Lifestyle

Komentari 8

Ni sadnja drveća nam ne može pomoći u spasu Zemlje, CO2 je prejak

'Posadi drvo, ali umri od gladi': Ovo su nam opcije i nije dobro!

Zapanjujuća je pretpostavka da bi mnogi od nas umrli od gladi kada bismo emisiju stakleničkih plinova pokušali riješiti sadnjom drveća. Na Zemlji jednostavno nema dovoljno mjesta...

Ljudi svake godine u atmosferu ispuštaju otprilike 30 do 40 milijardi tona stakleničkih plinova (ugljikovog dioksida ili CO2), a ako tako nastavimo, Zemlja će se nastaviti zagrijavati i na kraju uništiti naš način života.

Na našoj planeti nema dovoljno prostora za količinu stabala koja je potrebna za sprečavanje zagrijavanja atmosfere od 15 stupnjeva Celzija, piše Business Insider.

Što mi možemo učiniti?

Znanstvenici se slažu da nam je potreban način da izvučemo dio ugljikovog dioksida iz atmosfere, a jedna od metoda kako to napraviti svakako je sadnja stabala. Drveće koristi ugljikov dioksid da bi raslo i oslobađa kisik, i to izgleda kao da bi mogao biti izlaz.

Ipak, istraživanja su pokazala da jednostavno ne možemo uzgajati dovoljno stabala da bismo uhvatili potrebnu količini CO2. Zapravo, morali bismo pokriti cijeli SAD s drvećem, samo da bismo dobili 10 posto ugljikovog dioksida koji godišnje emitiramo.

Problem leži u tome što na ovoj planeti nema dovoljno poljoprivrednog zemljišta dostatnog za proizvodnju hrane i sadnje tolike količine stabala.

Ispada da bi mnogi od nas bili gladni ako bismo pokušali koristiti stabla kako bi riješili problem emisija.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci