Lifestyle

Komentari 0

Poslovni uspjeh: Obrtu Romić šampionski naslov za travaricu, a Destileriji Bilušić za liker

Poslovni uspjeh: Obrtu Romić šampionski naslov za travaricu, a Destileriji Bilušić za liker

17. ocjenjivanje kvalitete rakija i likera održano je ovoga tjedna u Semeljcima pokraj Đakova, a na ocjenjivanje je pristiglo čak 126 uzoraka koje je kušalo 12 stručnjaka

Šampion među rakijama je travarica Obrta Romić iz Osijeka, dok je šampion među likerima liker od višnje Destilerije Bilušić iz Zagreba.

Ocjenjivanje je održano u organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek, Općine Semeljci i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.

POGLEDAJTE VIDEO: Deset savjeta za mamurluk

Na ocjenjivanje rakija, likera i ginova iz cijele Hrvatske stiglo je 126 uzoraka, a organoleptičko ocjenjivanje provelo je 12 stručnih ocjenjivača.

Najbolje ocijenjene šljivovica i travarica su rakije Obrta Romić. Najbolja viljamovka, lozovača i liker od višnje su iz Destilerije Bilušić. U kategoriji jabukovača najbolja je rakija proizvođača Wild Boar Distillery iz Petrinje.

Udruga UPRIV iz Kneževih Vinograda nagrađena je za najbolju dunjevaču, dok je najviše ocjene u kategoriji rakije od marelice ili kajsije dobila ona Destilerije Šimić iz Požege. Najbolji medni liker ili medicu proizveo je OPG Berislav Barbarić iz Iloka, a najbolji gin Destilerija Sempervivum Poreč.

Ove godine prvi put na ocjenjivanju su mogli sudjelovati isključivo registrirani proizvođači jakih alkoholnih pića.

- U odnosu na prošle godine vidi se značajan rast kvalitete. Od 72 rakije pristigle na ocjenjivanje njih 27 dobilo je zlatnu, 22 srebrnu i isto toliko brončanu medalju. Od 47 likera - 21 je ponio zlatnu, 17 srebrnu i devet brončanu medalju. Od sedam ginova čak četiri su zlatna. Ovo su odlični rezultati, koji kroz naših 17 godina ocjenjivanja pokazuju velik napredak proizvođača jakih alkoholnih pića u Hrvatskoj", rekao je viši stručni suradnik u HGK – ŽK Osijek Igor Mikulić.

Istaknuo je da namjera ocjenjivanja nije poticanje konzumacije alkohola.

- Vaši proizvodi na bazi voća danas su kvalitetni, ali i marketinški unaprijeđeni, a time i sve konkurentniji mnogim sličnim inozemnim proizvodima. Na tržištu ste, plaćate poreze i mnogi od vas su uspješni poduzetnici - rekao je Mikulić proizvođačima.

Najčitaniji članci