Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
35 komentara

Spektakularna Plitvička jezera: Spustili cijene za 70. rođendan

Za 70. rođendan su odlučili počastiti sve posjetitelje promotivnim cijenama ulaznica pa će od 22. do 28. travnja stajati 50 kuna za odrasle, 30 za studente i 20 za djecu od 7 do 18 godina

Foto: Borna Filic/PIXSELL
35 komentara

Plitvička jezera su 8. travnja 1949. godine proglašena prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj, a 26. listopada 1979. su upisane na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Njihova ljepota privlači ljude iz cijelog svijeta, a samo u lanjskoj godini plitvičkim stazama prošetalo je čak 1,7 milijuna posjetitelja.

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA:

Foto: Borna Filic/PIXSELL 07.06.2015., Plitvicka jezera - Mnogobrojni turisti uzivaju u ljepotama Nacionalnog parka Plitvicka jezera. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Uživali su u obilascima jezera pješice i brodom, planinarenju, u vožnji panoramskim vozilom, skijanju i sanjkanju, u biciklizmu... Staze jezerskog sustava protežu se na 22 kilometra, a planinarske na 36.

Za rođendan su odlučili počastiti sve posjetitelje promotivnim cijenama ulaznica pa će od 22. do 28. travnja stajati 50 kuna za odrasle, 30 za studente i 20 za djecu od 7 do 18 godina. Za mlađe od 7 godina ulaz je besplatan.

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Promotivne ulaznice moguće je kupiti isključivo online na web stranici Nacionalnog parka, dva dana prije željenog datuma dolaska, a broj je, kažu, ograničen. Naime, od ove godine novost je upravo mogućnost kupovine ulaznica putem interneta.

Inače, cijene ulaznica variraju ovisno o sezoni, na primjer, od 60 do 250 kuna za odrasle.

Plitvička jezera: Velike gužve unatoč poskupljenju cijena ulaznica | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Plitvička jezera su uglavnom prekrivena šumom, nešto manje travnjacima, a smještena su u gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Plješevice na jugoistoku - na ukupno nešto manje od 300 četvornih kilometara. Njihov jezerski sustav čini 16 imenovanih jezera, no zapravo ih je puno više - ukupno čak 90. 

VELIČANSTVENI POGLED Indonezija: Bajkovitu kuću na drvetu iznajmljuju za 270 kuna

- Izračun je napravljen pomoću ortofoto snimaka jezerskog sustava iz 2018. godine. Snimanje je provedeno u ranoproljetnom dijelu godine prije listanja vegetacije pa se na snimkama dobro vide sedrene barijere i rubovi jezera - kažu.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Imenovana jezera podijeljena su na Gornja i Donja jezera.

Gornja jezera su: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti i Kozjak čine Gornja jezera. Ona su formirana na nepropusnim dolomitima, prostranija su, razvedenija i imaju blaže obale.

HRVAT SE NA PUTU ZARUČIO Tomica stigao na Novi Zeland autostopom - nakon 3,5 godine

Donja jezera su: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića brod. Ona su nastala u propusnoj vapnenačkoj podlozi usječenoj u uski kanjon strmih padina.

Sustav jezera završava veličanstvenim slapovima ispod kojih počinje tok rijeke Korane.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Povodom 70. rođendana organizirali su četiri tematska tjedna o prirodnim vrijednostima Nacionalnog parka - geologija i šuma, kulturna baština i povijest, flora i fauna te voda i sedre. Tu je i serija zanimljivih priča.

- Kako bismo dodatno obilježili 70 godina našeg Nacionalnog parka, pripremili smo seriju od 70 priča o njegovim vrijednostima i zanimljivostima koje ćemo objavljivati kroz cijelu rođendansku 2019. godinu - napominju u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Te priče možete pronaći OVDJE.

NE TREBA IM VJEROVATI: Ovo su najzlobniji horoskopski znakovi, iako će vas na prvu prevariti

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message