Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Pesticida 2017. najviše ima u jagodama, sve opasniji i špinat

Pesticida 2017. najviše ima u jagodama, sve opasniji i špinat
1

Ove je godine špinat s osmog skočio na visoko drugo mjesto po koncentraciji pesticida u sebi, a vrlo visoko su i nektarine, kruške, višnje i jabuke, otkrilo je novo istraživanje

VIDEO

Američka neprofitna organizacija Radna grupa za okoliš (EWG) objavila je popis namirnica s najviše pesticida u sebi ove godine. Neke od njih su zaštićene korom ili ljuskom što štiti prodor pesticida u plod. No puno voća i povrća nema takav zaštitni sloj. 

- Voće poput jagoda uvijek će imati jako puno pesticida jer nema zaštitu poput kore i raste direktno kraj zemlje - objasnila je viša analitičarka EWG-a Sonya Lunder. 

Ove je godine špinat s lanjskog osmog došao na drugo mjesto jer su ustanovili da je prisutna relativno visoka razina novih fungicida, kao i insekticida permetrina. 

Ovo je 12 namirnica s najvišom razinom pesticida u 2017. godini:

  1. Jagode
  2. Špinat
  3. Nektarine
  4. Jabuke
  5. Breskve
  6. Kruške
  7. Višnje
  8. Grožđe
  9. Celer
  10. Rajčica
  11. Paprika
  12. Krumpir

Upotreba pesticida na voću i povrću ima dvostruku ulogu, piše Mic. S jedne strane štiti usjeve, a s druge šteti ljudskom zdravlju. U malim količinama pesticidi nisu opasni, ali ako se stalno nakupljaju u organizmu kroz hranu mogu imati velike posljedice. Jedna studija je otkrila da samo život kraj područja tretiranih pesticidima znatno utječe na neurološki razvoj beba. 

Znanstvenici zasad ne znaju dugoročne posljedice svakodnevnog jedenja hrane s pesticidima, kaže Chensheng Lu, asistirajući profesor biologije na Harvardu i dodaje: 
- Oni koji podržavaju pesticide tvrde da su te razine sigurne, no sve je više dokaza koji pokazuju suprotno. 

Je li organsko sigurnije?

Kupnja organskih proizvoda također ne znači da u njima nema pesticida. Farmeri koriste prirodne pesticide iz prirodnih izvora. Stručnjaci ne znaju je li više prirodnih pesticida štetno jednako kao i mala doza sintetičkih pesticida. 

Ovo istraživanje služi kao informacija, a iz EWG-a se ograđuju i poručuju da time ne žele ljudima reći da ne jedu voće i povrće. Dapače, smatraju da su prednosti svakodnevnog jedenja voća i povrća puno veće od rizika koji donosi izloženost pesticidima. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...