Lifestyle

Komentari 11

Prodaju nam stariji krumpir koji je dozreo pod mladi: 'Domaći trebamo čekati još mjesec dana'

Prodaju nam stariji krumpir koji je dozreo pod mladi: 'Domaći trebamo čekati još mjesec dana'

Taj krumpir izgleda kao mladi, a domaći proizvođači upozoravaju da zemlja na krumpiru ne znači da je on mlad. Na mladi domaći trebamo čekati još barem mjesec dana. Proizvođači traže pošteno označavanje

Proizvođači krumpira ovih dana upozoravaju da se u trgovinama prodaje mladi krumpir koji je zapravo stari. Kažu kako nije riječ o nekvalitetnom krumpiru, ali da ga treba označiti pravilno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Govori nam to Damir Mesarić, predsjednik Udruge proizvođača merkantilnoga krumpira te dopredsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

- Mladi krumpir ima vrlo osjetljivu kožicu, pa ga treba ručno vaditi i biti pažljiv s njime, kao s jajima. Ako mu se kožica ošteti, krumpir brzo počne gubiti vlagu. Osim toga, na oštećenome mjestu ulazit će mikroorganizmi i počet će se kvariti. Mladi krumpir s oštećenom kožom je kao da ostavite oguljenu jabuku, jednako će se ponašati - pojašnjava Mesarić.

Krumpir koji se u trgovačkim centrima prodaje kao mladi obično stiže iz Egipta i Cipra.

- Da bi sad bio zreo, morali su ga posaditi u siječnju. Trebao bi biti posađen prema pravilima EU i ne bi smio rasti blizu rijeke Nil, koja je jako zagađena. Morao bi rasti u unutrašnjosti i trebali bi ga zalijevati vodom iz dubina - kaže Mesarić. Krumpir iz Egipta putuje danima.

- Najprije ga voze u pakirnice pa pakiraju u kontejnere koji u luci čekaju utovar na brod. Kako bi izdržao dugi put i kontejnerske uvjete na brodu, krumpir pakiraju u treset da mu regulira vlagu. Putovanje traje tri-četiri tjedna, a mladi krumpir to ne bi mogao izdržati. Mladi krumpir izdrži najviše tjedan dana ako ga čuvate u dobrim uvjetima - kaže Mesarić.

Mladoga krumpira kod nas u Međimurju i Varaždinu bit će od sredine lipnja, a istarskog oko dva tjedna ranije. Od vađenja do stola treba mu dan ili dva.

- Trgovački centri traže da se taj uvozni krumpir deklarira kao mladi. Osim toga treba se potruditi da pronađete deklaraciju - napominje ovaj međimurski proizvođač krumpira.

Dodao je da taj uvozni krumpir vjerojatno nije tretiran sredstvima koja su zabranjena u EU. Pojašnjenje smo tražili od Državnog inspektorata, no odgovor nije stigao na vrijeme. Za Večernji list odgovorili su da je poljoprivredna inspekcija provjeravala usklađenost voća i povrća s tržišnim standardima i da za sada nisu uočili nepravilnosti kod krumpira koji je označen nazivom “mladi”, a proklijao je. Dodali su i to kako se krumpir, sukladno uredbama EU, može stavljati na tržište ako udovoljava općim tržišnim standardima, ali nema nijednog propisa pod kojim točno imenom.

Prije mjesec dana Inspektorat je objavio da su u prodavaonicama otkrili i krumpire za koje nije pisalo odakle su.

Najčitaniji članci