Lifestyle

Komentari 2

Polovica žena u odrasloj dobi ima akne, uzrok je hrana i stres

Polovica žena u odrasloj dobi ima akne, uzrok je hrana i stres

Preagresivni tretmani poput preparata s benzoil peroksidom pogoršavaju problem odraslih akni, pomažu kreme s retinolom, a ključno je regulirati nezdravu prehranu

Oko 45 posto žena u dobi od 20. do 30. godina ima problema s post-adolescentskim aknama, dok se akne javljaju i kod 26 posto žena u dobi od 30. do 40. te kod 12 posto žena u dobi od 50. do 60., pokazalo je istraživanje Sveučilišta Alabama na 3000 žena. Akne su bile prisutne na licu svake četvrte žene u studiji, piše Daily Mail.

Iako ne postoji univerzalan uzrok pojave akni, liječnici smatraju da je za njihovu pojavu u odrasloj dobi najodgovornija prehrana i svakodnevni stres koji utječe na hormone.

- Akne se javljuju uslijed svake hormonalne promjene u organizmu, koja izaziva lučenje viška masnoća na površinu kože i začepljenje pora. Prerađena hrana koja obiluje masnoćama, šećerom i soli samo pojačava taj problem -  komentirao je studiju dermatolog američkog Medicinskog Centra Mount Sinai, dr. Joshua Zeichner.

Dodao je kako brojne žene, koje nakon tinejdžerskih godina, imaju problema s aknama pogoršavaju problem preagresivnim tretmanima, osobito ako koriste univerzalna sredstva za liječenje akni.

Kako si pomoći

- Koža koja stari suša je i drugačijeg tipa nego ona mladenačka, pa odrasle žene s aknama ne bi smjele koristiti proizvode koji sadrže pet do deset posto benzoil peroksida, jer će on izazvati depigmentaciju kože - ističe Zeichner.

Dermatolozi savjetuju korištenje preparata koji sadrže retinol kao najbolji odabir za tretiranje akna u odrasloj dobi. On će kontrolirati veličinu pora, ali i poticati sintezu kolagena i hijaluronske kiseline pa neće dodatno isušiti kožu. Također, ne treba pretjerivati s količinom kreme, a na dan je dovoljno na lice staviti kreme otprilike veličine malog nokta.

Najčitaniji članci