Lifestyle

Komentari 0

Preminula Elsa Peretti, slavna dizajnerica Tiffany & Co. nakita

Preminula Elsa Peretti, slavna dizajnerica Tiffany & Co. nakita

Peretti je umrla u 81. godini u vlastitom domu u mjestu pored Barcelone, a iza sebe je ostavila niz kolekcija koje su prepoznate i cijenjene u čitavom svijetu

- Elsa nije bila samo dizajnerica, kreativan rad bio je njezin način života. 'Dotaknula' je sve nas u kompaniji - objavio je Tiffany & Co. povodom smrti njihove dugogodišnje suradnice Else Peretti. Za draguljarsku kuću počela je raditi 1974. godine, a kroz godine njezin je nakit činio čak 10 posto prodaje.

Tijekom šezdesetih godina, kad je njezina karijera započela, bila je model i stalna gošća utjecajnog kluba Studio 54, u kojemu su se okupljali svjetski umjetnici te općenito pripadnici šoubiz scene.

POGLEDAJTE VIDEO: Nakit inspiriran zagrebačkim Hendrix mostom potpisuje umjetnik Adriano Nokaj

Skulpturalni nakit bio je dio njezina rada, a inspiraciju je pronalazila u organskim oblicima i prirodi.

Elsa je rođena u Firenci u bogatoj, konzervativnoj obitelji, a educirala se u Rimu i Švicarskoj.

U 20-tima se preselila u Barcelonu, a onda i u New York, gdje se bavila manekenstvom.

Radila je za velike modne kuće poput Halstona. Dizajnom nakita za Tiffany bavila se niz godina.

- Majstorica umjetnosti, Elsa je napravila revoluciju u svijetu nakita. Njezine organske kolekcije i senzualne forme inspirirale su generacije. Gotovo 50 godina Elsa je kreirala neke od najinovativnijih komada nakita - stoji u objavi kuće Tiffany & Co.

Peretti je bila predsjednica i osnivačica Fundacije Nando i Elsa Peretti, koja je podržavala projekte koji su se bavili ljudskim pravima, zaštitom okoliša i zaštite kulturnih dobara. Bila je uvjerena da je zaštita prirode dužnost čovječanstva, piše CNN.

Najčitaniji članci