Lifestyle

Komentari 0

Potaknite intelektualni razvoj svoje djece da bi bila uspješna

Potaknite intelektualni razvoj svoje djece da bi bila uspješna

Potaknite djecu da postavljaju pitanja i da preuzimaju intelektualne rizike. Budu li rano izložena neuspjehu, a to im predstavljate kao dio života u kojem nešto nauče, to će na njih djelovati poticajno

Profesor Julian Stanley sa Sveučilišta John Hopkins proučavao je visoko inteligentnu djecu te pratio njihov razvoj narednih 45 godina - njihovu karijeru, intelektualni napredak itd. Kasnije je osnovao Centar za talentiranu mladež.

POGLEDAJTE VIDEO Odgoj djece u Danskoj:

Jedna od te djece, koja su imala odlične rezultate na testovima, bila je i Camilla Benbow koja je postala dekanica na Sveučilištu Vanderbilt. Izdvojila je osam stvari koje bi roditelji trebali prakticirati kako bi povećali intelektualni razvoj svoje djece, što je dobra podloga za uspjeh u životu.

1. Izložite svoju djecu različitim iskustvima.

2. Podržavajte ih i na emocionalnoj i na intelektualnoj razini.

3. Motivirajte ih da imaju pozitivan i snažan odnos sa svojim nastavnicima. Naime, vrlo pametni učenici često trebaju više izazova u školi, a nastavnik im to može omogućiti - što je jako važno u njihovom napretku. 

4. Ako je dijete posebno zainteresirano za neku temu ili neki hobi, dajte mu priliku da razvijaju svoje sposobnosti u tom smjeru.

5. Hvalite njihov trud, bolje nego njihove sposobnosti. To će im pomoći da razviju poseban način razmišljanja koji pridaje važnost stalnom napredovanju, a ne tome da su statični jer su zadovoljni svojim sposobnostima.

6. Potaknite djecu da postavljaju pitanja i da preuzimaju intelektualne rizike. Budu li rano izložena neuspjehu, a to im predstavljate kao dio života u kojem nešto nauče, to će na njih djelovati poticajno. 

7. Izbjegavajte korištenje izraza kao što su "nadaren si" i "vrlo si inteligentan." To djeci može postati teret.

8. Testirajte njihove sposobnosti, prenio je Independent. 

Najčitaniji članci