Obavijesti

Lifestyle

Komentari 39

Evo razloga zašto u restoranu na tanjur stave komad peršina

Evo razloga zašto u restoranu na tanjur stave komad peršina
1

Jeste li se ikada zapitali zašto dobijete i komad peršina na hrani? Osim što kuhari to koriste za dekoraciju i doprinosu okusu jela, postoji još jedan, jako važan razlog za to

VIDEO

Iako većina ljudi ostavi peršin na tanjuru, jer to smatraju isključivo dekoracijom, bolja ideja bi bilo staviti ga u usta i polako žvakati.Osim što čisti nepce, peršin osvježava dah i neutralizira neugodne mirise koji u ustima ostanu nakon jače začinjenih jela.

Osvježavanje daha grickanjem svježeg peršina seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali grickati peršin. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjure u mnogim restoranima diljem svijeta, prenosi portal healthyeating.sfgate.com.

Dreamstime

Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svježeg ili pečenog mesa stavljali i peršin kako bi hrana bila primamljivija kupcima. Kasnije su restorani to počeli kopirati. Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjur se stavljao peršin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nekim gostima to je znalo smetati jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je prije toga bila na tuđem tanjuru, otkriva portal restaurant-ingthroughhistory.com.

Naravno, treći razlog zašto se peršin nađe na serviranom obroku je poboljšavanje okusa hrani, no u tom slučaju najčešće se nasjecka pa pospe po jelu koje je već na tanjuru.

Zašto je peršin dobar za svježi dah?

U peršinu se nalazi visoka koncentracija klorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One se počinju razvijati nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršin je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna češnjaka ili luka. Osim peršina, pomažu i svježa menta, bosiljak i ružmarin.

Još neke prednosti ove biljke:

  • djeluje kao antioksidans
  • pomaže da koža izgleda mlađe
  • pročišćava tijelo od toksina
  • otapa višak masnoća u tijelu
  • čisti bubrege
  • djeluje protuupalno
  • jača imunitet
  • prepun je vitamina C 
  • sadrži mnoge minerale
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje