Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Prije skidanja laka s noktiju obavezno treba otvoriti prozor

OPASNA OTAPALA Aceton može nadražiti oči, zamutiti rožnice, izazvati vrtoglavicu i mučninu. Od etil-acetata se kašlje, a od metiletilketona se vrti u glavi i spava

Foto: Dreamstime
5 komentara

Proizvodi za skidanje lakova s noktiju u pravilu su smjesa otapala čiji je zadatak otopiti nanos u obliku filma koji se sastoji od nitroceluloze, raznih smolastih tvari, plastifikatora, bojila...

Otapala u odstranjivačima, osim staroga laka, odmašćuju i masnoće na noktima što dovodi do njihova isušivanja. Kao posljedica toga može doći do raslojavanja nokta i pucanja. Među češća otapala spada aceton, prepoznatljiv po snažnom karakterističnome mirisu koji se koristi i u proizvodnji lakova za nokte te je njihov sastavni dio. Zbog intenzivnog mirisa gotovo da je zamijenjen etil-acetatom, također dobrim otapalom, kojega ima, primjerice, u vinima, a nastaje spajanjem alkohola i octa iz vina.

Foto: Dreamstime

Ako dođe u dodir s očima, aceton kao čisto otapalo može izazvati nadraživanje oka i zamućenje rožnice. Ako se udahne, može izazvati iritaciju dišnih putova, umor, omaglicu, vrtoglavicu, glavobolju, mučninu i narkozu. Što se tiče dodira s kožom, ponavljano izlaganje može prouzročiti isušivanje i pucanje. Kao i aceton, etil-acetat spada u zapaljive tekućine, a prilikom udisanja može izazvati kašalj.

Mirišu po ljepilu

Također, kao čista tvar, etil-acetat zbog odmašćujućeg djelovanja može prilikom ponavljanog i dugotrajnog izlaganja nadražiti kožu i izazvati upale. Kao otapalo može se upotrebljavati i 2-butanon, poznat i kao metiletilketon ili MEK. Promatran kao čista tvar, može izazvati pospanost i vrtoglavicu, a također isušuje kožu i nadražuje oči.

Naravno, u ovim proizvodima otapala se ne nalaze u čistom stanju, nego su razrijeđena. Ipak, odstranjivače laka s noktiju treba upotrebljavati točno prema uputama na deklaraciji proizvoda. Tad je rizik od nadraživanja očiju i kože, upala, mučnina i ostalih neželjenih posljedica puno manji.

SJAJNIJA VERZIJA BOB FRIZURE Zbogom valovi u kosi - vrijeme je za glatke, 'staklene frizure'

Danas se na tržištu mogu pronaći i proizvodi koji sadrže razna ulja ili masne tvari, čime se smanjuje nepovoljno djelovanje otapala, pa govorimo o uljnim odstranjivačima.

Ulja u njima, kao i ostale tvari, pomažu da se umanji štetni učinak otapala i donekle umanji to neželjeno djelovanje.

Etil-acetat se inače upotrebljava kao otapalo u ljepilima pa zapravo njihov miris potječe upravo od njega. Iako ga sadržava i određeno voće, on dolazi pomiješan s ostalim spojevima, stoga je teško raspoznatljiv. Iako neki izvori govore da ima miris po voću, drugi tvrde da ima miris po ljepilu.

Za hvatanje kukaca

Etil-acetat se inače koristi kao zagušljivac kojim se prikupljaju insekti za proučavanje. Također, etil-acetat je najzastupljeniji ester mladih vina, a smatra se da pridonosi voćnoj aromi. No ako ga ima previše, smatra se manom vina.

Postoje i mnogobrojni recepti i preporuke kako skinuti lak s nokta ako nemamo komercijalni odstranjivač. Iscijedi se limun i pomiješa s nekoliko žličica alkoholnog octa. Pomoću blazinice se dobivena smjesa koristi kao odstranjivač.

Limunov sok i alkoholni ocat

Limunov sok se pomiješa s nekoliko žličica alkoholnog octa. Tom smjesom natopljena blazinica može odstraniti lak.

 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message