Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Ugrožena svjetska borba protiv dječjeg mortaliteta

Pandemija korone ugrožava borbu protiv dječjeg mortaliteta
1

Nedavna istraživanja UNICEF-a i WHO-a otkrila su da je pandemija ugrozila zdravstvenu zaštitu majki i djecu širom svijeta uključujući zaštitu trudnica i poslijeporođajnu skrb te programe cijepljenja

VIDEO

Broj smrti koje su se mogle spriječiti kod djece u svijetu mlađe od pet godina u 2019. je pao na rekordno nisku razinu od nešto više od pet milijuna u odnosu na 12,5 milijuna takvih smrti u 1990. godini, no pandemija koronavirusa potkopava ta postignuća, objavili su UN i Svjetska banka. Prema izvješću o razinama i trendovima dječje smrtnosti UNICEF-a, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UN-ova odjela za ekonomska i društvena pitanja te Svjetske banke  pandemija ugrožava milijune dječjih života, prenosi CNN.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatska izumire - dugoročno bilježimo pad nataliteta 

Pokretanje videa...

01:14

- Ne smijemo dozvoliti da Covid-19 preokrene upečatljiv napredak za našu djecu i buduće generacije - , kazao je ravnatelj WHO-a dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus u priopćenju.

Nedavna istraživanja Unicefa i WHO-a otkrila su da je pandemija ugrozila zdravstvenu zaštitu majki i djecu širom svijeta uključujući zaštitu trudnica i poslijeporođajnu skrb te programe cijepljenja zbog otežanog pristupa zdravstvenoj skrbi i straha od zaraze covidom-19.

- Globalna je zajednica otišla predaleko u eliminaciji uzroka koji izazivaju umiranje djece koje se može spriječiti da bi dozvolila da pandemija Covida-19 zaustavi taj put - kazala je ravnateljica Unicefa Henrietta Fore. .

- Kad se djeci uskrati pristup zdravstvenim službama zbog preopterećenosti sustava i kad se žene boje roditi u bolnici zbog straha od zaraze,  svi oni postaju žrtve koronavirusa - upozorila je te dodala: 'Bez hitnog ulaganja u pokretanje ugroženog zdravstvenog sustava milijuni djece mlađi od pet godina, posebice novorođenčad mogli bi umrijeti'. 

Od 77 zemalja obuhvaćenih istraživanjem Unicefa tijekom ljeta, u 68 posto zabilježeni su problemi s kontrolnim pregledima za djecu i s cijepljenjem. Istraživanje 105 zemalja koje je proveo WHO otkrilo je da su u 52 posto zemalja zabilježeni zastoji u pružanju zdravstvene skrbi djeci, a 51 posto zemalja izvijestio je o ugroženim programima prehrane pothranjene djece.

Te su usluge presudne u sprečavanju smrti novorođene i starije djece, ističe WHO, podsjećajući da pristup trudnica primaljama smanjuje  rizik gubitka trudnoće za 16 posto, te za 24 posto smanjuje rizik prijevremenog porođaja.

- Pandemija Covida-19 ozbiljno je ugrozila godine napretka prema iskorijenjivanju smrti koje su se mogle spriječiti kod djece -  kaže direktor za globalno zdravlje u Svjetskoj banci  Muhammad Ali Pate u priopćenju. Dodaje da je presudno zaštititi službe koje spašavaju živote i koje su bile presudne u smanjivanju dječjeg mortaliteta. 

Prema analizi sveučilišta Johns Hopkins, zbog poremećenog zdravstvenog sustava uslijed pandemije koronavirusa u svijetu bi moglo svaki dan umrijeti i do šest tisuća djece više. Iako je postignut napredak u borbi protiv dječjeg mortaliteta Unicef predviđa da će uz zadržavanje sadašnjih trendova između 2019. i 2030. umrijeti deset milijuna djece u dobi od pet do 14 godina i 52 milijuna djece mlađe od pet godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku