SMANJUJU RIZIK OD BOLESTI
Ovo je 10 najzdravijih namirnica na svijetu - Koliko ste ih probali?
Raznolika prehrana koja uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke i meso ključna je za zdravlje i može značajno smanjiti rizik od ozbiljnih, kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja, dijabetesa, tumora...
Sve je više dokaza da su uravnotežena prehrana i zdrav mikrobiom crijeva ključ ne samo tjelesnog, nego i mentalnog zdravlja te snažnog imuniteta. Ipak, iako ove namirnice imaju visoku nutritivnu vrijednost, nije preporučljivo oslanjati se isključivo na njih, raznolikost je temelj zdrave prehrane.
Sve je više dokaza da su uravnotežena prehrana i zdrav mikrobiom crijeva ključ ne samo tjelesnog, nego i mentalnog zdravlja te snažnog imuniteta. Ipak, iako ove namirnice imaju visoku nutritivnu vrijednost, nije preporučljivo oslanjati se isključivo na njih, raznolikost je temelj zdrave prehrane.
1. BADEMI
Ocjena: 97/100
Najzdravija hrana na svijetu nije voće ni povrće, već orašasti plod. Bademi se nalaze na samom vrhu ljestvice, s impresivnih 97 bodova od mogućih 100.
Prepuni su mononezasićenih masnoća koje potiču zdravlje srca i pomažu u regulaciji dijabetesa. Sadrže antioksidanse, proteine, vlakna, te vitamine i minerale poput magnezija, vitamina E, bakra i mangana.
2. CHERIMOYA
Ocjena: 96/100
„Najzdravije voće na svijetu“ prema ovom istraživanju. Zelenkasta, u obliku stošca, s kremastim mesom koje se jede žlicom i često poslužuje rashlađeno poput pudinga.
Cherimoya je bogata antioksidansima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Potiče imunitet, smanjuje upale i čuva zdravlje srca i očiju. Sadrži i flavonoide koji imaju antikancerogena svojstva.
3. CRVENA OCEANSKA RIBA (OCEAN PERCH)
Ocjena: 89/100
Dubokomorska riba poznata i kao „rockfish“, izuzetno je niskog sadržaja zasićenih masnoća. Izvrsni je izvor proteina, omega-3 masnih kiselina i minerala potrebnih za zdravlje srca i mozga.
4. PLOSNATE RIBE
Ocjena: 85/100
Turbot, list, iverak, oslić i druge plosnate ribe obično ne sadrže živu, a bogate su omega-3 masnim kiselinama koje štite srce i jačaju moždane funkcije. Također su važan izvor vitamina D i B1.
5. CHIA SJEMENKE
Ocjena: 85/100
Sitne crne sjemenke koje se lako dodaju jogurtu, smoothiejima ili pudinzima. Unatoč veličini, prepune su vlakana, proteina, fenolnih kiselina, vitamina i omega-3 masnih kiselina.
Sadrže i kofeinsku kiselinu, antioksidans koji pomaže u borbi protiv upala u tijelu.
6. SJEMENKE BUČE
Ocjena: 84/100
Jedan od najboljih biljnih izvora željeza i mangana. Bučine sjemenke, kao i one drugih tikvenjača, visoko su pozicionirane zbog svoje nutritivne gustoće i sadržaja zdravih masnoća.
7. BLITVA
Ocjena: 78/100
Zeleno lisnato povrće iz obitelji cikle. Bogata je rijetkim betalainima s antioksidativnim svojstvima te vitaminima A, C, K i E. Visoka razina vitamina K doprinosi čvrstoći kostiju i pravilnom zgrušavanju krvi. Blitva također pomaže u stabilizaciji šećera u krvi.
8. SVINJSKA MAST
Ocjena: 73/100
Iznenađujuće, svinjska mast našla se na listi zahvaljujući visokom udjelu nezasićenih masnoća i omega-3 kiselina. Sadrži više „dobrih“ masnoća nego goveđi ili janjeći loj, a bogata je vitaminima B skupine i mineralima.
9. LISTOVI CIKLE
Ocjena: 70/100
Zeleni listovi koji rastu iznad korijena cikle nutritivno su iznimno vrijedni – sadrže mnogo vlakana, željeza, kalcija i vitamina A, C i K.
10. CRVENI SNAPPER
Ocjena: 69/100
Cijenjena morska riba i treća najzdravija među vrstama ribe. Bogata omega-3 masnim kiselinama, selenom, magnezijem, vitaminima D i E te kalijem. Ipak, preporučuje se umjerenost jer može sadržavati tragove žive i toksina karakterističnih za ribe toplijih mora.