Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Priprema auta za put na more: Kontrola, servis i zamjena guma uz 24 Oranž jeftiniji do čak 72%

Priprema auta za put na more: Kontrola, servis i zamjena guma uz 24 Oranž jeftiniji do čak 72%

Stiže sezona putovanja te treba pripremiti limenog ljubimca kako bi put protekao sigurno i bez drame. 24 Oranž donosi super popuste za kontrolu i servis auta, zamjenu guma, poliranje farova, kemijsko čišćenje...

VIDEO

Kako bi pripremili automobil za sigurno putovanje bitno je provjeriti neke osnovne dijelove vozila. Donosimo popis od sedam stavki na koje treba misliti prije odlaska na putovanje, pogotovo ako je put nešto dulji. Najbolje od svega je što korisnici 24 Oranža imaju na raspolaganju nevjerojatne popuste uz koje će im priprema automobila za put biti nikad jeftinija. Stoga, ako već niste dio 24 Oranž kluba, svakako se registrirajte i pretplatite - uštede su i do 72%! Kliknite ovdje!

POGLEDAJTE VIDEO - kako zamijeniti gumu na autu:

Pokretanje videa...

00:41

1. Provjerite gume

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Zamjena ljetnih guma zimskima

Gume treba mijenjati svake četiri godine, a godinu proizvodnje možete očitati sami na bočnoj strani gume. Još jedan od razloga za promjenu guma je ako osjećate da ne možete zakočiti kako treba na mokroj cesti. Svakako provjerite i godinu i kočenje te ako treba, promijenite gume prije puta. Uz to, provjerite i tlak guma.

Ako još imate zimske gume, svakako ih što prije zamijenite s ljetnima jer se zimske na visokim temperaturama brzo troše pa je put kočenja duži. Također, ako auto dugo ostavljate na suncu, pametna je ideja prekriti gume, kako biste ih očuvali od mogućih pukotina, piše kompare.hr.

Provjerite 24 Oranž popust za zamjenu i balans guma.

2. Pobrinite se za klimu

Klima u autu je tijekom ljetnih vrućina neizbježna, pogotovo ako se dogodi da čekate na cesti u gužvi. Ako su prošle dvije godine otkad ste ju zadnji puta servisirali, bilo bi dobro da to učinite opet, pogotovo prije dužeg puta. Ako slučajno pri uključivanju klime osjetite neugodan miris, moguće je da se u ventilacijskim kanalima nalazi plijesan koja može biti opasna za zdravlje vozača pa svakako kontaktirajte stručnu osobu koja će vam ili savjetovati što možete učiniti (npr. dezinfekciju) ili servisirati vašu klimu.

Provjerite 24 Oranž popust za servis i kontrolu automobila.

3. Prekontrolirajte ulje

Visoke temperature dosta utječu na ulje, tj. na njegovo razrjeđenje pa ga je pametno zamijeniti ili barem dodati još malo kako bi bilo gušće i bolje za motor. Razinu ulja lako možete provjeriti sami, no taj dio odradite minimalno 10 minuta nakon gašenja motora i na ravnoj podlozi. Idealna razina je kada se nalazi između minimuma i maksimuma mjerne šipke. Promjena ulja preporučuje se jednom godišnje, odnosno svakih 15 tisuća kilometara.

Ako za ljetno putovanje namjeravate vući i prikolicu ili prevoziti veći teret, motor će trošiti više ulja nego inače pa se možete opremiti s rezervnom litrom.

Provjerite 24 Oranž popust za servis i kontrolu automobila.

4. Provjerite razinu rashladne tekućine

Marin Tomaš

Kako temperature rastu vani, tako raste i temperatura motora pa mu trebate osigurati uredno hlađenje. Idealan omjer za vruće dane je 30:70 (30 % antifriza i 70 % vode). Prije provjere razine rashladne tekućine budite oprezni – pričekajte da se vozilo prvo ohladi i ne dirajte spremnik dok je vruć. Ako tekućinu niste provjeravali više od 6 mjeseci, obavezno to učinite prije puta jer antifriz također sprječava nakupljanje taloga i hrđe.

Provjerite 24 Oranž popust za servis i kontrolu automobila.

5. Pobrinite se za vjetrobransko staklo

Dobra vidljivost neophodna je za sigurnu vožnju. Kako biste ju osigurali za svoj put, svakako provjerite metlice brisača i zamijenite ih novima ako za time postoji potreba (ako stružu i staklo ne peru dobro). Također nadopunite tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla te prije puta kupite još za svaki slučaj. Ako auto ostavljate na suncu, ne zaboravite uzeti štitnik koji možete postaviti ispod stakla s unutrašnje strane kako bi vam zaštitio upravljač koji se vrlo brzo može jako ugrijati.

Provjerite 24 Oranž popust za kontrolu automobila i poliranje farova.

6. Provjerite signalizaciju

Prije puta provjerite sva svjetla na vozilu te zamijenite žarulje i osigurače koji ne rade. Također provjerite kako su vam podešeni farovi, kako biste bili sigurni da ćete i noću imati dobru vidljivost. Za svaki slučaj, osigurajte si komplet rezervnih žaruljica. Naime, vrućine, gužve i putovanje noću mogu dovesti do toga da vam žaruljice pregore zbog opterećenja pa nije naodmet biti spreman za zamjenu istih.

Provjerite 24 Oranž popust za servis i kontrolu automobila.

7. Osigurajte ispravnost kočnica

Marin Tomaš

Ispravnost kočnica treba redovno provjeravati, pogotovo ako planirate duže putovanje. Provjerite istrošenost diskova, kočionu tekućinu i funkcionalnost ostalih dijelova. Ako uočite bilo kakvo odstupanje od pravilnog rada, svakako posjetite servis kako biste sigurno i bez brige krenuli na put.

Provjerite 24 Oranž popust za servis i kontrolu automobila.

 

 

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU ZABAVNO EDUKATIVNOG SHOWA 'TKO JE KRIV?'

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno