Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Popularne i danas: Povijest famoznih Barbie natikača na petu - kako su osvojile svijet

Popularne i danas: Povijest famoznih Barbie natikača na petu - kako su osvojile svijet

Jedna od scena u prvom djelu filma, kad Margot Robbie izlazi iz svojih natikača s perjem, postavila je mikro trend tako da je potražnja na online shoppovima za tim predmetom porals za čak 115%

VIDEO

Filmovi utječu na trendove, a autori hita Barbie, čiju režiju potpisuje Greta Gerwig, pobrinuli su se da sada svi nosimo rozo ili barem to potajno priželjkujemo. U prvom djelu filma Barbie skida sa stopala svoje prepoznatljive roze natikače s perjem te njezina stopala postaju - ravna, što je referenca na stopala lutkice koja su uvijek u položaju za potpetice.

Barbie postoji već 64 godine te ima velik izbor obuće, no njezin je stil karakterističan po natikačama s perjem, one su postale prepoznatljive kao dio obavezne garderobe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

15.09.2021., Zagreb - Dizajnerica Nela Klicek vlasnica je brenda Neha Neha. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL 02:16

Jasno je da su cipele važan element u Barbielandu; u filmu su njezina stopala ili ono što im se događa, početak zapleta - ona postaju ravna. Ona potom potraži pomoć od čudne Barbie Kate McKinnon te mora birati između ružičastih salonki ili smeđih Birkenstocks natikača. U toj strašnoj dilemi, natikače prezentiraju grubi, nepoželjni, realni svijet.

Mini torbica je idealna za večer, ali i raznolike dnevne stilove
Mini torbica je idealna za večer, ali i raznolike dnevne stilove

Na turneji filma Margot nosi razne štikle s potpisom, jedan od modela inspiriran je cipelama koje je nosila Barbie 'Sparkling Pink' iz 1964. Po mjeri ih je napravio Manolo Blahnik, a tko će drugi nego majstor potpetice.

Suosnivačica Mattela, Ruth Handler, predstavila je Barbie svijetu 1959., promijenivši sve što je svijet tada znao o lutkama za djevojčice. Inspiracija za lutku bila je donekle kontroverzna, a dijelom je dolazila od lika iz njemačkog stripa Bild Lilli, drske djevojke iz visoke klase koja je kasnije prodana kao lutka za odrasle.

Urbane modne avanture: Chic varijante sa slamnatim šeširom
Urbane modne avanture: Chic varijante sa slamnatim šeširom

Građena kao manekenka, Barbie je imala grudi i anatomski nemoguću figuru, a nosila je kreaciju s potpisom Mattelove dizajnerice Charlotte Johnson: crno-bijeli prugasti kupaći kostim i štikle.

- Štikla je bila kao tobogan, tako da otkriva gotovo čitavo stopalo, uz nezaobilaznu visoku petu - komentirala je Elizabeth Semmelhack, direktorica i viša kustosica u Muzeju cipela Bata u Torontu.

Kim Culmone iz Mattela, viša potpredsjednica Barbie Designa, komentirala je da i danas njihove lutkice imaju sličan dizajn, no one često opadnu s nogu tijekom igre pa imaju niz drugih modela. U svakom slučaju, štikla tog tipa nalazi se na kolekcionarskim primjercima.

- Natikača s potpeticom ima složenu povijest te je stoljećima je bila povezana s idejama igre, privatnog vremena i intimnosti - naglasila je Semmelhack.

Ova žena izrađuje haljine od balona - pogledajte kako to radi
Ova žena izrađuje haljine od balona - pogledajte kako to radi

Ističe da su natikače s petom bile značajne kod dama više klase, tijekom 17. stoljeća, jer se u to vrijeme i stoljeće kasnije društva orijentiraju na kućna druženja. Stoga je bilo važno nositi nešto kućno, kao papuču, ali i elegantno, prema tome s petom i ukrasom.

I danas imamo neke primjerke koji su očuvani - par svilenih natikača s visokom petom koje je nosila Marie Antoinette, prodane su za oko 52.000 eura 2012. godine.

Tada su se, naime, štikle tog tipa nosile i u boudoiru, privatnom prostoru za uređivanje, u svrhu druženja u domovima pripadnica visokog društva.

Natikače na petu u trendu su bile i sredinom 19. stoljeća, kao dio nostalgije za stoljećem prije - i tada su se trendovi znali vraćati.

I u slikarstvu je taj model bi poželjan - primjer je Olympia impresionističkog slikara Edouarda Maneta iz 1863. godine, na kojoj ona leži na krevetu te ima samo natikače s potpeticom.

Peep toe model, odnosno onaj s otvorom na prstima, postaje popularan u 30-tim godinama prošloga stoljeća. No, potpetica postaje sve viša te je dio mnogih kostimografija filmova u Hollywoodu.

Kad je riječ o stiletto potpetici, malo je nejasno tko ju je izumio i kada, ali jasno je da je 1950-ih došlo do pomaka prema oštrom, uglađenom izgledu, izjavila je Semmelhack.

Ističe dizajnera Andréa Perugiu kao majstora koji se prvi igrao s metalom kao nečim što može podnijeti ženinu težinu. Iako ne izgleda kao današnje cipele na štiklu, njegova sandala s 'igličastom petom' iz 1951. imala je čeličnu petu od 8 cm, koju su zajedno držale tri tanke trake ukrašene kamenčićima.

Poput Barbie, stiletto natikača također je značajna u Hollywoodu.

U 1950-ima i 1960-ima, Marilyn Monroe, Barbara Eden i Jayne Mansfield često su nosile natikače s visokim petama i otvorenim prstima. Mansfield je često fotografirana u kupaćem kostimu i štiklama, poput originalne Barbie. Bitan je pritom i izum legendarne dizajnerice cipela Beth Levine, odnosno elastični remen koji je obuzdao klizanje stopala dok je istovremeno sprječavao neželjeni zvuk 'klak-klak' koji se javljao tijekom hodanja.

U godinama nakon toga, stiletto štikla zvijezda je glamuroznih modnih trendova.

Ne tako svakidašnje: Odijelo sa šljokicama, kristalima i perjem
Ne tako svakidašnje: Odijelo sa šljokicama, kristalima i perjem

Pojavljuje se u filmovima - primjer je 'Female Trouble' Johna Watersa iz 1974., kada je odbijanje roditelja da kupe štikle natjeralo glavnu glumicu i lika Divine Dawn Davenport da pobjegne i počini zločine.

U svojoj knjizi 'Sotonska vještica', osnivač Sotonine crkve Anton LaVey, koji je imao kontroverzno prijateljstvo s Mansfield, govorio je o 'jeftinoći' te cipele rekavši da se - samo vještice najdeblje kože mogu osjećati ugodno u cipelama takvog stila - .

Zatim, tu je Peggy Bundy, koja je nosila stiletto natikače u 'Married With Children' - bila je to ideja glumice Katey Sagal da dotjera svoj lik.

- Trebala sam izgledati seksi, a ta te vrsta cipele natjera da hodaš na određeni način - komentirala je u jednom od intervjua Sagal.

Debbie Harry nosila je natikače s petom na naslovnici Blondienog albuma 'Parallel Lines' iz 1978.

Olivia Newton-John odjenula je sličan model, crvene Candiene stiletto štikle na kraju 'Grease' filma, usred bitne plesne scene.

Dolly Parton također ih je nosila godinama, njezin je stil bi poznat i po atraktivnim cipelama.

Relativno nedavno ove su štikle doživjele preporod, djelomično zahvaljujući marki pod nazivom Polly of California koja je proizvodila modele za modne dizajnere poput Betsey Johnson. Predložila je model pod imenom Playboy Playmates za njezinu proljetno-ljetnu reviju 2001.

Polly dizajn bio je poznat po udobnosti, idealne za nošenje tijekom čitavog dana.

Hollywoodska modna kuća Trashy Lingerie godinama je proizvodila cipele Polly, čak je nudila i prilagođene opcije po želji kupaca. Potpisala je i natikače koje je Jessica Simpson nosila kao Daisy Duke u filmu 'The Dukes of Hazzard' 2005. godine.

Polly model postao je popularan, neke su imale po 10 do 20 pari. Naime, dame su kupovale modele u raznim bojama, a dizajn možemo vidjeti i danas u ponudi mnogih kuća.

Ove sezone imaju veliki povratak, zahvaljujući filmu Barbie i rozim stilovima. Potpetica nije previsoka, ima niz varijanti, koje se mogu nositi i navečer ili na neki party. Ženstvene su i udobne, obožavaju ih i zvijezde poput Jennifer Lawrence i Rihanne. Definitivno, jedan od modela koji ćemo zapamtiti po ljepoti, ali i seksepilu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju
NIJE TEŠKO

Usvojite ove navike i imat ćete puno manji rizik za depresiju

Iako u obzir dolaze brojni elementi, ipak postoje neki zdravi koraci koje je lako poduzeti kako bismo smanjili rizik od ulaska u taj začarani krug tuge, koji s vremenom može postati sve dublji