Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6
Foto: Pinterest
FASCINANTNA MJESTA

Ovih 9 podzemnih atrakcija sad su turističke destinacije, a kroz povijest su imale drugu svrhu

Za vas smo pronašli nekoliko odličnih podzemnih atrakcija koje možete dodati na svoju listu želja. Ova mjesta idealna su za avanturiste željne urbanih mitova i legendi, ali i stvarne povijesti

Za sve neustrašive istraživače, koji jedva čekaju da se smiri stanje s ograničenjem putovanja zbog koronavirusa, donosimo vam jedne od najljepših podzemnih atrakcija na svijetu. Od rudnika soli do cisterni nalik katedrali, sve ove znamenitosti imaju fascinantnu povijest.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

1. Rudnik soli Wieliczka, Krakov, Poljska

Skriven od svijeta, rudnik soli Wieliczka djelo je rezbarene umjetnosti, puno tajni i legendi. Slana jezera i podzemne odaje, kao i jedinstvena kapela sv. Kinge, najveće je podzemno bogoslužno mjesto u Europi. Rudnik soli Wieliczka jedan je od najvrednijih materijalnih i duhovnih spomenika u Poljskoj koji je uvršten u UNESCO-ov popis svjetske kulturne i prirodne baštine.

Nevjerojatna podzemna slanih jezera, veličanstvene drvene konstrukcije i jedinstvene statue izrađene u soli. Skoro 3 kilometra krivudavih hodnika, 800 koraka od kojih se 350 mora spustiti do dubine od 135 metara pod zemljom, sve to čini rudnik soli Wieliczka, toliko posebnim.

Tu je i 5D kinematografsko iskustvo, interaktivna zona za djecu, spavaonica na kat, suvenirnica koja prodaje natrijeve suvenire i podzemni restoran koji poslužuje jela s malo soli. 

2. Pariške katakombe

Ispod Pariza, grada Svjetlosti, mode i shoppinga, kulture i umjetnosti, grada Ljubavi i romantike krije se mračno i jezivo podzemlje ispunjeno milijunima ljudskih kostiju - Pariške katakombe.

Oko 20 metara ispod površine Pariza krije se zamršeni niz tunela koji su u vrijeme Rimskog Carstva bili kamenolomi na periferiji tadašnjeg Pariza.

Mračni i napušteni labirint tunela je dovoljno jeziv sam po sebi, ali ono što ga čini još bizarnijim je oko 6 do 7 milijuna posmrtnih ostataka koji su u njima smješteni u 18. stoljeću.

Mjesto je za javnost otvoreno 1809. godine, a 1786. godine otkopani su grobovi skoro sve i jednog preminulog stanovnika Pariza, a nakon dvije godine napornog rada, svi su premješteni u tunele napuštenog kamenoloma, danas poznate kao katakombe.

Sada su posjeti katakombama dozvoljeni i to mjesto posjeti 550 000 turista godišnje, a u njih se nikada ne pušta više od 200 ljudi. Tura traje oko 45 minuta i pokriva oko 2 km katakombi.

3. Berbersko selo Matmata, Tunis

Jedno od najzanimljivijih naselja u Tunisu, a vjerojatno i najpoznatije berbersko naselje je Matmata. U suhim, zagađenim dolinama južne regije Djebel Dahar u Tunisu leže berberske podzemne kuće Matmata.

Berberi iz plemena Matmata su najstarije pleme na svetu i prvi stanovnici Afrike koji su se pred napadima Arapa povlačili u planine, bježeći od nasilne islamizacije. Područje u kojem su pronašli utočište i iskopali svoje prve podzemne kuće nazvano je Matmata.

Ova selo proslavljeno je u Ratovima zvijezda, jer je tu bio dom Lukea Skywalkera.

Same kuće građene su ručno, od kopanja duboke jame u pijesku. Špilje su potom izdubljene oko rubova jame, tvoreći podzemne prostorije.

U Tamezretu postoji seoski muzej Berbera s izložbama tradicionalnog nakita, odjeće i vjenčanih kostima.

Većina obitelji se iselila iz ovih podzemnih kuća tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća kada je tokom modernizacije izgrađeno mnoštvo modernih sela i gradova.

Oni koji su odlučili da nastave život ispod vrele površine zemlje, danas uglavnom žive od uzgajanja maslina i turizma.

4. Napoli Sotterranea, Italija

Od osnutka Neopolisa, do bombi iz Drugog svjetskog rata, mnogo je stvari koje su ostavile traga na kamenu s kojim je grad sagrađen.

Obilazak Napoli Sotterranea vodi duboko, četrdeset metara dolje, u višeslojnu povijest Napulja. Proći ćete kroz odjekne šupljine drevnog grčko-rimskog vodovoda i stisnuti kroz tijesan kanal. Obilazak se nastavlja do skloništa za zračne bombe, Ratnog muzeja i vrtova Hypogeum i ostataka rimskog kazališta.

5. Slijepa ulica Mary King's, Edinburgh

Mary King's slijepa ulica smještena je između zgrada u povijesnom dijelu Starog grada u Edinburghu u Škotskoj. Odlučeno je da te ulica postane zatvorena, zatim je nazvana slijepa ulica Mary King - u čast vlasnika većine kuća na tom području.

Prema legendi, kako bi spriječile širenje kuge, vlasti su izolirale sve pacijente s virusom u ovom određenom kvartu, nakon čega su ga okružile zidom. Područje je postalo obavijeno mitovima i urbanim legendama; obilovale su priče o ukletima i ubojstvima.

Dakle, ljude su odvodili u strašni 'zatvor'. Nesretnici su umrli u patnji, nisu imali šanse za izlječenje od bolesti. Među bolesnima je bila i mala Annie - djevojčica koja je oduzeta roditeljima i zatvorena u gradu mrtvih.

Danas se slijepa ulica Marije King pretvorila u atrakcije za turiste, ali nije izgubila svoj jezivi izgled. Priča se da duhovi onih koji su umrli tijekom godina kuge žive u slijepoj ulici, a neke turiste zgrabi duh te jadne malene Annie, koja se nikada nije uspjela oprostiti od roditelja.

Ulica je otvorena za javnost 2003. godine.

6. Špilje Ajanta i Ellora, Indija

Smatraju se remek-djelom u budističkoj umjetnosti, a ove stare špilje su jedna od najznačajnijih povijesnih atrakcija Indije. Začuđujuće urezane u stijenu na brežuljku usred ničega su špilje Ajanta i Ellora. Oba su važna svjetska baština UNESCO-a.

U Elloru je 34 špilja iz 6. i 11. stoljeća, a 29 špilja u Ajanti koja seže još od 2. stoljeća prije Krista do 6. stoljeća. Špilje u Ajanti su sve budističke, dok su pećine u Ellori mješavina budističkih, hinduskih i jainskih.

Najobzirnija stvar o špiljama Ajanta i Ellora jest da su oni izrađeni rukom, samo s čekićem i dlijetom.

Najbolje vrijeme za posjet špiljama je od studenog do ožujka, kada je hladnije i suho.

7. Potopljena palača, Istanbul, Turska

Potopljena palača ili 'Potopljena cisterna' je najveća od nekoliko stotina cisterni ispod grada Konstantinopola (Istanbul) u današnjoj Turskoj. Cisterna se nalazi 150 metara jugozapadno od Aja Sofije, ispod negdašnje antičke bazilike (po kojoj je dobila ime), a izgrađena je u 6. stoljeću, za vladavine bizantskog cara Justinijana I. Velikog kako bi se rastućem gradu osigurala pitka voda.

No, velika špiljska cisterna ležala je neotkrivena sve do 16. stoljeća. Cisterna je očišćena i obnovljena 1985. godine, a za javnost otvorena dvije godine kasnije. 

8. Cu Chi tuneli, Vijetnam

Tuneli u saigonskom okrugu Cu Chi u Vijetnamu sagrađeni su za potrebe Viet Minha (liga za neovisnost Vijetnama) kada je pokušavao izbaciti francuske okupatorske snage iz države te stvoriti slobodni Vijetnam.

Krajem 1940-ih komunističke snage počele su kopati mrežu tunela ispod terena džungle Južnog Vijetnama tijekom rata za neovisnost od francuske kolonijalne vlasti.

Smišljeni su krajem 1940-ih i izvorno su trebali biti skrovište za oružje i strjeljivo, no ubrzo su se pretvorili u skrovišta boraca Viet Minha. Do sredine 1960-ih i početka rata protiv američkih snaga 250 km tunela probijalo se ispod Cu Chija i okolnih područja. Jedan je čak prolazio ispod američke vojne baze na tom području.

Danas se tuneli koriste u turističke svrhe.

9. Bunker 42, Moskva, Rusija

Ispod moskovskih ulica nalazi se zapanjujući sustav tunela koji vode to tajne hladnoratovske utvrde kodnog imena Bunker 42, a koji se danas smatra pravom turističkom atrakcijom.

Sustav tunela i kavernoznih prostorija morali su iskopati bez oštećenja postojeće gradske infrastrukture. Također je morao biti dovoljno dubok da bi preživio nuklearni napad.

Bunker 42 je dizajniran i izgrađen nakon prvih nuklearnih testiranja bivšeg Sovjetskog saveza kada je ustanovljeno da se sklonište mora napraviti na dubini od barem 50 metara ispod zemlje kako bi se izbjegle posljedice udara i radioaktivnog zračenja.

Po završetku 1956. godine nikada nije korišten u punom kapacitetu i sljedećih 30 godina proveo je kao zapovjedna baza zračnog napada. Danas objekt postoji kao turistička atrakcija, piše Mirror.

Komentari 6
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom