Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Ovih pet znamenitosti morate razgledati dok ste u Frankfurtu

Ovih pet znamenitosti morate razgledati dok ste u Frankfurtu
2

Frankfurt je u Drugom svjetskom ratu gotovo potpuno uništen i morali su ga izgraditi ispočetka. Zbog toga danas postoji malo primjera stare gradnje u gradu...

VIDEO

Frankfurt je u Drugom svjetskom ratu gotovo potpuno uništen i morali su ga izgraditi ispočetka. Zbog toga danas postoji malo primjera stare gradnje u Frankfurtu, ali nekoliko zgrada uspjelo se očuvati. 

Katedrala sv. Bartolomeja

Najveća crkva u gradu je frankfurtska katedrala posvećena svetom Bartolomeju. Prije katedrale na istom mjestu stajale su još dvije crkve, a prva je izgrađena još u 7. stoljeću. Crkva sv. Bartolomeja izgrađena je u gotičkom stilu i nosi naziv katedrala iako u njoj nikad nije stolovao episkop, a u svojoj je prošlosti pretrpjela dva razaranja. Prvi put uništio ju je požar 1867., a u II. sv. ratu spaljena joj je unutrašnjost pa je 1950-ih rekonstruirana u današnjem stilu. 

U muzeju katedrale nalaze se eksponati iz njenog trezora i spektakularna otkrića iz groba jedne djevojke s kraja 7. stoljeća. 

Katedrala je visoka 95 metara i njen toranj otvoren je za javnost, ali samo do visine od 66 metara.

Crkva sv. Pavla

Ova crkva ima veliki politički značaj jer je bila sjedište prvog demokratski izabranog parlamenta Njemačke 1848. godine. Crkva sv. Pavla je protestantska crkva izgrađena 1789. godine. Parlament nije dugo tamo ostao i crkva je ponovno postala vjerska zgrada 1852. godine, ali danas ponovno ima svjetovnu ulogu i služi kao mjesto za izložbe.

Kao i katedrala uništena je u II. sv. ratu i svoj moderni izgled duguje obnovi nakon rata. 

Römer

Jedna od najvažnijih znamenitosti u Frankfurtu je zgrada Römer koja već više od 600 godina služi kao gradska vijećnica. To je zapravo kompleks od 9 zgrada i šest dvorišta, a Römer je srednja od tri glavne. 

Posebno je zanimljiva fasada koja je uređena tako da prikazuje povijest Njemačke i Frankfurta. 

Iako je dio kompleksa također uništen u ratu, dvije prostorije ostale su nepromijenjene gotovo 600 godina, a to su sale Römerhalle i Schwanenhalle, a najpopularnija je sala Kaisersaal, poznata i kao Careva sala u kojoj su se održavali banketi nakon krunidbe careva. U toj se prostoriji i danas nalaze portreti svih careva.

Shutterstock

Saalhof 

Najstarija očuvana zgrada u Frankfurtu nalazi se u Starom gradu. 

Saalhof potječe iz 12. stoljeća, a zgrada se tijekom 14. i 15. stoljeća koristila za potrebe sajma, a danas je dio Povijesnog muzeja. 

U Starom dijelu grada nalazi se još jedna zgrada koja je preživjela bombardiranje u ratu - Wertheim House, napravljena od drveta.

Eschenheimer Turm

Najstarija i najočuvanija zgrada u novom dijelu grada je toranj Eschenheimer koji je pripadao srednjovjekovnoj utvrdi grada i služio kao ulaz u grad. Od cijele utvrde sačuvan je samo toranj i to kao spomenik. 

Eschenheimer Turm izgrađen je 1428. godine. Visok je 47 metara i ima osam nivoa i dva potkrovlja.

Saznajte više o direktnim linijama za Frankfurt iz Zagreba, Pule i Zadra.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja
Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša
IDEALNA NIJANSA

Boja moći za svaki horoskopski znak: Saznajte koja je vaša

Od Ovna do Ribe, svih 12 znakova Zodijaka povezano je s različitim stvarima, kao što su određene kvalitete, karakteri, afiniteti, planeti, pa čak i boje