Obavijesti

Lifestyle

Komentari 64

'Pred mirovinu sam dala otkaz u banci i pokrenula svoj posao'

'Pred mirovinu sam dala otkaz u banci i pokrenula svoj posao'
1

Glavni motiv - radionicu ‘Mi kreiramo svoj posao’ osmislila sam kako bih budućim poduzetnicima pomogla da ne prolaze sve prepreke na koje sam ja nailazila, kaže Ines Rudelić

VIDEO

Ideja o ulasku u poduzetničke vode rodila se tek nakon što sam svojevoljno napustila banku. Kako još nisam imala uvjete za mirovinu, prijavila sam se na Zavod za zapošljavanje, priča diplomirana politolginja Ines Rudelić, specijalistica za područje banaka i financijskih institucija.

- Tamo su me gledali u čudu, jer su još prije gotovo četiri godine banke bile nedodirljive i bilo je čudno da netko poput mene ostane bez posla i prijavi se na burzu, kaže Ines, koja je novu karijeru pronašla u savjetovanju nezaposlenih osoba o - samozapošljavanju. Iz banke je, priča, otišla prvenstveno zbog moralnog pitanja: U to vrijeme započelo se s inteziviranjem ovrha, prisilnih naplata i u tome jednostavno nije htjela sudjelovati. 

- U trenutku napuštanja ‘sigurne sredine’ nisam razmišljala što i kako dalje. Odluka je bila impulzivna. Sjećam se samo da sam se našla na tramvajskoj stanici s buketom cvijeća koje su mi darovale kolegice. Kako nisam htjela ništa što bi me podsjećalo na banku, i buket je ostao na stanici, a ja sam krenula u nepoznato, odlučna da krenem raditi posao koji je u skladu s mojim moralnim standardima - kaže Ines.

Danas misli da je bilo prilično naivno krenuti u samozapošljavanje s malim financijskim sredstvima, kad od vas već nakon tri mjeseca država traži da vratite gotovo petinu iznosa, no ništa ne bi mijenjala. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Iz ove perspektive znam da je bilo bolje krenuti, bez obzira na sve pogrešne odluke. Stekla sam poduzetničko iskustvo i uspjela odraditi puno  kvalitetnih edukacija o samozapošljavanju, o razvoju ideja i o coworkingu - kaže i dodaje:

- Trebalo mi je više od dva mjeseca da pokrenem posao. Koristila sam i poticajna sredstva HZZ-a, međutim vrlo brzo sam ih i potrošila na obavezna davanja. Kako sam u prvoj godini poslovanja bila oko pozitivne nule nisam se usudila podići kredit, u čemu je presudilo moje znanje o bankarskom poslovanju - priča. 

- Sam početak nije težak, koliko je teško prihvatiti neizvjesnost. Zato i polaznicima mojih radionica o samozapošljavanju objašnjavam da moraju provesti radikalne promjene u životu. Bilo da je riječ o prehrani ili tjelovježbi – sve su to komponente koje će im pomoći da prevladaju strahove, neizvjesnost i guraju svoju ideju, bez obzira na financijske neprilike - kaže Ines. 

Njen motiv je, dodaje, bio želja da samoj sebi dokaže da je sposobna provesti svoju poduzetničku ideju, a i htjela je pomoći budućim poduzetnicima da ne prolaze sve prepreke koje sama prošla. Tako je osmislila i pokrenula radionicu ‘Mi kreiramo svoj posao’, koji je u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu tijekom dvije godine slušalo oko 335 nezaposlenih, od čega je oko 30 posto njih i pokrenulo posao.  

- Osmislila sam i radionicu ‘Radimo zajedno’, na kojoj sam polaznicima objašnjavala ulogu crowdfunding platformi, te načine financiranja vlastitih ideja putem njih, a za sve polaznike radionica organizirala sam i nekoliko I-ideja partija, na kojima u neformalnoj atmosferi, uz muziku i kolače, raspravljamo o dobrim poslovnim idejama. Trenutno sam fokusirana na pisanje projekata te apliciranje na aktualne natječaje - kaže Ines.

U raljama dokumentacije

Proces samozapošljavanja je zadan, treba popuniti poslovni plan, odraditi savjetovanje na burzi i predati dokumentaciju na obradu. Ali sve potrebne informacije za buduće poduzetnike su nedostupne i do njih se vrlo teško dolazi, kaže Rudelić.

Najvažnije: Imati jasnu viziju i biti uporan  

Ako nemate dovoljno dobru viziju realizacije vaše ideje, nećete imati niti upornost, jer nećete ni sami vjerovati u ideju, a u njen pozitivan ishod nećete moći uvjeriti niti druge, upozorava Ines. Dodaje kako ne postoje problemi nego samo – izazovi. 

- Moj najveći izazov bili su manjak poduzetničkog iskustva, novca i društvenih veza, slaba baza klijenata te nepoznavanje funkcioniranja poduzeća. Sve sam naučila u hodu i u ove tri godine odradila sam većinu ciljeva. Zadovoljna sam ostvarenim i trudim se unijeti pozitivne promjene sredini u kojoj djelujem, kaže naša sugovornica.  

Objave na webu su najkorisnije

Informacije o radionicama objavljujem na web stranici Centra za kulturu Trešnjevka, ali i na Facebooku, Twitteru i LinkedInu. Najučinkovitijom pokazala se objava na web stranici budući da se tako dolazi do većeg broja  korisnika, kaže Ines.

Kako sada ima veliku bazu email adresa bivših polaznika, uz njihovu dozvolu šalje im informacije o novim radionicama, koje mnogi proslijede prijateljima. Nova radionica o zapošljavanju i samozapošljavanju počinje zadnji tjedan u lipnju u Centru za kulturu Trešnjevka, a cijena će biti 280 kuna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam