Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Povodac za djecu je loša stvar: Stručnjaci objasnili kako može negativno utjecati na razvoj

Povodac za djecu je loša stvar: Stručnjaci objasnili kako može negativno utjecati na razvoj
2

Mnogi misle kako je povodac za dijete idealna stvar ako s više malenih idete negdje u gužvu gdje je veliki rizik da će se neko od djece izgubiti. Rješenje je u pripremi prije odlaska u gužvu

VIDEO

Djeca nisu psi, i normalno je da će prizor djeteta koje roditelj vodi na povodcu izazvati reakciju. Ali kada se, recimo, krećete u gužvi s malom djecom i bojite se da biste mogli izgubiti jedno od njih, privlačnost dječjeg povodca je razumljiva. Međutim, prema stručnjacima, trebali biste pronaći neki drugi način da osigurate djecu - i to ne zato što vaše dijete s povodcem podsjeća na psa.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:19

- Shvaćam, imam četvero djece i neka od njih su energična. I ponekad mi je bilo teško sve ih držati blizu - rekao je za Fatherly.com dr. Neal Horen, direktor Centra za dječji i ljudski razvoj na Sveučilištu Georgetown. No kaže, djeca mogu protumačiti to što su vezana za vas dječjim povodcem ili pojasom kao oblik agresije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Djetetu se povlačenje za uzicu kad odluta predaleko čini slično udarcu, kaže Horen. Da ne spominjemo da ako slučajno prejako povučete uzicu, vaše bi dijete moglo izgubiti ravnotežu i ozlijediti se. A ako im se uzica omota oko vrata, to može predstavljati opasnost od gušenja.

Evo u kojoj su dobi djeca uistinu spremna za zadatke i obaveze
Evo u kojoj su dobi djeca uistinu spremna za zadatke i obaveze

Međutim, važno je napomenuti da povodci za djecu i njihovi učinci, fizički i psihički, nisu dobro proučeni. Stoga je nemoguće reći koliko je djece ozlijeđeno dječjim povodcima i kako točno ili uopće oštećuje li njihovo korištenje dječju psihu.

Ali sve u svemu, kaže Horen, povlačenje djetetove uzice nije toliko različito od trzanja djetetove ruke kada želite da se pomakne ili na drugi način pokušavate fizički kontrolirati njihove pokrete - a sve to može uzrokovati probleme u vašem odnosu s njima.

- Korištenje povodca za dijete u praksi može izgubiti svoju izvornu namjenu, zaštitu djeteta, i pretvoriti se u borbu moći između djeteta i roditelja. Ako svoje dijete povlačite natrag na povodcu, dijete bi vam moglo zamjerati što ste fizički agresivni - kaže Horen.

Što je još važnije, povodci i pojasevi za bebe zapravo ničemu ne uče vaše dijete. Kad odgajamo svoju djecu, kaže Horen, uvijek tražimo prilike pokušavajući ih naučiti životnim vještinama.

- Nisam sasvim siguran kako im uzica pomaže u učenju bilo koje od tih vještina - kaže. Učenje vaše djece da ostanu blizu i da ne pobjegnu pokazuje im kako kontrolirati svoje impulse kada vide nešto što smatraju sjajnim i svijetlim. S druge strane, povodac bi ih mogao sputavati, u metafizičkom smislu osim u doslovnom.

15 top savjeta za odgoj djece: Pecite zajedno kekse, pričajte im o svom djetinjstvu...
15 top savjeta za odgoj djece: Pecite zajedno kekse, pričajte im o svom djetinjstvu...

Također, šalje negativnu poruku vašem djetetu koja bi mogla povrijediti njegovo samopoštovanje.

- Ne vidite odrasle koji hodaju na povodcima, samo pse - kaže Horen.

Što koristiti umjesto povodca za dijete

Ali što ako ste na prepunom mjestu s više djece mlađe od 5 godina? Prema dječjem psihijatru iz Miamija, Howardu Prattu, ako odlučite odvesti toliko male djece u zabavni park, sve je u pripremi. Pobrinite se da vaša djeca znaju da kad ugledaju nešto što im se svidi, ne mogu otrčati prema tome, a da roditelj ne zna gdje su, i ne mogu pobjeći na svoju omiljenu vožnju u lunaparku i riskirati odvajanje od obitelji. Podsjetite ih da se držimo za ruke kada smo uhvaćeni u gužvi. Za djecu koja su premala da razumiju, kolica bi mogla biti dobra opcija.

No iako sastavljanje plana prije odlaska pomaže, pravila se moraju provoditi svaki dan kako bi imala učinak. Stoga vježbajte scenarij s nižim ulozima prije nego što stignete u veliki zabavni park i učvrstite dobro ponašanje svoje djece.

- Moraju shvatiti da bi njihovo ponašanje u trgovini trebalo biti isto kao, recimo u Disney Worldu - kaže Pratt.

Međunarodni dan osoba sa Down sindromom: 'Pomak je u odgojno obrazovnom području'
Međunarodni dan osoba sa Down sindromom: 'Pomak je u odgojno obrazovnom području'

Na kraju, trebali biste se zapitati zašto djetetu stavljate uzicu i možete li na neki drugi način postići isti rezultat.

- Dobro roditeljstvo može riješiti puno više problema nego što bi to bilo koji povodac ikada mogao - zaključio je Pratt.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Prijete nam snijeg i mraz! Evo što trebate učiniti kako bi biljke spasili od niskih temperatura
TEMPERATURNI ŠOK

Prijete nam snijeg i mraz! Evo što trebate učiniti kako bi biljke spasili od niskih temperatura

Promjena vremena posebno teško pada biljkama. Jučer su bile gotovo ljetne temperature, dok su se danas vratile zimske hladnoće - a prijete nam snijeg i mraz. Donosimo nekoliko savjeta kako zaštititi svoje biljke