Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
0 komentara

Promjena na madežu može ukazivati na melanom kože

Ljudi često zaboravljaju zaštititi uši, koje nerijetko pocrvene, te premalo pažnje pridaju madežima ispod odjeće koji nisu izravno izloženi suncu

shutterstock
Foto: shutterstock
0 komentara

Najveći broj melanoma nastaje iz atipičnih madeža koji se od uobičajenih razlikuju bojom, oblikom i veličinom, tvrdi Ivana Nola, dr. med. dermatovenerolog. Neujednačena pigmentacija, odnosno promjena boje na madežu upozorava na opasnost od razvijanja melanoma. Promjena u tamnosmeđu, crnu ili primjese bjelkaste ili sivkaste nijanse na dijelovima madeža znakovi su za posjet liječniku. Madeže veće od 5 milimetara ili one koji svrbe, vlaže se, bole ili su osjetljivi na dodir liječnik mora obavezno provjeriti.
- Preventivnom pregledu madeža trebalo bi se pristupiti kao i drugim redovitim pregledima, poput papa-testa ili pregleda dojke, a učinite ga jedanput na godinu - savjetuje dr. Nola i dodaje: 
- Melanom se može pojaviti i na 'neosunčanim’ dijelovima tijela. Stoga pratite kožu ispod gaćica ili grudnjaka, a primijetite li nastanak novih madeža, posjetite dermatologa.

>>Odmah obavijestite liječnika o sumnjivim oštećenjima kože, osobito ako imate madeže neobična izgleda ili ako je netko u obitelji bolovao od melanoma.

>>Raspitajte se kod dermatologa o lijekovima za kožu koje uzimate jer oni mogu izazvati povećenu osjetljivost na sunce. Jedan od takvih lijekova je gospina trava.

>>Svakih nekoliko mjeseci pregledajte kožu od glave do nožnog palca. Poslužite se zrcalom u prirodnoj veličini i ručnim za pregled kože glave, stražnjice i uha. 

>>Na svim potencijalno opasnim izraslinama na koži liječnik će napraviti biopsiju. To je brz i jednostavan postupak koji se obično provodi uz anestetik.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message