Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Pogledajte što su energetska pića i cola napravili na zubima

Pogledajte što su energetska pića i cola napravili na zubima
1

Stomatolog iz SAD-a Tom Bierman, na svojim zubima je testirao utjecaj cole i energetskih pića. I sam se šokirao rezultatima, iako je u svom poslu vidio sve i svašta. Objavio je fotografije zuba...

VIDEO

Zub ostavljen u čaši cole neće nestati, kako to mnogi vjeruju, ali će drastično promijeniti boju. Međutim, šteta na zubima uzrokovana energetskim napitcima je puno veća i nepopravljiva. 

Fotografije reakcija spomenutih napitaka na zube objavio je Tom Bierman (34), stomatolog iz SAD-a, iz San Diego Dental Studia. Kaže kako je čitao o utjecaju sedam novih energetskih napitaka na aluminijsku limenku, odnosno kako su ta pića previše korozivna za njih. Tada se zapitao - što li tek rade našim zubima?

Tada je odlučio napraviti eksperiment na vlastitim umnjacima koje je izvadio 15-ak godina ranije. Jedan je uronio u cola napitak, drugi u popularni energetski napitak, treći u dijetni cola napitak (bez šećera), a četvrti u običnu vodu (čisto radi kasnije usporedbe).

Nakon dva tjedna situacija je bila ovakva: zub u coli bio je gotovo crn, onaj u dijetalnoj coli bio je obojan, ali ništa dramatično, a ono što je stomatologa šokiralo bilo je stanje umnjaka uronjenog u energetski napitak. Na njemu su se pojavila ružičasta područja, kao i ona u boji hrđe, a zubna caklina je bila toliko nagrižena da se na mjestima raspadala.

Zub koji je stajao u cola napitku izgleda ovako:

A ovo je zub koji je dva tjedna bio u energetskom napitku bez šećera:

- Čini se kako je se boja hrđe pojavila na onim mjestima na kojima je zub u startu bio žućkastiji, a što je najalarmantnije je to što je caklina na nekim mjestima otpala. Inače, caklina je zaštitni sloj na zubu, a kada je ona oštećena, zub postaje osjetljiv na vanjske utjecaje. Pojavljuju se bolovi i povećava se rizik od propadanja. Na zubu koji je bio u energetskom napitku caklina se izmrvila što je pokazalo da takva pića puno više uništavaju caklinu od cole - objasnio je ovaj stomatolog. 

Dodao je kako je još gore što je testirani energetski napitak bio bez šećera. Napomenuo je kako su se znakovi erozije zuba pojavili i na umnjaku koji je bio u coli, ali u puno manjoj mjeri.

Upozorio je da svakodnevno ispijanje ovakvih pića dugoročno radi štetu na našim zubima pa se prisjetio jednog slučaja:

- Pacijent mi je 28-godišnji muškarac kojemu su se zubi raspali skoro do linije desni. Trpio je strašnu bol. Sve to mu se dogodilo jer je svaki dan pio energetska pića i gazirane, zaslađene sokove. Rizik od tih pića može biti veći ako imate suha usta jer se tada proizvodi manje sline koja ispire kiselinu ili šećer - ispričao je stomatolog, piše Daily Mail.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku