Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
36 komentara

Pogledajte što su energetska pića i cola napravili na zubima

Stomatolog iz SAD-a Tom Bierman, na svojim zubima je testirao utjecaj cole i energetskih pića. I sam se šokirao rezultatima, iako je u svom poslu vidio sve i svašta. Objavio je fotografije zuba...

Foto: San Diego Dental Studio
36 komentara

Zub ostavljen u čaši cole neće nestati, kako to mnogi vjeruju, ali će drastično promijeniti boju. Međutim, šteta na zubima uzrokovana energetskim napitcima je puno veća i nepopravljiva. 

Fotografije reakcija spomenutih napitaka na zube objavio je Tom Bierman (34), stomatolog iz SAD-a, iz San Diego Dental Studia. Kaže kako je čitao o utjecaju sedam novih energetskih napitaka na aluminijsku limenku, odnosno kako su ta pića previše korozivna za njih. Tada se zapitao - što li tek rade našim zubima?

Tada je odlučio napraviti eksperiment na vlastitim umnjacima koje je izvadio 15-ak godina ranije. Jedan je uronio u cola napitak, drugi u popularni energetski napitak, treći u dijetni cola napitak (bez šećera), a četvrti u običnu vodu (čisto radi kasnije usporedbe).

Nakon dva tjedna situacija je bila ovakva: zub u coli bio je gotovo crn, onaj u dijetalnoj coli bio je obojan, ali ništa dramatično, a ono što je stomatologa šokiralo bilo je stanje umnjaka uronjenog u energetski napitak. Na njemu su se pojavila ružičasta područja, kao i ona u boji hrđe, a zubna caklina je bila toliko nagrižena da se na mjestima raspadala.

Zub koji je stajao u cola napitku izgleda ovako:

Posted by San Diego Dental Studio on 4. travnja 2016

A ovo je zub koji je dva tjedna bio u energetskom napitku bez šećera:

Posted by San Diego Dental Studio on 4. travnja 2016

- Čini se kako je se boja hrđe pojavila na onim mjestima na kojima je zub u startu bio žućkastiji, a što je najalarmantnije je to što je caklina na nekim mjestima otpala. Inače, caklina je zaštitni sloj na zubu, a kada je ona oštećena, zub postaje osjetljiv na vanjske utjecaje. Pojavljuju se bolovi i povećava se rizik od propadanja. Na zubu koji je bio u energetskom napitku caklina se izmrvila što je pokazalo da takva pića puno više uništavaju caklinu od cole - objasnio je ovaj stomatolog. 

Dodao je kako je još gore što je testirani energetski napitak bio bez šećera. Napomenuo je kako su se znakovi erozije zuba pojavili i na umnjaku koji je bio u coli, ali u puno manjoj mjeri.

Upozorio je da svakodnevno ispijanje ovakvih pića dugoročno radi štetu na našim zubima pa se prisjetio jednog slučaja:

- Pacijent mi je 28-godišnji muškarac kojemu su se zubi raspali skoro do linije desni. Trpio je strašnu bol. Sve to mu se dogodilo jer je svaki dan pio energetska pića i gazirane, zaslađene sokove. Rizik od tih pića može biti veći ako imate suha usta jer se tada proizvodi manje sline koja ispire kiselinu ili šećer - ispričao je stomatolog, piše Daily Mail.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message