Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Pohvalite djecu za iskrenost pa čak i kad priznaju nestašluk

Pohvalite djecu za iskrenost pa čak i kad priznaju nestašluk
1

Ako nakon priznanja izostanu kazna i ljutnja roditelja, djeca će i sljedeći put biti iskrena i imati povjerenja u vas. Djeca mlađa od četiri godine nisu ni svjesna da ne govore istinu

VIDEO

Premda djeca već od vrlo rane dobi znaju da nije dobro lagati, ona to svejedno čine. Kako bi izbjegli kaznu, biraju lakši put.
I dok ih roditelji pokušavaju uvjeriti da uvijek kažu što ih muči, znanstvenici su otkrili kako će djeca češće reći što su napravili. Važno je, ističu, da kod roditelja osjete pozitivnu reakciju nakon priznanja.

- Roditelji koji u trenutku dok im dijete priznaje što je loše napravilo ostanu mirni i pokažu određenu dozu zadovoljstva samim time što im je reklo istinu, na najboljem su putu da djeca i drugi put budu iskrena - pojasnio je autor studije Craig Smith s američkog Sveučilišta u Michiganu. 

Rezultat ovog istraživanja potvrdio je i rezultat prethodnog istraživanja koje je pokazalo da pohvala iskrenosti ohrabruje dijete da bude istinoljubivo te da i nadalje govori istinu. Craig Smith je s kolegom Michaelom Rizzom na Sveučilištu u Marylandu pozvao grupu djece u dobi između četiri i devet godina da slušaju priče o djeci koja su napravila neku nepodopštinu.

U svakoj priči bio je izmišljeni dječji lik koji je nešto zgriješio, npr. sitna krađa, i tada je ili lagao ili priznao. Nakon svake priče istraživači su djecu ispitivali što misle kako su se nakon priznanja osjećali izmišljeni likovi - dobro ili loše? Djeca između četiri i pet godina povezivala su pozitivne osjećaje s laganjem i očekivali su da će priznanje dovesti do loših osjećaja. Starija djeca su imala potpuno suprotnu reakciju. Djeca u dobi od sedam do devet godina povezivala su pozitivne osjećaje s priznanjem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ove su razlike bile očekivane - pojasnio je Craig Smith, jer starija djeca tipično razmišljaju o situaciji na kompleksniji način od mlađih, poput razumijevanja da čovjek može simultano osjećati sreću što ima bombon, no i krivnju što ga je ukrao.

- Kako biste poticali dijete da u budućnosti prizna pogrešku morate zaboraviti na prijetnje i kažnjavanje. To znači da bi se roditelji trebali fokusirati na to da se pokušaju ne naljutiti nakon priznanja - rekao je Smith.

Ne znaju da lažu

Stručnjaci se slažu da djeca do četvrte godine nisu sposobna razlikovati laž od istine. Laganje je dio odrastanja, tako predškolarci lažu zbog razvijene mašte, mlađi školarci da udovolje odraslima, a oni stariji misle da će tako riješiti problem. Spriječite to pravilnim reakcijama. 

Budite im primjer

Djeca uče od nas pa treba pokušati biti im dobar primjer. Ponekad ih i nesvjesno učimo lagati kad im kažemo da nekome tko nas zove na telefon kažu da nismo tu ili im napišemo ispričnicu za školu kad za to nema potrebe. Čak i sitne i “bijele” laži na kraju su ipak samo to - laži.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru