Lifestyle

Komentari 0

Pokazala koliko su četke za kosu prljave: Redovito ih čistite, leglo su prljavštine i bakterija

Pokazala koliko su četke za kosu prljave: Redovito ih čistite, leglo su prljavštine i bakterija

Prljave četke za kosu su plodno tlo za skupljanje prašine, bakterija, grinja i proizvoda za oblikovanje kose. Zato ih treba prati barem jednom mjesečno kako bi kosa bila zdravija i manje se mastila

Viralni video od jedne žene postao je viralan na TikToku kada je pokazala koliko prljavštine se može skrivati na neopranim četkama za kosu, što je potaknulo val rasprava o zdravlju kose i vlasišta.

POGLEDAJTE VIDEO: Krave koje vole četkanje

Nakon što ju je inspirirao TikTok video koji je napravio profil @unitfour4, u kojem stoji da masnu kosu uzrokuju prljave četke, korisnica po imenu @everything_tidy na TikToku odlučila je testirati tu teoriju.

- Sve četke sam stavila u umivaonik i ostavila ih da se natapaju u vodi. U toplu vodu sam stavila i šampon jer nije bilo navedeno što je ona koristila - rekla je u videu, koji ima više od 4,5 milijuna pregleda. Nakon sat vremena žena se vratila provjeriti umivaonik i imala je što vidjeti - voda je bila mutna i smeđe boje.

- Dame, ne zaboravite oprati četke za kosu - naglasila je.

Stručnjaci su rekli da nakupljanje prljavštine na četkama za kosu može utjecati na zdravlje vlasišta i kose. Naime, prema Bridgette Hill, trihologinji i stručnjakinji za kosu, prljave četke za kosu su 'plodno tlo za skupljanje prašine, bakterija, grinja i proizvoda za oblikovanje kose'.

- Razmislite o tome koliko često perete kosu i ponovno stavljate istu prljavu četku na svoje vlasište kose. Kao da ponovno kontaminirate okoliš koji je upravo očišćen - rekla je Hill. 

Hill je dodala i kako korištenje neoprane četke za kosu može negativno utjecati na sebum, prirodno hidratantno ulje vlasišta i kose kojeg proizvode žlijezde lojnice.

- Četkanje pomaže u distribuciji sebuma. Naime, neočišćene četke šire bakterije, kontaminiraju vlasište i kosu nakupljenim starim proizvodima, šire bakterije na bazu vlasišta što dovodi do zagušenja i upale, a to pogoršava neželjene simptome i stanja vlasišta - rekla je.

Neoprane četke za kosu također mogu dovesti do kronične upale, iritacije i moguće infekcije. Ljudi bi trebali prati četke za kosu barem jednom mjesečno, kažu stručnjaci

Michele Pritchard, vlasnica i osnivačica Michele Pritchard Hair, podijelila je video u studenom 2020. u kojem pokazuje kako pravilno očistiti četku.

- Upotrijebite šampon da ih očistite. Preporučujem nanijeti malu količinu na mekanu četkicu za zube i istrljati s vodom - rekla je Pritchard.

Prvi korak za pravilno čišćenje je uklanjanje kose s četke dok je ona još suha prije nego što zdjelu ili sudoper napunite vodom. Zatim umočite malu četkicu za zube u vodu i nanesite količinu šampona veličine graška na četkicu. Istrljajte četku za kosu četkom za zube, ali nemojte namakati četke u vodi, rekao je Pritchard.

- Mogli biste uništiti ručku i glavu četke ako ih natopite, jer se voda neće do kraja osušiti - dodala je. Nakon ribanja, isperite četkicu za zube, a zatim njome provjerite je li sav šampon uklonjen s četke.

Konačno, Pritchard je rekla da čistu četku za kosu položite na ručnik da se osuši.

- Okrenite ih tako da drška četke bude nagnuta dijagonalno. To će pomoći da se četka ravnomjernije osuši i da voda ne sjedne na ručku - zaključila je Pritchard, piše Insider.

Najčitaniji članci