Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Pet savjeta kako pomoći djeci da se lakše nose s pandemijom

Pet savjeta kako pomoći djeci da se lakše nose s pandemijom
1

Roditelji trebaju biti uzor djeci u ovim teškim vremenima, pa trebaju slijediti zdravu rutinu spavanja, jesti zdravu hranu, izbjegavati alkohol i kofein te vježbati vani i biti što aktivniji kako bi njihova djeca učila od njih

VIDEO

Kad je pandemija korona virusa pogodila svijet, milijarde djece širom svijeta naglo su poslane kući iz škole. Djeca su tim činom odsječena od prijatelja i voljenih i povučena su od svakodnevnih aktivnosti. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

VIDEO VIJESTI 22.08.2020. 01:14

Sada, kada je počela nova školska godina, djeca se suočavaju s 'novim normalnim' što za njih može biti vrlo stresno i neobično.

Kako biste svojoj djeci olakšali novu školsku godinu i odlazak te boravak u školi s maskama, pridržavajte se ovih pet savjeta:

1. Redovito provjeravajte s njima što misle da se događa s koronavirusom

Razgovor s djetetom o onome što zna (ili vjeruje da zna) o pandemiji presudan je prvi korak ka razumijevanju toga gdje se emocionalno nalazi. Postoje li stvari koje čuju i koje ih plaše, a nisu istinite? Postoje li stvari koje čuju i koje ih plaše jer su istinite? I kako to možete riješiti? 

Ako vaše dijete kaže ili pita nešto na što nemate odgovor ili nema odgovora, budite iskreni. Recite im da ćete zajedno potražiti točne informacije i uvjerite ih da se s tim ne suočavaju sami.

Father Scolds Daughter and Mom Working on Laptop.

Roditelji bi također trebali obratiti pažnju na sve fizičke, emocionalne ili socijalne promjene koje primijete kod svoje djece.

Tipične stvari koje treba potražiti su značajno debljanje ili gubitak kilograma koji nisu povezani s normalnim razvojem, odbacivanje dugogodišnjih prijatelja, veliko socijalno povlačenje.

2. Pomozite im da prepoznaju svoje osjećaje

Emocionalna inteligencija je naučena vještina koja se temelji na čovjekovoj sposobnosti da prepoznaje osjećaje. Roditelji mogu pomoći svojoj djeci u tome. 

To možete početi vježbati čak i ako su djeca mlada. Igrajte se, crveno za ljutnju, plava za tugu, zelena za mir i žuta za sreću.

3. Izgradite odnos od povjerenja s njihovim učiteljima

Jedan od jednostavnih načina da emocionalno podržite svoje dijete jest pomoći mu da se osjeća sigurno i povezano sa svojom školskom zajednicom.

Obratite se učitelju svog djeteta i predstavite sebe i svoju obitelj. Podijelite obiteljske priče, vrijednosti, životnu situaciju svoje obitelji ove jeseni, osjećaje svog djeteta zbog povratka u školu.

Više nego ikad, ove godine bitna je otvorena komunikacija s učiteljima vašeg djeteta.

4. Družite se s njima barem pet minuta dnevno

Roditelji ponekad mrze čuti ovaj savjet jer na kraju dugog, iscrpljujućeg dana mnogi se roditelji jednostavno žele baciti u krevet. No svakodnevno druženje makar i pet minuta s djecom značiti će im puno. Učinite nešto što vaše dijete želi, samo da to ne uključuje računala ili mobitel. Pokušajte se povezati s njima.

5. Podsjetite ih na ono što mogu kontrolirati

Mnoga djeca se bore s mnogim problemima i za to sve imaju puno pitanja. Ne znaju kada će se škola i sve ostale stvari vratiti u 'normalu', ne znaju kada će moći vidjeti baku ili djeda i slično.  

Roditelji mogu pomoći usmjeravajući ih na ono što trenutno mogu kontrolirati. Možete kontrolirati stvari poput pranja ruku i nošenja maske. 

Roditelji trebaju biti uzor djeci u ovim teškim vremenima, pa trebaju slijediti zdravu rutinu spavanja, jesti zdravu hranu, izbjegavati alkohol i kofein te vježbati vani i biti što aktivniji kako bi njihova djeca učila od njih. 

Također, preporučuje se održavanje prijateljstva. Ako nije moguće uživo, onda online, što je više moguće.

Na kraju dana, nije stvar u pretvaranju da je sve u redu. Riječ je o tome da sami modelirate emocionalnu inteligenciju i pokušate djetetu pokazati kako živjeti s neizvjesnošću, istovremeno pokušavajući iskoristiti ovo vrijeme i situaciju na najbolji mogući način, piše Huff Post.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje