Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Parabene iz dezodoransa koža lako upija, a rizik od raka raste

Parabene iz dezodoransa koža lako upija, a rizik od raka raste
1

Parabene iz kozmetičkih proizvoda koji imitiraju estrogen i tako povisuju rizičnost od raka dojke, tijelo skladišti u potpazušnom dijelu gdje se rak najčešće i javlja

VIDEO

Parabeni, kemijske supstance koje se nalaze u kozmetici, higijenskim proizvodima pa čak i u nekim namirnicama, potencijalni su uzročnici raka dojke kod žena, utvrdila je studija Sveučilišta Reading. Parabeni mogu oponašati estrogene, a postoji velika povezanost između estrogena i raka dojke, objašnjavaju znanstvenici.

Pušenje, nezdrava prehrana, alkohol i zračenje rizični su faktori za nastanak raka dojke, no izloženost estrogenu danas se smatra jednim od najvećih čimbenika za ovaj karcinom. Parabeni se lako upiju s pazuha u tkivo dojke žena, a više od polovice slučajeva raka dojke nastaje na gotovo istovjetnom mjestu dojke.

- Nove studije pokazuju da se parabeni mogu pronaći u uzorcima tkiva dojke kod žena koje godinama ne koriste dezodoranse, a jedna vrsta parabena, propil paraben, nalazi se u potpazušnom dijelu dojke u većoj količini nego drugi - kaže specijalistica za rak dojke, dr. Philipa Darbre.

Nadodaje kako se iz dojke parabeni mogu širiti u ostatak tijela. Ipak, vjeruje da ako bi se uklonili parabeni iz dezodoransa, žene bi i dalje dobivale rak dojke te da parabeni nisu jedina "problematična" kemijska supstanca u kozmetici. Ipak, mnogo njezinih kolegica je prestalo koristiti dezodoranse kao preventivu od raka dojke.

Što su parabeni?

Parabeni se u kozmetičkim proizvodima koriste kao konzervansi. Stavljaju se u skoro svaku formulu u malim količinama kako bi se spriječili razvijanje mikroba i štetnih bakterija koje mogu izazvati brojne bolesti. Može ih se pronaći i u pastama za zube, gelu za tuširanje, makeupu i brojnim kozmetičkim proizvodima.

- Ja ne koristim dezodoranse već 15 godina, iako se pridržavam stroge higijene. Okrenula sam se kozmetici organskog porijekla s manje prerađenih kemikalija - izjavila je doktorica Darbre.

Vjeruje da je potrebno provesti još mnogo istraživanja kako bismo znali svesti pojavu raka dojke na najmanju moguću mjeru. Mnoge kemikalije se nalaze u rijekama, ribi i vodenim sisavcima te nema sumnje kako dospijevaju i u tijelo ljudi. Te se tvari talože u tkivu dojke jer se ono sastoje od masnog tkiva, prenosi The Sun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku