Lifestyle

Komentari 0

Dečki iz Meksika proizveli kožu od lista kaktusa koja izgleda kao prava

Proizveli su kožu od listova kaktusa koja izgleda kao prava

Dvojica prijatelja dvije godine radila usu na tome da proizvedu kožu od lista kaktusa koja može zamijeniti onu od kože životinja, koja bez dodanih kemikalija ima teksturu i čistoću prave kože

Često se ističe da svi moramo pridonijeti tome da se spasi naš planet, što zvuči nejasno i u najmanju ruku kao vrlo veliki zalogaj, no postoje mali koraci koje svatko od nas može poduzeti i tako pridonijeti tome da zajedno budemo na pravom putu, kažu stručnjaci.

POGLEDAJTE VIDEO: iNSTRUKTORICA RONJENJA POKRENULA AKCIJU ČIŠĆENJA PODMORJA

To su ozbiljno shvatila dva mlada  poduzetnika iz Méxica - Adriáno López Velarde i Marte Cázarez - koji su razvili metodu pretvaranja kaktusa u vegansku kožu, koja izgleda i pod prstima djeluje baš kao prava koža.

Njih dvojica shvatili su da je zagađenje okoliša ozbiljan problem i odlučili nešto poduzeti.

Napustili su poslove koje su radili i odlučili posvetiti nekoliko godina osmišljavanju nečeg nevjerojatnog što bi moglo promijeniti svijet. Trebale su im otprilike dvije godine dok napokon nisu završili s izradom kože od kaktusa i lansirali je na tržište, u srpnju  2019.

Zašto kaktus? Odgovor je jednostavan: Ovoj biljci nije potrebno puno vode da bi rasla, izuzetno je izdržljiva i jaka te se može nositi s niskim temperaturama. U Mexicu ga ima puno, pa im je bio dostupan materijal.

Nova veganska koža koju su osmislili  zove se 'Desserto' i to je prvi svjetski ekološki organski materijal izrađen od Nopal kaktusa. Materijal se čini vrlo izdržljivim i bez dodanih kemikalija, a tvrtka nudi veliku raznolikost boja, debljina i tekstura.

Adrian i Marte svoj kaktus uzgajaju na ranču koji se nalazi u državi Zacatecas. Zrele listove biljke režu i čiste, gnječe, pa suše tri dana na suncu, nakon čega nastavljaju s obradom, prenosi Bored Panda. 

Najčitaniji članci