Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Prepoznajte ključne razlike: Kod korone je nos često začepljen, a kod gripe i prehlade curi

Prepoznajte ključne razlike: Kod korone je nos često začepljen, a kod gripe i prehlade curi

Od nespecifičnih simptoma, jedina razlika su kihanje i šmrcanje. Naime, ono se kod gripe ponekad može javiti, dok se kod Covid-19 obično ne javlja, kaže dr. Dragan Soldo

VIDEO

 Ako postoje klinički simptomi koji se mogu povezati s Covid-19, što prije svega podrazumijeva nagli porast tjelesne temperature te simptome povezane s respiratornim traktom, poput kratkoće daha i otežanog disanja, treba se javiti liječniku, pogotovo ako postoji i epidemiološki podatak koji upućuje na to da je osoba u proteklih 14 dana bila u kontaktu s nekim tko je bio pozitivan na SARS-CoV-2 virus, kaže epidemiolog prim. dr. Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo 'Sveti Rok', Virovitičko - podravske županije.

Dodaje kako su to ključni simptomi koji mogu upućivati SARS-CoV-2, no nisu i specifični, jer se mogu javiti i kod gripe,  ili nekih drugih bolesti, poput bakterijske upale pluća. 

POGLEDAJTE VIDEO (savjeti za jak imunitet):

Pokretanje videa...

01:35

- Prema mom iskustvu, gotovo da i nema specifičnih simptoma na temelju kojih bi se moglo reći je li nešto gripa ili Covid-19 samo na temelju jednostavnog kliničkog pregleda. Na temelju razgovora s osobama koje su bile pozitivne na korona virus, mogu reći da je u nekim slučajevima razlika bila možda samo u težini simptoma, no to je vrlo individualno i ovisi o zdravstvenom stanju pacijenta. Kao malu distinkciju primijetio sam i to da kod gripe obično curi nos, dok je kod Covid-19 češće začepljen. No, opet: To može biti i individualno, odnosno nije simptom na temelju kojega je moguće razlikovanje, kaže prim. dr. Venus. Uz umor i opću slabost, u nekim slučajevima kod Covid-19 javlja se i gubitak osjeta i njuha, a dio ljudi s kojima je naš sugovornik kontaktirao imao je i proljev te bolove u leđima, uz opću slabost. No,  sve su to simptomi koji mogu biti povezani i sa gripom, kaže. 

O sličnom iskustvu govori i liječnik obiteljske medicine dr. Dragan Soldo, inače predsjednik Hrvatskog društva obiteljskih liječnika. 

- Od nespecifičnih simptoma, jedina razlika su kihanje i šmrcanje. Naime, ono se kod gripe ponekad može javiti, iako nije uobičajen simptom, dok se kod Covid-19 obično ne javlja. Točnije, ne postoji jasna simptomatska slika na temelju koje bismo mogli procijeniti je li netko zaražen korona virusom ili gripom samo na temelju simptoma. I mi liječnici obiteljske medicine u tom slučaju možemo si pomoći isključivo prikupljanjem informacija o tome je li pacijent cijepljen protiv gripe, ili ne, te je li u proteklih 14 dana bio u kontaktu sa zaraženom osobom. Ako je cijepljen protiv gripe, a ima spomenute simptome, možemo pretpostaviti da je riječ o Covid-19, jednako kao i ako je bio u kontaktu s osobom kojoj je potvrđena zaraza virusom SARS-CoV 2 – odgovara dr. Soldo.

Dakle, ako se pojavi visoka temperatura od 38 stupnjeva na više, koja unatoč lijekovima za snižavanje temperature traje dulje od dva dana, te problemi sa disanjem i pritisak u prsima, jedini mogući način da se utvrdi je li riječ o zarazi korona virusom je testiranje, dodaje. 

- U dogovoru s liječnikom najbolje je testirati se dva do tri dana nakon pojave prvih simptoma, kako bi se smanjila mogućnost za lažno negativan rezultat – ističe prim. dr. Venus. 

U slučaju potvrdnih rezultata testa treba se pridržavati uputa o mirovanju, a liječnik obiteljske medicine koji prati stanje pacijenta procijenit će je li u nekom trenutku potrebno prepisati lijekove, ili obaviti određene pretrage, odnosno uputiti pacijenta u bolnicu, ističu sugovornici.   

Coronavirus Blood Sample

- Epidemiolog će vjerojatno – ovisno o konkretnoj situaciji – odmah odrediti samoizolaciju i za ukućane koji žive s osobom kojoj je potvrđena zaraza SARS-CoV-2 virusom. Ukoliko se kod njih u roku od nekoliko dana razviju simptomi koji odgovaraju simptomima Covid-19, također se obavezno trebaju javiti obiteljskom liječniku. U tom slučaju, međutim, moguće je da pacijent neće biti upućen na testiranje, već će u dogovoru s liječnikom biti proglašen osobom koja je vjerojatno pozitivna na Covid-19, uz preporuku da ostane u karanteni – pojašnjava Venus. 

Dodaje kako HZZO priznaje tu formulaciju kod otvaranja bolovanja, a time se, zapravo, smanjuje pritisak na testiranje u slučaju osoba za koje postoji vjerojatnost da su se zarazile Covidom-19 u kontaktu sa ukućanom kod kojega je zaraza potvrđena, pojašnjava.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara