Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Promjena na madežu može ukazivati na melanom kože

Promjena na madežu može  ukazivati na  melanom kože
1

Ljudi često zaboravljaju zaštititi uši, koje nerijetko pocrvene, te premalo pažnje pridaju madežima ispod odjeće koji nisu izravno izloženi suncu

VIDEO

Najveći broj melanoma nastaje iz atipičnih madeža koji se od uobičajenih razlikuju bojom, oblikom i veličinom, tvrdi Ivana Nola, dr. med. dermatovenerolog. Neujednačena pigmentacija, odnosno promjena boje na madežu upozorava na opasnost od razvijanja melanoma. Promjena u tamnosmeđu, crnu ili primjese bjelkaste ili sivkaste nijanse na dijelovima madeža znakovi su za posjet liječniku. Madeže veće od 5 milimetara ili one koji svrbe, vlaže se, bole ili su osjetljivi na dodir liječnik mora obavezno provjeriti.
- Preventivnom pregledu madeža trebalo bi se pristupiti kao i drugim redovitim pregledima, poput papa-testa ili pregleda dojke, a učinite ga jedanput na godinu - savjetuje dr. Nola i dodaje: 
- Melanom se može pojaviti i na 'neosunčanim’ dijelovima tijela. Stoga pratite kožu ispod gaćica ili grudnjaka, a primijetite li nastanak novih madeža, posjetite dermatologa.

>>Odmah obavijestite liječnika o sumnjivim oštećenjima kože, osobito ako imate madeže neobična izgleda ili ako je netko u obitelji bolovao od melanoma.

>>Raspitajte se kod dermatologa o lijekovima za kožu koje uzimate jer oni mogu izazvati povećenu osjetljivost na sunce. Jedan od takvih lijekova je gospina trava.

>>Svakih nekoliko mjeseci pregledajte kožu od glave do nožnog palca. Poslužite se zrcalom u prirodnoj veličini i ručnim za pregled kože glave, stražnjice i uha. 

>>Na svim potencijalno opasnim izraslinama na koži liječnik će napraviti biopsiju. To je brz i jednostavan postupak koji se obično provodi uz anestetik.





Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto
ZNAJU ZAŠTO...

Hrana koju kuhari nikada neće naručiti u restoranu, evo zašto

Jeste li ikad primijetili kako konobari u restoranima često predlažu da uzmete posebnu ponudu dana? No njihovi razlozi mogu biti više ekonomski nego kulinarski

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.
PET SRETNIKA

Znakovi Zodijaka koji će pronaći ljubav u drugoj polovici 2024.

Ako je riječ o ljubavnoj suši, određenim će se znakovima sreća ipak nasmiješiti - riječ je o onima koji će uskoro uživati u novoj, prekrasnoj romansi
Krožat i čentrin uz benevreke su dijelovi kostima za Eurosong - znate li što nosi Baby Lasagna?
ŽESTOKA ČIPKA

Krožat i čentrin uz benevreke su dijelovi kostima za Eurosong - znate li što nosi Baby Lasagna?

Baby Lasagna nosi modernu tradiciju - njegova je kostimografkinja iskombinirala etno elemente iz cijele Hrvatske: 'Na njemu se odmah vidi odakle je došao'