Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ovo su najvažnija pravila za početnike koji žele planinariti

Ovo su najvažnija pravila za početnike koji žele planinariti

Bez obzira koliko se neka planina/staza čine jednostavnoj za hodanje lako se može dogoditi nezgoda i zato uvijek treba biti oprezan, raspitati se o stazi te se dobro opremiti

VIDEO

Odlazak u prirodu i kretanje na čistom planinskom zraku, osim što je dobro za naše zdravlje, ispunjava nas osjećajem zadovoljstva, rješava nas stresa i obogaćuje novom emocionalnom energijom.

Ali, prije nego što krenete trebate znati nekoliko važnih stvari bez kojih se ne polazi u planinu.

POGLEDAJET VIDEO (savjeti hgss-a za planinarenje):

Pokretanje videa...

01:58

- Bez obzira koliko se neka planina/staza čine jednostavnoj za hodanje lako se može dogoditi nezgoda i zato uvijek treba biti oprezan, raspitati se o stazi kojom se planira ići, te se dobro opremiti - rekla nam je Ivana Radonić, predsjednica Hrvatskog planinarskog društva Mosor.

Kako bi umanjili rizik od ozljede važno je da imati dobru opremu.

- Od opreme su najvažnije gojzerice koje trebaju biti visoke da bi 'čuvale' gležnjeve što čini hodanje sigurnijim, a ostalo se kupuje polako kako se stječe iskustvo. Ali, ukratko, obuća, odjeća i sva potrebna oprema treba biti udobna, kvalitetna i kupljena u specijaliziranim trgovinama koje prodaju planinarsku opremu - objasnila je Ivana koja je po struci biolog.

U ruksaku za jednodnevno planinarenje, kako kaže Ivana, uvijek se treba naći i dovoljno vode, hrana, rezervna odjeća, čeona lampa i rezervne baterije, mali set prve pomoći, dokumenti i mobitel napunjene baterije.

- Voda je najvažnija i nje uvijek treba imati dovoljno, barem dvije litre. Bolje ponijeti više pa proliti kad shvatimo da smo pri kraju puta i da nam ne treba toliko, nego da na pola puta ostanemo bez nje - dodala je Ivana.

Najvažnije od svega je da u planinu nikada ne idete sami jer u slučaju nesreće nema vam tko pružiti pomoć.

- Planinarenje je društvena aktivnost, ali čak i ako se ide u manjoj grupi obavezno treba nekome reći gdje se ide i kada bi otprilike tamo trebali stići ili se vratiti - ističe Ivana koja se planinarenjem aktivno bavi već 13 godina.

Planinarenje treba izbjegavati po velikim vrućinama i hladnoćama.

Fotolia

- Planinari se uvijek zafrkavaju da nema lošeg vremena nego loše opreme, ali važno je pratiti vremensku prognozu i prema njoj i planiranoj stazi prilagoditi opremu i duljinu izleta. Od sunca se treba zaštiti pomoću kape, kreme i sunčanih naočala, a od hladnoće pomoću tople odjeće, rukavica i kape - kaže Ivana.

Ipak, planina ima mnogo pravila, pa ako ste početnik najbolji savjet je da se upišete u planinarsko društvo ili ih barem kontaktirate prije nego krenete u planine.

- Planinarska društva organiziraju razne škole i tečajeve tijekom kojih se usvajaju određena znanja. Za početnike bi preporučila da upišu opću planinarsku školu, standardizirani tečaj prema smjernicama Hrvatskog planinarskog saveza, koja traje oko dva mjeseca i ukratko se kroz teoretska predavanja i vježbe na terenu prođu svi oblici planinarenja i sve što bi se o planinarenju trebalo znati - potrebna oprema, planinarska etika, kako se pripremiti za izlet, orijentacija, speleologija, alpinizam, penjanje, prva pomoć i ostalo - zaključila je Ivana.

Osnovna pravila ponašanja u planini

Ivana nam je još otkrila i neka najosnovnija pravila ponašanja u planini:

  • Ne žuriti - tempo grupe se prilagođava tempu najslabijeg u grupi
  • Nikada se ne smije odvajati od grupe ili nekog ostaviti samog u planini! 
  • Ne oštećivati putove, kuće, oznake, putokaze i sve ono što boravak u planini čini sigurnim
  • Poštivati mir i tišinu 
  • Kada se naiđe na drugu skupinu planinara, gorštake i mještane uvijek ih se pozdravi 
  • Čuvati planinarski okoliš (ne čupati i uništavati biljke, skupiti smeće iza sebe, pokupiti čak i tuđe, ne ložiti vatru gdje nije označeno, pažljivo ugasiti opuške, čuvati čistoću planinarskih izvora i vodotoka, držati se načela 'iza sebe ostavljam samo trag gojzerica')
  • U planinarskim objektima poštivati kućni red

POGLEDAJTE 2. EPIZODU FIRME: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'