Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Prirodna dezinfekcija: Eterična ulja čiste tkanine i igračke

Prirodna dezinfekcija: Eterična ulja čiste tkanine i igračke
3

Viroze vrebaju u zatvorenim prostorima, osobito u onima u kojima radi klima - da biste ostali zdravi, poslužite se eteričnim uljima očistite predmete koje često rabite

VIDEO

Stiže zima, a s njom i kihanje, šmrcanje, temperatura, kašalj te brojni drugi simptomi koji prate prehlade, a koji posebno pogađaju djecu jer se virusi lako šire u većim grupama u vrtiću ili školi. No i stariji ljudi, kao i pušači, kod kojih je također oslabljen imunitet, podložni su čestim infekcijama dišnih putova koje se uz malo truda mogu ublažiti, pa i spriječiti, kaže dr. Ksenija Krajina Pokupec. 

Često se nije baš lako držati najvažnije preporuke: izbjegavanja gužvi i bolesnika, no uz više pozornosti koju ćete posvetiti dezinfekciji ruku i prostora u kojem boravite bit ćete zdraviji. 

- Prije svega, svakodnevno prozračujte prostorije u kojima boravite - kaže naša sugovornica. To se odnosi na svaku prostoriju u stanu, a pogotovo spavaću sobu koju bi obvezno trebalo prozračiti svaku večer prije spavanja te ujutro nakon što ste ustali. Povremeno, kada su dani suhi, dobro je staviti i krevetninu 15-ak minuta na prozor, no krevet svakako ostavite neraspremljen dok se ne umijete i presvučete kako bi se barem tako prozračio. A treba prozračivati i u uredu, dodaje dr. Pokupec, pogotovo tamo gdje radi klima. Povremeno otvorite vrata ureda i napravite lagani propuh da zrak procirkulira.

Fotolia

- Rabite eterična ulja za dezinfekciju zraka. Najjednostavnije je u posudice s vodom na radijatoru staviti nekoliko kapi eteričnog ulja koje se inače koristi za pročišćavanje i dezinfekciju kao što su metvica, lavanda, eukaliptus ili mirta - kaže dr. Krajina Pokupec. No vodite računa da redovito perete posude kako se ne bi stvorio talog od prašine, prljavštine i ulja jer to može stvoriti probleme s disanjem. 

Tkanine čistite alkoholom razblaženim u vodi s par kapi ulja grejpa

Povremeno dezinficirajte pisaći stol, ormariće i sve slične površine, kao i kvake te sve predmete koje često dodirujete. To možete napraviti razblaženim alkoholom ili jabučnim octom u koji ste dodali nekoliko kapi eteričnog ulja. Ne volite li miris alkohola ili octa, prebrišite ih krpom koju ste namočili u toploj vodi s nekoliko kapi ulja eukaliptusa, čajevca ili lavande i dobro iscijedili. To je odličan način da dezinficirate površine i predmete na poslu. U uredu držite na stolu maramicu koju ste nakapali s nekoliko kapi lavande, ružmarina ili čajevca koji stimuliraju imunitet. Njome povremeno možete i obrisati ruke radi dezinfekcije. 

- Korisno rješenje je i bočica s raspršivačem u koju možete razblažiti alkohol s vodom pa dodati nekoliko kapi lavande ili ulja limuna, odnosno grejpa, koja također dobro dezinficiraju. Time dezinficirajte i tkaninu: sjedala na radnom stolcu, tepihe ili zavjese. Svu tkaninu koju možete prati operite uobičajeno pa u zadnju vodu dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja i ostavite da malo odstoji, što će prostoru dati i ugodan miris. No ne rabite previše eukaliptusa i sličnih jakih mirisa te nemojte miješati previše različitih mirisa jer to može izazvati glavobolju.

dr. med. Ksenija Krajina Pokupec

Uz mirisni jastuk lakše se spava

Kad navale uobičajeni simptomi prehlade - upala grla, kašalj, curenje nosa ili začepljeni nos tijekom upale sinusa - najteže ih je izdržati tijekom noći jer remete san. 

No disanje si možete olakšati tako da na donju stranu jastuka sa svake strane kapnete po dvije kapi eteričnog ulja. Napravite to barem 20-ak minuta prije odlaska u krevet da mirisi ne bi bili prejaki i ne bi vam zasmetali. Najbolje je rabiti ulje lavande koje će pomoći i da ugodno zaspite ili eterično ulje čajevca.  

Pravila inhaliranja: Ulje se dodaje kap po kap

Eteričnim uljima možete se i inhalirati, što je korisno osobito tijekom prehlade jer će potaknuti izbacivanje sekreta iz nosa i grla. No oprez - umjesto pokrivanja ručnikom iznad lonca rabite inhalatore s nastavkom za nos i usta. Najprije u vruću vodu kapnite kap ulja, inhalirajte dvije minute pa dodajte još kap. Nakon sljedeće dvije minute možete dodati još jednu. Previše ulja odjedanput može iritirati umjesto da ublaži probleme. 

I igračke trebaju čišćenje i zračenje

Raspršivačem u kojem ste razblažili alkohol s vodom i dodali nekoliko kapi čajevca, lavande ili ulja limuna poprskajte povremeno dječje igračke, osobito one od pliša. Prije nego što ih date djeci, ostavite ih da se dobro osuše na zraku. Osim što ste ih tako dezinficirali, to će djelovati pročišćavajuće i na zrak u dječjoj sobi. 

Dreamstime

Semafor zdravlja

Ako ste skloni kožnim alergijama, oprezno s uljima

Ne rabite kupke i ne mažite se uljima imate li osjetljivu kožu i sklonost alergijama. No kap eteričnog ulja možete dodati mlijeku kojim inače njegujete tijelo. 

Možete li ikako, nastojte preležati prehladu

Prehladu nije dobro prehodati jer time povećavate šansu da se simptomi pogoršaju i potraju dulje, odnosno da negdje u tijelu bukne upala. 

Vitamin C

Ne zaboravite pojačati dozu vitamina C: jedite jabuke, popijte barem jednu prirodnu limunadu na dan i jedite kiseli kupus jer je bogat vitaminom C.

Bronhitis: za brži oporavak pije se čaj od majčine dušice

Čaj od majčine dušice potiče iskašljavanje i opušta grčeve bronha pa se preporučuje kod upale dišnih putova - bronhitisa.

Dodatno olakšanje dolazi iz čajeva od lipe, bazge i sljeza

Aromaterapiju kombinirajte s čajevima koji potiču znojenje i djeluju antibakterijski, a to su čaj od lipe ili crnog sljeza. I čaj od bazge koristi se kod dišnih infekcija, sinusitisa i bronhitisa.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru