Lifestyle

Komentari 3

Praznovjerni rituali kreativaca: Dali, Kahlo, dr. Seuss, Picasso

Praznovjerni rituali kreativaca: Dali, Kahlo, dr. Seuss, Picasso

Ovi svjetski poznati umjetnici su imali neke svoje male rituale za koje su vjerovali da im donose sreću. Dr. Seuss je nosio razne šešire, a Coco je nazvala najpoznatiji parfem po svojem sretnom broju

Coco Chanel - Sretni broj 5

Francuska dizajnerica Coco Chanel (1883. -1971.) bila je jako praznovjerna. Gatara joj je rekla da je njezin sretni broj - broj 5, a Coco ju je jako ozbiljno shvatila. U skladu s tim nazvala i svoj najpoznatiji parfem Chanel No5. Također, Coco je u svojem stanu imala veliki luster na kojem su svi stakleni ukrasi bili napravljeni u obliku broja 5, a omiljeni datum za predstavljanje novih kolekcija joj je bio 05. svibnja, piše Artsy.

Pablo Picasso - Čuvao je sve dijelove sebe

Španjolski slikar Pablo Picasso (1881. - 1973.) nikad nije bacio svoju staru odjeću, kosu koju je odrezao ili nokte bojeći se da to znači da bi izgubio dio sebe. Picasso je skupljao Picassa, svoja djela, te je pred smrt imao u vlasništvu oko pedeset tisuća vlastitih djela, od crteža do keramike i kazališnih postava koje je oslikao.

Charles Dickens - Spavao je okrenut prema sjeveru

Charles Dickens (1812. - 1870.) je uvijek sa sobom imao navigacijski kompas s pomoću kojeg se svaku noć namještao na spavanje okrenut prema sjeveru. Ovaj veliki pisac, poznat po djelima kao što su Velika očekivanja, je bio i veliki kritičar tadašnjeg društva, a uvijek je govorio da ga vodi njegov moralni kompas. 

Yoko Ono - Paljenje šibice

Popularna multimedijska umjetnica i žena jednog do najpoznatijih rock pjevača u povijesti, Yoko Ono, je u svojoj mladosti bila jako osjetljiva na visoke zvukove i jaku svjetlost. Ono je otkrila da ju paljenje šibice u mračnoj sobi i gledanje izgaranja iste smiruje. Jednom je izjavila da je znala ponavljati taj ritual koliko god dugo je trebalo da se smiri, često i pred drugim ljudima. Kasnije je od tog rituala napravila i performans Osvjetljavajući komad.

Diane von Fürstenberg - Sretni zlatni novčić

Modna dizajnerica i ikona stila Diane von Fürstenberg ima zlatni novčić od dvadeset franaka koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata njezin otac skrivao u cipeli te joj ga poklonio kad je bila mlada djevojka. Prije svake revije, Diane lijepi novčić u svoju cipelu za sreću i uspjeh revije. 

Frida Kahlo - Povremeni vrtlar

Meksički slikarica Frida Kahlo (1907. - 1954.), stvarala je svoja umjetnička djela biljkama i bojama. Slike Fride Kahlo, često autobiografske, ispunjene su biljkama i cvjetovima koje je sama uzgojila u vrtu kuće koju je dijelila s umjetnikom Diegom Riverom, poznatom kao Casa Azul. Fridi je dobro uređen vrt bio mjesto udobnosti i inspiracije te je u njemu znala provesti sate brinući se za biljke, voće i cvijeće, od kojih je mnogo bilo meksičkog podrijetla. Fridin atelje je gledao na vrt u kojem je uvijek tražila inspiraciju, a njezina posljednja želja prije smrti, kad se vratila kući iz bolnice, bila je da se njezin krevet okrene prema vrtu.

Dr. Seuss - Šešir protiv blokade

Autor i ilustrator Theodor Seuss Geisel (1904. - 1991.) je bio vlasnik ogromne kolekcije šešira - njih čak 300. Kad je imao spisateljsku blokadu, dr. Seuss bi odlazio u svoj skriveni ormar gdje bi izabrao šešir koji bi nosio dok ne bi pronašao novu inspiraciju. Njegova simpatična navika mu je pomogla stvoriti jednu od najljepših dječjih knjiga Mačak u šeširu.

Salvador Dali - Španjolski komadić drveta

Španjolski slikar Salvador Dali (1904. - 1989.) je sam za sebe govorio da je jako praznovjeran, a sa sobom je uvijek nosio mali komadić naplavnog drveta za koje je vjerovao da tjera zle duhove. Dali je bio istaknuti i utjecajni slikar koji je u živio nadrealistički i taj nadrealizam proveo kroz cijelu svoju umjetnost. 

Najčitaniji članci