se ranije nego što bi trebale. U redu je čuvati nezrele jagode s borovnicama, međutim, ako su obje vrste bobičastog voća prezrele, pojedite ih u roku od nekoliko dana.

Ostatke svježe hrane iskoristite za kompost: Smanjit ćete otpad
Ostatke svježe hrane iskoristite za kompost: Smanjit ćete otpad

9. Nektarine i kupus

Nektarine proizvode puno etilena, pa ako ih skladištite zajedno, kupus će se vrlo brzo pokvariti. Kupus je bolje čuvati u plastičnoj vrećici u hladnjaku do 2 tjedna, dok se nektarine mogu čuvati u zdjelicama ili plastičnim vrećicama, piše Brightside.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju