Obavijesti

Lifestyle

Komentari 35

Spektakularna Plitvička jezera: Spustili cijene za 70. rođendan

Spektakularna Plitvička jezera: Spustili cijene za 70. rođendan

Za 70. rođendan su odlučili počastiti sve posjetitelje promotivnim cijenama ulaznica pa će od 22. do 28. travnja stajati 50 kuna za odrasle, 30 za studente i 20 za djecu od 7 do 18 godina

VIDEO

Plitvička jezera su 8. travnja 1949. godine proglašena prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj, a 26. listopada 1979. su upisane na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Njihova ljepota privlači ljude iz cijelog svijeta, a samo u lanjskoj godini plitvičkim stazama prošetalo je čak 1,7 milijuna posjetitelja.

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA:

60
| Foto: Borna Filic/PIXSELL/ilustracija

Uživali su u obilascima jezera pješice i brodom, planinarenju, u vožnji panoramskim vozilom, skijanju i sanjkanju, u biciklizmu... Staze jezerskog sustava protežu se na 22 kilometra, a planinarske na 36.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za rođendan su odlučili počastiti sve posjetitelje promotivnim cijenama ulaznica pa će od 22. do 28. travnja stajati 50 kuna za odrasle, 30 za studente i 20 za djecu od 7 do 18 godina. Za mlađe od 7 godina ulaz je besplatan.

Promotivne ulaznice moguće je kupiti isključivo online na web stranici Nacionalnog parka, dva dana prije željenog datuma dolaska, a broj je, kažu, ograničen. Naime, od ove godine novost je upravo mogućnost kupovine ulaznica putem interneta.

Inače, cijene ulaznica variraju ovisno o sezoni, na primjer, od 60 do 250 kuna za odrasle.

Plitvička jezera: Velike gužve unatoč poskupljenju cijena ulaznica

Plitvička jezera su uglavnom prekrivena šumom, nešto manje travnjacima, a smještena su u gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Plješevice na jugoistoku - na ukupno nešto manje od 300 četvornih kilometara. Njihov jezerski sustav čini 16 imenovanih jezera, no zapravo ih je puno više - ukupno čak 90. 

Indonezija: Bajkovitu kuću na drvetu iznajmljuju za 270 kuna
Indonezija: Bajkovitu kuću na drvetu iznajmljuju za 270 kuna

- Izračun je napravljen pomoću ortofoto snimaka jezerskog sustava iz 2018. godine. Snimanje je provedeno u ranoproljetnom dijelu godine prije listanja vegetacije pa se na snimkama dobro vide sedrene barijere i rubovi jezera - kažu.

Imenovana jezera podijeljena su na Gornja i Donja jezera.

Gornja jezera su: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti i Kozjak čine Gornja jezera. Ona su formirana na nepropusnim dolomitima, prostranija su, razvedenija i imaju blaže obale.

Tomica stigao na Novi Zeland autostopom - nakon 3,5 godine
Tomica stigao na Novi Zeland autostopom - nakon 3,5 godine

Donja jezera su: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića brod. Ona su nastala u propusnoj vapnenačkoj podlozi usječenoj u uski kanjon strmih padina.

Sustav jezera završava veličanstvenim slapovima ispod kojih počinje tok rijeke Korane.

Povodom 70. rođendana organizirali su četiri tematska tjedna o prirodnim vrijednostima Nacionalnog parka - geologija i šuma, kulturna baština i povijest, flora i fauna te voda i sedre. Tu je i serija zanimljivih priča.

- Kako bismo dodatno obilježili 70 godina našeg Nacionalnog parka, pripremili smo seriju od 70 priča o njegovim vrijednostima i zanimljivostima koje ćemo objavljivati kroz cijelu rođendansku 2019. godinu - napominju u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Te priče možete pronaći OVDJE.

NE TREBA IM VJEROVATI: Ovo su najzlobniji horoskopski znakovi, iako će vas na prvu prevariti

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...