Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Pozitivan razgovor spriječit će da rasprava postane svađa...

Pozitivan razgovor spriječit će da rasprava postane svađa...
1

Rečenice "bezveze se brineš" ili "dramatiziraš" samo su podsjetnik da vas sugovornik ne sluša, a "nikad" ili "uvijek" označava negativnosti i treba ih izbaciti

VIDEO

Problemi silaze s usana, stara je kineska poslovica koja najbolje opisuje ljude s lošim komunikacijskim vještinama. Oni najčešće podcjenjuju ili ignoriraju osjećaje sugovornika u raspravi te izgovaraju rečenice poput "bezveze se brineš", "dramatiziraš", "tvoje pritužbe su neutemeljene", "ne zanima me". Ti naučeni obrasci vrijeđaju sugovornika i onemogućuju normalan razgovor. Ovakva komunikacija teško ostvaruje skladne odnose te bi trebalo mijenjati svoj pristup čak i ako loše namjere doista nisu prisutne, savjetuju psiholozi.

Uvijek, nikad, svaki put - treba izbaciti iz rasprave

Ove naizgled jednostavne riječi imaju vrlo komplicirana značenja u kontekstu rasprave. Najčešće se odnose na loše karakteristike ili ponašanje, a  riječi poput "uvijek", "nikad", "svaki put", "ponovno", "svi" neće nikome pomoći. Smanjite ih ili još bolje, potpuno izbacite iz rasprava, i oboje ćete biti zadovoljniji.

Npr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • Uvijek ostavljaš podignuti dasku toaleta
  • Nikad ne pitaš kako se ja osjećam
  • Opet si lijen
  • Svaki put zaboraviš
  • Svi znaju da si razmažena

Takve univerzalne rečenice problematične su na nekoliko načina, a prvenstveno zbog toga što osuđuju onoga kome su upućene. Drugi razlog je zbog toga što su one usmjerene na ono što je pogrešno ili krivo, a ne kako nešto poboljšati. Ovakve rečenice osobito je važno izbjegavati u razgovoru s djecom, jer loše djeluju na njihovo samopouzdanje.

Strogi prema sugovorniku, a blagi prema problemu

U svakoj komunikacijskoj situaciji prisutna su dva elementa, sugovornik i predmet razgovora. Efektivni komunikatori znaju odvojiti problem o kojem žele raspraviti od sugovornika, tako da se fokusiraju na ono što žele postići. Govornici s lošim vještinama napadaju sugovornika te osuđuju njihovo ponašanje zbog postavljenog problema.

Primjer nedjelotvorne komunikacije je izjava poput "tako si glup", dok bi primjer djelotvorne komunikacije bio "Ti si pametan, a ono što si napravio jutros nije bilo pametno".

Pri skretanju pažnje sugovornika na problem, bolje je koristiti veznike "a" i "i" umjesto "ali", savjetuju komunikolozi. Riječ "ali" ima negativno značenje jer se često tumači kao suprotnost onom ranije rečenom, pa izjava zvuči neiskreno.

Posljedice loše komunikacije

Nedjelotvorna komunikacija vodi konfliktima i pogoršanju odnosa, a njezine tri najčešće posljedice za sugovornika su povlačenje u sebe, bijeg iz situacije te napadačko-obrambeni stav. Ipak, postoji izlaz iz loše komunikacije, a njeni pozitivni primjeri mogu se naučiti jednako kao što smo usvojili negativne u djetinjstvu.

- Komunikacija je vještina koja se uči, Ona je poput vožnje bicikla ili tipkanja, pa ako ste voljni raditi na njoj, možete vrlo brzo poboljšati kvalitetu svog izražavanja u svakom dijelu žvota - ističe psiholog i komunikolog Brian Tracy.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'