Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Prije skidanja laka s noktiju obavezno treba otvoriti prozor

Prije skidanja laka s noktiju obavezno treba otvoriti prozor

OPASNA OTAPALA Aceton može nadražiti oči, zamutiti rožnice, izazvati vrtoglavicu i mučninu. Od etil-acetata se kašlje, a od metiletilketona se vrti u glavi i spava

VIDEO

Proizvodi za skidanje lakova s noktiju u pravilu su smjesa otapala čiji je zadatak otopiti nanos u obliku filma koji se sastoji od nitroceluloze, raznih smolastih tvari, plastifikatora, bojila...

Otapala u odstranjivačima, osim staroga laka, odmašćuju i masnoće na noktima što dovodi do njihova isušivanja. Kao posljedica toga može doći do raslojavanja nokta i pucanja. Među češća otapala spada aceton, prepoznatljiv po snažnom karakterističnome mirisu koji se koristi i u proizvodnji lakova za nokte te je njihov sastavni dio. Zbog intenzivnog mirisa gotovo da je zamijenjen etil-acetatom, također dobrim otapalom, kojega ima, primjerice, u vinima, a nastaje spajanjem alkohola i octa iz vina.

Ako dođe u dodir s očima, aceton kao čisto otapalo može izazvati nadraživanje oka i zamućenje rožnice. Ako se udahne, može izazvati iritaciju dišnih putova, umor, omaglicu, vrtoglavicu, glavobolju, mučninu i narkozu. Što se tiče dodira s kožom, ponavljano izlaganje može prouzročiti isušivanje i pucanje. Kao i aceton, etil-acetat spada u zapaljive tekućine, a prilikom udisanja može izazvati kašalj.

Mirišu po ljepilu

Također, kao čista tvar, etil-acetat zbog odmašćujućeg djelovanja može prilikom ponavljanog i dugotrajnog izlaganja nadražiti kožu i izazvati upale. Kao otapalo može se upotrebljavati i 2-butanon, poznat i kao metiletilketon ili MEK. Promatran kao čista tvar, može izazvati pospanost i vrtoglavicu, a također isušuje kožu i nadražuje oči.

Naravno, u ovim proizvodima otapala se ne nalaze u čistom stanju, nego su razrijeđena. Ipak, odstranjivače laka s noktiju treba upotrebljavati točno prema uputama na deklaraciji proizvoda. Tad je rizik od nadraživanja očiju i kože, upala, mučnina i ostalih neželjenih posljedica puno manji.

Zbogom valovi u kosi - vrijeme je za glatke, 'staklene frizure'
Zbogom valovi u kosi - vrijeme je za glatke, 'staklene frizure'

Danas se na tržištu mogu pronaći i proizvodi koji sadrže razna ulja ili masne tvari, čime se smanjuje nepovoljno djelovanje otapala, pa govorimo o uljnim odstranjivačima.

Ulja u njima, kao i ostale tvari, pomažu da se umanji štetni učinak otapala i donekle umanji to neželjeno djelovanje.

Etil-acetat se inače upotrebljava kao otapalo u ljepilima pa zapravo njihov miris potječe upravo od njega. Iako ga sadržava i određeno voće, on dolazi pomiješan s ostalim spojevima, stoga je teško raspoznatljiv. Iako neki izvori govore da ima miris po voću, drugi tvrde da ima miris po ljepilu.

Za hvatanje kukaca

Etil-acetat se inače koristi kao zagušljivac kojim se prikupljaju insekti za proučavanje. Također, etil-acetat je najzastupljeniji ester mladih vina, a smatra se da pridonosi voćnoj aromi. No ako ga ima previše, smatra se manom vina.

Postoje i mnogobrojni recepti i preporuke kako skinuti lak s nokta ako nemamo komercijalni odstranjivač. Iscijedi se limun i pomiješa s nekoliko žličica alkoholnog octa. Pomoću blazinice se dobivena smjesa koristi kao odstranjivač.

Limunov sok i alkoholni ocat

Limunov sok se pomiješa s nekoliko žličica alkoholnog octa. Tom smjesom natopljena blazinica može odstraniti lak.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku